Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Domowe, pyszne ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami. Biszkopt przełożony jest lekkim, smacznym kremem jogurtowym z owocami. Deser jest nie za słodki, pięknie pachnie truskawkami i nie można poprzestać na jednym kawałku. Czerwona galaretka z wierzchu nie pozwala od ciasta oderwać oczu:). Z przepisu otrzymamy sporą blaszkę, więc dla łasuchów powinno coś jeszcze zostać na drugi dzień. Polecam…

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200g truskawek
3 łyżki dżemu truskawkowego
5 łyżek wody
Krem jogurtowy:
750g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
250g śmietanki 30% lub 36%
350g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wierzch:
około 400-500g umytych, obranych truskawek
2 galaretki truskawkowe

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę (ubijać przez około 5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Dodać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół w 180oC) przez około 40-45 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (dobrze jest upiec biszkopt dzień wcześniej).

4. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie, otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden włożyć z powrotem do blaszki.

Do nasączenia:
5. Zmiksować na mus truskawki, dżem i wodę. Połowę mikstury równomiernie rozprowadzić po biszkopcie w blaszce.

Krem:
6. Obie galaretki rozpuścić w 600ml gorącej wody, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Truskawki pokroić na kawałeczki.

8. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Następnie dodać go do ostygniętej, lekko już tężejącej galaretki, dokładnie wymieszać mikserem (jeśli masa jogurtowa wyjdzie bardzo lejąca, proszę ją na jakiś czas wstawić do lodówki, aby trochę zgęstniała). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i razem z pokrojonymi truskawkami dodać do masy jogurtowej.

9. Połowę kremu jogurtowego wylać na nasączony biszkopt. Następnie nakryć go drugim biszkoptem.

10. Drugi biszkopt nasączyć resztą musu truskawkowego i równomiernie przykryć go pozostałą masą jogurtową.

Wierzch:
11. Truskawki pokroić w plastry i poukładać na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę jogurtową. Ciasto wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 700ml gorącej wody. Ostygnięte, lekko tężejące wylać na wierzch ciasta i z powrotem wstawić je do lodówki na parę godzin.

Udanych wypieków:)

ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

54 myśli na temat „Ciasto z kremem jogurtowym i truskawkami

  1. czy to jest zwykły biszkopt , tylko po prostu zrobiony w inny sposób czy inny rodzaj ciasta? pytam, bo ja robię inaczej i nie wiem czy zrobić jak zawsze czy z Pani przepisu ;)

  2. Ciasto wypróbowane i serdecznie polecam choć troche czasochłonne. Krem lekki i nienachalny (jeśli tak mozna powiedzieć o kremie:)). Trzeba zrobic dużo wczesniej bo ciasto musi sie dobrze schlodzić. Nie przerażać sie dość luźną (przynajmniej na początku) konsystencja kremu – po steżeniu wszystko się ładnie kroiło i cieszyło podniebienie i oczy.
    Przepis wydrukowany i juz dodany do domowego kanonu ciast sprawdzonych i dobrych.
    Zreszta przyznam szczerze, że każde ciasto z tej strony wychodzi i smakuje – zawsze ślepo ufam i nigdy sie nie zawiodłem. Brawo!!

  3. Twoje wypieki wyglądają bajecznie, a te które wypróbowałam są przepyszne. Dzięki za super-przepisy.
    Pozdrawiam serdecznie, Aga.

  4. Witam ponownie! Jak zwykle ciacho zniknelo w ciagu 2 dni przy trzy osobowej rodzince:) juz tylko wspomnienie zostalo … wlasnie przegladam nastepny przepis pozdrawiam serdecznie i dziekuje :)

  5. Przepyszne ciasto. Polecam. Właśnie przeglądam co tu jeszcze upiec bo Twoje przepisy są rewelacyjne. Jesteś dla mnie inspiracją bo uwielbiam piec.

  6. Wypróbowałam juz kilka Twoich przepisów i każdy z nich rewelacyjny! :) w życiu nie jadłam pyszniejszego ciasta truskawkowego, gorąco polecam! Każdy z domowników jest nim zachwycony, a pozostali pytali o przepis :) Ale musze zaznaczyć, że zostałam zmuszona do wyłożenia jednej warstwy kremu jogurtowego , bo reszta nie mieściła mi się w formie – tak mi wyrósł biszkopt! Palce lizać :) Pozdrawiam!

  7. wlasnie zrobiłam to ciacho na zyczenie córeczki. trzymajcie kciuki żeby malej smakowalo bo jest trochę pracy przy nim, a nie mam zamiaru zaraz robic następne.

  8. Ciasto przepyszne i takie lekkie. Moja mama mowi na ten krem ptasie mleczko :) Jedyne, co zmienie nastepnym razem to nie dodam kremowki, bo mam wrazenie, ze bez niej tez wyjdzie pyszne, ogolnie nie lubimy bitej smietany ….i bedzie troche mniej kaloryczne. Przepis zapisujemy do naszych ulubionych, jak kazdy robiony z Pani strony. Pozdrawiam serdecznie:)

  9. witam.ciasto jest przepyszne. jutro zrobie je drugi raz . coreczka była nim zachwycona ,maz i znajomi tez.bede kozystac z pani przepisów.

  10. Ciasto jest przepyszne jestem jeszcze młoda i mało piękę ale to ciasto było dla mnie bardzo proste.
    Pozdrawiam!!!1

  11. Witam, czy mozna zrobic to ciacho np z jagodami? Jak Pani uwaza? Z truskawkami robilam bylo pyszne teraz naszla mnie ochota na jagody tylko nie wiem czy wyjdzie… Jak Pani sadzi? Pozdrawiam

  12. Witam, czy jak dodałam więcej kremowki o 70ml (tak się zapatrzylam że zapomniałam żeby dodać 250ml)to masa mi stezeje przez noc? Bo jak na razie to od godziny jest bez zmian

  13. Pyszne ciasto, kwintesencja sezonu truskawkowego, lekkie i dość proste w wykonaniu. Porcja na prawdę spora, zrobiłam porcję z 2/3 podanej ilości składników w tortownicy o średn. 28 cm – wypełniona po brzegi. I ten smak…, pyszności ;)
    To nie pierwszy wypróbowany przepis z malacukierenka.pl, wszystkie udane, za to komentarz pierwszy. Pozdrawiam!

  14. Zrobilam. . Ciasto jest jednym z najlepszych jakie jedliśmy. . Nie zdążyłam zrobić zdjecia i nie pokazalam na instagranie czego bardzo żałuję ale „opucowaliśmy” blaszkę w jeden dzień. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. barbarazkrakowa

Dodaj komentarz

.