Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ba fra – na pewno się uda, życzę smacznego!
Esja: cieszę się ogromnie, dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam:)
Wlasnie w piekarniku piecze sie to pyszne ciasto:) kazdy Pani przepis jest super!!! Bardzo sie ciesze,ze kiedys przez przypadek znalazlam Pani strone, to juz moja i coreczki ulubiona:)pozdrawiamy serdecznie.
No ciasteczko w piekarniku teraz 60 minut strachu hehehe :)
Wypróbowałam i potwierdzam: pyszne ciasto:)
-dziękuję za miłe słowa:)
-Pani Justyno trzeba było dodać więcej mąki, życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
ciasto właśnie się piecze, przygotowałam je wraz z 3-letnią córką :) Miałyśmy dużo zabawy, ale niestety kruszonka nam się nie udała, chyba za dużo masła – niestety nie mam wagi i tak „na oko” odmierzałam.
dziękuję i pozdrawiam
ciasto wylada rewelacja ,napewno do wyprubowania :) acha co do nijakiej april06 niech sie sama SPAMUJE ale z tond ,jak sie zazdrosci to glupstwa sie wypisuje prosimy o wiecej takich przepisow :) :) pozdrawiam serdecznie , nawet April 06
takie ciasto, to dla mnie typowe domowe comfort food :)
chyba wyprobuję, bo wygląda przepysznie:) a posądzanie o kopiowanie… no cóż dla tych, którzy nie znają się na pieczeniu wystarczy, że jest mąka, jajka i cukier i już przepis na każde ciasto wygląda tak samo;p pozdrawiam:)
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
Jutro zrobię! myślę, żę pyszne z truskawkami będzie:-)
Pyszności!! Do wypróbowania
nie korzystałam z tego przepis i jak dla mnie to całkiem inny przepis, jaki budyń? jaka mąka ziemniaczana? Proszę mi nie spamować, pozdrawiam
Przepis raczej nie Twojego autorstwa tylko lekko zmodyfikowany z Moich Wypieków – [SPAM]
Ale pysznie wygląda!! Chętnie bym zjadła do herbatki :)