Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Mi się kruszonka cała zlała za dużo jej truskawki opadły na dno
Przepyszne ciasto,przepis jest świetny. Robiłam z truskawkami i przyznam,że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Nie trzeba nawet umieć piec, bo to ciasto robi się samo. Gorąco polecam!
Upiekłam dzisiaj ciasto, pyszne, dziękuję za przepis, pozdrawiam,.,
Wspaniałe ciasto! Upiekłam je na dzisiejsze spotkanie rodzinne w ogrodzie :) Bardzo smaczne dla dzieci i dorosłych :) Idealne na lato! Udało się bez problemu jak wszystkie wypieki z Pani przepisów! Pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czekam aż się upiecze :) ! Pachnie pięknie :)
Dzisiaj pieklam bardzo pyszne. Blaszka moment zniknęła.
Rewelacja, palce lizać
Wspanialy !
Ciasto wspaniałe piekłam juz kilka razy. Bardzo dziękuje za przepis. Raz „przedawkowałam” mrożone truskawki i po 60 min ciasto było niedopieczone i truskawki bardzo mokre… ale to nic wystarczy ciasto wysuszyć w piekarniku w tem.140 stopni przez ok 15-20 min nawet śladu zakalca nie było :-)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
pychota
wspaniale ciasto dzisiaj pieklam drugi raz pozdrawiam
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie.
Pachnie cudownie i tak też smakuje :) Kolejny przepis z Pani strony zakończony sukcesem ;)
też około 60 minut, pozdrawiam serdecznie
ile czasu piec jeśli nie mam funkcji góra-dół
cieszę się, pozdrawiam serdecznie