Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
ciasto pycha :)
dziekuję
brzmi przepysznie! bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Na blachę 26×40 cm zwiększyłam proporcje o połowę. Zamieniłam też część mąki pszennej na ziemniaczaną (3/4 szklanki), a z owoców wybrałam wiśnie. Pycha! Pięknie wyrosło, lekko wilgotne i puszyste, a kruszonka (przyznaję, że tę zrobiłam na oko ;p) chrupiąca. Drylowane wisnienki nie opadły na dno, lecz ładnie rozlokowały się na wierzchu i w środku. Całość bardzo prosta, szybka i godna polecenia. Dziękuję za doskonały przepis! :)
Piekłam pierwszy raz wg tego przepisu i wyszło rewelacyjne, pomimo że kruszonka mi nie wyszła. Zrobiłam z pożeczkami i wiśniami. Przepis super!
Ciasto pycha :)
prosty przepis i bardzo smaczne :) taka podróba drożdżowego :)
a kruszonkę polecam zrobić z 1 szkl mąki krupczatki i 1/2 szkl pszennej – wymieszać mikserem z resztą składników w wysokiej misce :)
Pozdrawiam!!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Właśnie dzisiaj upiekłam. I …..niestety nic nie zostało. Po prostu PYCHOTKA. Prostu przepis a ciasto przepyszne.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ! Wskakuje na ranking ulubionych ciast ! Świetnie wyrosło, a smakuje jeszcze lepiej. Wszyscy goście prosili o przepis .Zamiast mleka dodałam jogurt naturalny :)
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pychotka….. robiłam je pierwszy raz i wyszło super☺
tak, ale trzeba zmniejszyć ilość składników, pozdrawiam
Czy można zrobić ciasto w małej okrągłej formie?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto super! Polecam wszystkim. Jest bardzo proste w wykonaniu. Pycha. Ja robiłam x rabarbarem i mrożonymi truskawkami.