Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ciasto pyszne, niesamowite w smaku migdały zastąpiłam kokosem a aromat dodałam śmietankowy mniam. Nie jadam zazwyczaj ciast ale tym razem zjadłam 3 kawałki polecam
Wyszło pysznie :) Ciasto zniknęło w mig. Pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto upieczone ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji :) Pozdrawiam
myślę, że też się uda z mrożonymi owocami, pozdrawiam
Hmm, a jak to będzie wyglądać z mrożonymi owocami? Co Pani sądzi?
Wyszło pyszne
wyszlo super – dzieki
myślę, że tak pozdrawiam
Czy to ciasto może być też ze śliwkami?
Witam, ciasto jest przepyszne. Dodałam trochę więcej zmielonych migdałów. Rewelacja:-)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Sprawdzilam przepis,ciasto wyszło bardzo dobre. Wszystkim domownikom smakowało bo nie jest słodkie.Piekłam w okrągłej tortownicy i truskawki dodałam mrożone bo dużo mam z działki. Polecam.Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pycha zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blaszkę :) Dziekuje za przepis ….do kruszonki dałam wiórki kokosowe