Lekkie, smaczne ciasto z kremem jogurtowym i musem porzeczkowym. Idealne na upały, orzeźwiające i lekko kwaskowate. Zamiast biszkoptu tortownicę możemy wyłożyć gotowymi, kupnymi biszkoptami. Do kremu użyłam galaretki truskawkowej i wiśniowej, ale możemy zastąpić je inną ulubioną. Bardzo polecam…
Ciasto z musem porzeczkowym
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Krem:
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
300g naturalnego jogurtu
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki w proszku (użyłam wiśniowej i truskawkowej)
Mus:
350g czerwonej porzeczki – umytej i obranej
1 galaretka truskawkowa
1-2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać aromat, wymieszać.
5. Następnie w 2 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
7. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
9. Delikatnie tężejącą galaretkę dodać do jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę i dokładnie wymieszać, najlepiej łyżką. Krem wylać na biszkopt w tortownicy, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.
Mus:
10. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
11. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sitko. Do musu dodać cukier puder i galaretkę, wymieszać. Gotowy mus wylać na krem w tortownicy i deser schładzać jeszcze parę godzin, aż mus stężeje.
12. Schłodzony torcik wyjąć z lodówki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Torcik można udekorować owocami.
Udanych wypieków:)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne, lekkie ciasto, a do tego jak pięknie pachnie! Kolejny super przepis z Pani strony do zapisania :)
tortownica o średnicy 23cm, pozdrawiam
na jakiej wielkości tortownicę są dopasowane te ilości składników?
Cieszę się, że smakowało! Bardzo dziękuję za komentarze, udanego dnia,
pozdrawiam serdecznie
Wyszło b. dobre! Nawet biszkopt nie jest za twardy. Jedynie to mnie denerwuje, ze już na talerzyku krem oddziela się od biszkoptu, no ale w tego typu ciastach juz tak mi się robiło. Myślę że po prostu trzeba wylewać na biszkopt krem kiedy jest jeszcze rzadki. Miałam dzisiaj świetne ciacho do porannnej kawy! Dzięki za przepis.
Jednak wykorzystałam porzeczki, akurat były w sklepie. Odrobinę za długo studziłam galaretkę i po dodaniu jogurtu i kremówki stężała w misce w ciągu 3 minut ;) Musiałam pomóc sobie szpatułką żeby ją wyłożyć na biszkopt i dopasować do formy ;) Ciasto smaczne, wg mnie bardziej kwaśne (chociaż dodałam łyżkę cukru więcej), ale bez przesady. Faktycznie, na upał idealne i orzeźwiające. Następnym razem wykorzystam bardziej słodkie owoce i wtedy powinno być idealne. Pozdrawiam :)
mam nadzieję, że będzie smakował, pozdrawiam
Dzieki za szybka odpowiedz ale jestem juz na etapie kremu. Mysle ze zmiekczy on biszkopt i bedzie ok. Zawsze jak robie cos pierwszy raz to trzymam sie przepisu:)
może Pani dodać mniej mąki, pozdrawiam
Czy ciasto na biszkopt musi byc takie geste? Strasznie duzo maki. Dotad pieklam lzejsze biszkopty ale w przypadku tego ciasta moze tak musi byc?
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast porzeczek można dać inne owoce zmiksowane na mus, np jagody, truskawki?
używam normalnych tortownic:) pozdrawiam
Jejku, ślicznie wygląda :) Mamy pytanko, czy używasz jakiś plastikowych obręczy takich jak w cukierni? Boki Twoich ciast są takie idealne :)