Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
powinno się udać, pozdrawiam
A czy ze zwykłej mąki przennej też wyjdzie? bo mi ciata zwykle nie wychodzą, zawszw zakalec ;(
nie wiem, nigdy nie robiłam takiej zamiany, pozdrawiam
Czy zamiast proszku d pieczenia moge użyc drożdży??
Polecam super ciasto. Kruszonkę zrobiłam z orzechami, a następnym razem zrobię z migdałami. Na pewno będzie jeszcze lepiej smakowało. Pozdrawiam.
Moje wyszło fajnie, następnym razem dam mniej cukru, no i czereśnie mają jednak niezbyt wyrazisty smak w tego typu ciastach, ale moim żarłokom smakuje:)
Dziękuję! wyrosło pięknie, smakuje obłędnie:)
Ciasto rewelacja;) Upieczone o 19 i już go praktycznie nie ma;)
Gosia: – życzę smacznego!
fasola: – czemu z marnym skutkiem? Ja bym na blaszkę 26X40 o połowę zwiększyła składniki, czyli 6 jajek 300g masła, tylko proszku dałabym 2 płaskie łyżeczki + 1/2 łyżeczki
pozdrawiam serdecznie
Ciacho właśnie stygnie, a jutro napiszę jak smakuje. Dzięki za ciekawe przepisy. Pozdrawiam.
Mam wielką ochotę na to ciasto, ale nie wiem, jak zwiększyć porcję. Moje blaszki są niestety większe niż Pani, próbowałam podwajać mąkę, jajka, tłuszcz, ale efekty mierne. Jak zwiększyć składniki na blaszkę 26X40? Pozdrawiam
Esja: – cieszę się, że smakowało:)
mamaiania: – życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Zabieram się za pracę, spróbuję z czereśniami bo mam ich nadmiar. Pokroję je, może się sprawdzą:) Bardzo ciekawa strona, pozdrawiam!
Ciasto wyszlo pychotka, ta kruszonka to fajny pomysl, do innych ciast tez sie przyda;) ☆☆☆pozdrawiamy☆☆☆
Mała Cukierenko – ciasto zarąbiste – wyszło i nie bardzo wystygło a już go 1/3 blachy znikło pozdrawiam :)