Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
A czy do ciasta można użyć malin?
myślę, że tak, pozdrawiam
Pychotka, łatwy w wykonaniu, zniknął momentalnie.
Napewno jeszcze upiekę.
Polecam😊
Ciasto wyszło przepyszne i dokładnie takie jak na zdjęciu :) Od dzisiaj to moje ulubione ze śliwkami. Dziękuję za przepis!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Dlaczego wszędzie przepisy są mierzone na szklanki ?jakie szklanki ile to gram czy mil.
moja szklanka to 250ml pozdrawiam
Dlatego szklanki, bo nie trzeba mierzyć ważyć. Chodzi o proporcje składników. Ważne by używać jednakowej szklanki do wszystkich składników i raczej nie tej do piwa 😉😘 Ciasto super
Ciasto jest genialne! Pięknie wyrosło, mięciutkie, puszyste i wilgotne. Zapisuję na stałe i skorzystam z niego jeszcze nie raz.
Przepyszne, polecam! :)
Piekłam już setki razy. Z różnymi owocami i zawsze wychodziło idealne. ;)
szukałam fajnego, prostego przepisu na ciasto z truskawkami (świeżymi, polskimi, pierwszy raz w roku 2019), przeczytałam komentarze, zastanawiałam się nad czym te zachwyty – ot prosty przepis na ciasto z owocami i kruszonką…i jest rewelacyjne! przepyszne!
dałam mniej cukru (i do ciasta i do kruszonki), następnym razem dam jeszcze więcej truskawek :) od teraz to jeden z moich ulubionych przepisów. Bardzo polecam (robiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie, tylko pieczenie – przez pierwsze 15 minut piekłam w 175-180 stopniach na góra-dół, po tym czasie na jakieś 10-15 minut włączyłam termoobieg i na koniec znów tylko góra-dół przez jakieś 30 minut. Pięknie wyrosło i obłędnie smakuje! idealne na letni piknik, na śniadanie, kolację, małą przyjemność w ciągu dnia, na imprezę i bez powodu. Sprawdzi się zawsze i wszędzie!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre dzisiaj piekłam i polecam
Udało mi sie
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Ciasto na oleju to jedno z moich ulubionych. Piekę je od dawna z różnych przepisów, chyba już z każdym możliwym owocem i w różnych kombinacjach. Za każdym razem coś Mi nie odpowiadało i ciasto było nie takie jak chciałam… W końcu upieklam z tego przepisu i już nigdy nie upiekę z innego! Jest idealne. Upiekłam z jabłkami i mrozonymi wiśniami. Niebo w gębie! W końcu trafiłam na idealny przepis. Dziekuje;)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha! Jest miękkie, odpowiednio wilgotne, super.
Dałam tylko mniej cukru (2/3 szklanki) i piekłam krócej, bo na większej blaszce. Bałam się, że wyjdzie za niskie, ale pięknie urosło. Wykorzystałam truskawki z kompotu i jagody z zamrażarki.
Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.
Witam, czy zamiast świeżych truskawek można użyć mrożone? jeśli tak to w jaki sposób?
tak można, rozmroziłabym je przed dodaniem do ciasta, pozdrawiam
Pierwszy raz piekłam ciasto z Pańskiego przepusu- wyszło przepyszne i zniknęło z blaszki w jedno popołudnie. Na pewno skorzystam z niego nie raz i zaglądnę w poszukiwaniu innych pyszności :)
Rewelacja! dziękuję bardzo. Wreszcie konkretnie wytłumaczony przepis, co jak i kiedy,to lubię! Własnie upiekłam z jabłkami i pyszota! wcześniej skorzystałam też z przepisu na ciasto ucierane z owocami i też za kazdym razem wychodzi wspaniale!
Ciasto świetne. Szybko się robi, a urosło pięknie, jestem zachwycona. Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę. Bardzo dziękuję.