Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Domowe, pyszne ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami. Biszkopt przełożony jest lekkim, smacznym kremem jogurtowym z owocami. Deser jest nie za słodki, pięknie pachnie truskawkami i nie można poprzestać na jednym kawałku. Czerwona galaretka z wierzchu nie pozwala od ciasta oderwać oczu:). Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę, więc dla łasuchów powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
5 łyżek wody
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wierzch:
około 400-500g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ubijać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180oC) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej).

4. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
5. Zmiksować na mus truskawki, dżem i wodę. Połowę mikstury równomiernie rozprowadzić po biszkopcie w blaszce.

Krem:
6. Obie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Truskawki pokroić na kawałeczki.

8. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętej, lekko już tężejącej galaretki, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli masa jogurtowa wyjdzie bardzo lejąca, proszę ją na jakiś czas wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi truskawkami dodać do masy jogurtowej.

9. Połowę kremu jogurtowego wylać na nasączony biszkopt. Następnie nakryć go drugim biszkoptem.

10. Drugi biszkopt nasączyć resztą musu truskawkowego i równomiernie przykryć go pozostałą masą jogurtową.

Wierzch:
11. Truskawki pokroić w plastry i poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody. Ostygnięte, lekko tężejące wylać na wierzch ciasta i z powrotem wstawić je do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do wpisu „Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Dodaj komentarz

.