Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

76 komentarzy do “Ciasto z nutellą”

  1. Moja wyszła idealna ale piekłam ponad godzinę choć mam bardzo mocny piekarnik i zwykle piekę krócej niż w przepisach może piekarnik słaby za krótko była w piekarniku i wyszedł zakalec trzeba sprawdzać wbijając wykałaczkę musi być sucha

    Odpowiedz
  2. Upiekłam jako próba przed świętami. Choć byłam przekonana, że będzie zakalec…
    A tu babka RE WE LA CJA!!!! A jaka PYSZNA! Będzie powtórka na święta.
    Kobieto jesteś świetna dzięki za te przepisy. Pomyśl o książce
    Wesołych Świąt!

    Odpowiedz
  3. Ciasto pyszne:) Wyszło idealne. Zamiast nutelli dałam inny krem kanapkowy i polewę zrobiłam z ciemnego kakao i masła, obsypałam wiórkami kokosowymi Dziękuję za inspirację:)

    Odpowiedz
  4. Stało się… tak jak wcześniej pisałam, upiekłam z ciekawości tę babkę gdyż nie mogłam uwierzyć w te negatywne wpisy. Oczywiście okazała się rewelacyjna !!! Również próbowałam lekko ciepłą i poezja, mniam mniam. Następny przepis, który zaliczę do popisowych. Dziękuję CI Mała Cukierenko :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz