Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Rano jeszcze w kuchni pachnialo goracym ciastem w wersji jagodowej …. i tylko zapach , gdzies sie po kuchni unosi … pychotka. Rodzinka na weekend nowa, jagodowa wersje juz zamowila:) pozdrawiamy cieplutko:) dziekujemy za wszystkie przepisy:)
myślę, że z jagodami też będzie pyszne, pozdrawiam serdecznie
…..tak sobie mysle, czy moge dac jagody zamiast truskawek? Jest to ulubione ciasto z truskawkami mojej rodzinki, ale juz ich nie ma …. a co mysli o tym Mala Cukierenka?
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz:)
zrobiłam z mrożonymi truskawkami i zniknęło w mgnieniu oka… pyszne, wilgotne…. moje ulubione od teraz :)
To ostatnio moje ulubione ciasto. Pieklam je juz z malinami i truskawkami oraz do kruszonki dodałam wiórki kokosowe zamiast orzechów. Smakuje oblednie:)
Bardzo dziękuję, biorę się za pieczenie w takim razie… dam znać jak wyszło :)
Wyjdzie z mrożonymi truskawkami, wydaje mi się, że nie trzeba ich rozmrażać, ale z 1 godzinę mogą postać w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam a czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Zapomniałam kupić a w zamrażarce mam duży zapas. Jeśli tak to trzeba je najpierw rozmrozić czy nie? Bardzo dziękuje za pomoc
ciasto zagościło dziś na stole – wyszło pyszne i wszystkim smakowało :)
cieszę się ogromnie, dziękuję za komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie:)
upieklam wczoraj….ciasto naprawde pyszne polecam wszystkim ktorzy nie moga sie zdecydowac
Uwielbiam Twoja strone..zdjecia sa zrobione „ze smakiem” :))
Juz ponad rok pieke razem z Toba
pozdrawiam
ciasto pycha fajny pszepis pozdrawiam Kamila :)
Mała Cukirenko jesteś Wielka ja pechowiec do ciast zrobilam ciasto z Twojego przepisu i wyszło pyszne wkoncu nadające się do jedzenia a nie zakalec Dziękuje :) Dodalam tylko trochę mniej truskawek i kruszonke z polowy składników ale i tak jest super :)