Ciasto z owocami i kruszonką

Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.

ciasto z owocami i kruszonka



Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami i kruszonka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Pyszne Ciasto Jagodowe Jagódka

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

158 komentarzy do “Ciasto z owocami i kruszonką”

  1. Przepraszam ale słownik sam sobie wpisał to co chciał. Wiec jeszcze raz. Czy moge masło zastąpić margaryna KASIA?

    Odpowiedz
  2. Witam czy jest mozliwosc bardzo dokladnego utarcia masla z cukrem za pomoca rak? Jakies rady? Wlasnie dzis mi sie zepsul mikser jak na zlosc…

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj upieczone, jako owocow uzylam truskawki. Bardzo smaczne!!! Poza tym jest szybkie do zrobienia i pieknie sie prezentuje. Mysle, ze od dzis bede czestym gosciem strony. Dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
  4. tak można, tylko proszę go najpierw pokroić, posypać trochę cukrem, wymieszać i odstawić na około 45-60 minut. Następnie sok odlać, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  5. Upieklam dziś z jabłkami-niby taki pospolity owoc ale wyszło przepysznie- dodałam tylko trochę mniej cukru- ze wzgledu na malucha. Ciasto wilgotne, puszyste, kruszonka cudnie chrupiąca- wszyscy sie zachwycali. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. Ciasto wyszlo przepyszne. Ale powiem szczerze , ze najlepsze jest z owocami sezonowymi. Robilam to ciasto wiele razy , jest na stale w moich ulubionych przepisach, najlepsze jest z jagodami…. pozdrawiam serdecznie☆☆☆

    Odpowiedz
  7. Tyle razy juz pieklam to pyszne ciasto i tak sie zastanawiam , czy rownie pyszne bedzie z mrozonymi truskawkami…a co o tym mysli Mala Cukierenka??? Pozdrawiam serdecznie:))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz