Ciasto z owocami i kruszonką

Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.

ciasto z owocami i kruszonka



Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami i kruszonka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

139 komentarzy do wpisu „Ciasto z owocami i kruszonką”

  1. Ciasto pyszne, niesamowite w smaku migdały zastąpiłam kokosem a aromat dodałam śmietankowy mniam. Nie jadam zazwyczaj ciast ale tym razem zjadłam 3 kawałki polecam

  2. Tyle razy juz pieklam to pyszne ciasto i tak sie zastanawiam , czy rownie pyszne bedzie z mrozonymi truskawkami…a co o tym mysli Mala Cukierenka??? Pozdrawiam serdecznie:))

  3. Ciasto wyszlo przepyszne. Ale powiem szczerze , ze najlepsze jest z owocami sezonowymi. Robilam to ciasto wiele razy , jest na stale w moich ulubionych przepisach, najlepsze jest z jagodami…. pozdrawiam serdecznie☆☆☆

  4. Upieklam dziś z jabłkami-niby taki pospolity owoc ale wyszło przepysznie- dodałam tylko trochę mniej cukru- ze wzgledu na malucha. Ciasto wilgotne, puszyste, kruszonka cudnie chrupiąca- wszyscy sie zachwycali. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

  5. tak można, tylko proszę go najpierw pokroić, posypać trochę cukrem, wymieszać i odstawić na około 45-60 minut. Następnie sok odlać, pozdrawiam serdecznie:)

  6. Dzisiaj upieczone, jako owocow uzylam truskawki. Bardzo smaczne!!! Poza tym jest szybkie do zrobienia i pieknie sie prezentuje. Mysle, ze od dzis bede czestym gosciem strony. Dziekuje za przepis.

  7. Witam czy jest mozliwosc bardzo dokladnego utarcia masla z cukrem za pomoca rak? Jakies rady? Wlasnie dzis mi sie zepsul mikser jak na zlosc…

  8. Przepraszam ale słownik sam sobie wpisał to co chciał. Wiec jeszcze raz. Czy moge masło zastąpić margaryna KASIA?

  9. Witam dzisiaj drugi dzien z rzędu piekę to fantastyczne ciasto.pierwsze zostalo pochłoniete.wczesniej było rabarbarowe z beza i smietana .juz moje dotychczasowe przepísy idą w odstawke.pozdrawiam

  10. Witam dziękuję bardzo za przepis. Dzisiaj upiekłam to cudowne ciasto wyszło. Zrobiłam z Pani przepisu tylko bez migdałów z olejkiem śmietankowym na owoce rozłożyłam beze i na nią kruszonkę. Musiałam coś dodać od siebie. Będę częściej odwiedzała Pani wspaniałą stronę z tymi przecudnymi i słodkimi przepisami. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam cieplutko ;-)

  11. Wspaniale ciasto!! Upieklam wczoraj i dzisiaj nie moge sie od niego ‚odstawic’ :) Ciasto jest puszyste, zero zakalca (a krecone ciasta zwykle wychodza mi z zakalcem…), migdalowa kruszonka to strzal w dziesiatke! Naprawde przepyszne ciasto! Bede robic z roznymi owocami, bardzo dziekuje za przepis!

    pozdrawiam!

  12. Fantastyczne ciasto, piekłam już 3 razy z truskawkami i raz z rabarbarem (z rabarbarem troszke mniej wyrosło, ale z truskawkami jest puszyste, idealne). Bardzo chętnie korzystam z Pani przepisów, bo jeszcze mi się nie przytrafiło, żeby coś nie wyszło, a piec uwielbiam :) Pozdrawiam

  13. upiekłam z truskawkami, polecam przepis .wyszło bez problemu trzymając sie przepisu autorki. dzięki za dzielenie się przepisem(przepisami).

  14. Zrobiłam dzisiaj to ciasto – jest fantastyczne! :) Jedyne moje „modyfikacje” to takie, że użyłam czerwonej porzeczki i w kruszonce dałam samo masło i cukier puder, bo nie przepadam za migdałami i orzechami. :) Przepis genialny!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.