Domowe, pyszne ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami. Biszkopt przełożony jest lekkim, smacznym kremem jogurtowym z owocami. Deser jest nie za słodki, pięknie pachnie truskawkami i nie można poprzestać na jednym kawałku. Czerwona galaretka z wierzchu nie pozwala od ciasta oderwać oczu:). Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę, więc dla łasuchów powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…
Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
5 łyżek wody
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wierzch:
około 400-500g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ubijać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką
3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180°C) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej).
4. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
5. Zmiksować na mus truskawki, dżem i wodę. Połowę mikstury równomiernie rozprowadzić po biszkopcie w blaszce.
Krem:
6. Obie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Truskawki pokroić na kawałeczki.
8. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętej, lekko już tężejącej galaretki, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli masa jogurtowa wyjdzie bardzo lejąca, proszę ją na jakiś czas wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi truskawkami dodać do masy jogurtowej.
9. Połowę kremu jogurtowego wylać na nasączony biszkopt. Następnie nakryć go drugim biszkoptem.
10. Drugi biszkopt nasączyć resztą musu truskawkowego i równomiernie przykryć go pozostałą masą jogurtową.
Wierzch:
11. Truskawki pokroić w plastry i poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody. Ostygnięte, lekko tężejące wylać na wierzch ciasta i z powrotem wstawić je do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
Czy jogurt naturalny i smietanka mają być zimne?
śmietanka zimna, jogurt też może być zimny, pozdrawiam
A CO Z TA SMIETANA /
w skladnikach kremu jest smietana w wykonaniu brak ,co z nia zrobic/
jest napisane w punkcie 8. pozdrawiam
Bardzo smaczne, polecam.
Dobry wieczór,piękne ciasto,ale mam pytanie;czy dajemy 750 g czy 750 ml jogurtu,bo wg mnie to nie to samo i może się nie udać?Szukam fajnego ciasta na Wielkanoc i znalazłam ciacho na sezon truskawkowy w miły,cieplutki słoneczny dzień-tęskni się już do słonecznych dni.Pozdrawiam.
jest 750g pozdrawiam
Czy można użyć mrożonych truskawek? :)
można, trzeba je tylko dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Super ciasto. Bardzo dobre i łatwe do zrobienia:)
Zrobilam. . Ciasto jest jednym z najlepszych jakie jedliśmy. . Nie zdążyłam zrobić zdjecia i nie pokazalam na instagranie czego bardzo żałuję ale „opucowaliśmy” blaszkę w jeden dzień. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. barbarazkrakowa
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, kwintesencja sezonu truskawkowego, lekkie i dość proste w wykonaniu. Porcja na prawdę spora, zrobiłam porcję z 2/3 podanej ilości składników w tortownicy o średn. 28 cm – wypełniona po brzegi. I ten smak…, pyszności ;)
To nie pierwszy wypróbowany przepis z malacukierenka.pl, wszystkie udane, za to komentarz pierwszy. Pozdrawiam!
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam, po jakim czasie masa tezeje?
z galaretką to dużo czasu zajmie parę godzin, pozdrawiam
Witam, czy jak dodałam więcej kremowki o 70ml (tak się zapatrzylam że zapomniałam żeby dodać 250ml)to masa mi stezeje przez noc? Bo jak na razie to od godziny jest bez zmian
w godzinę na pewno nie stężeje, pozdrawiam