Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).

ciasto Morning Glory

Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych)
1/3 szklanki wiórków kokosowych

1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.

3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut.

5. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto Morning Glory

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

28 komentarzy do “Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory””

  1. To moje sztandarowe ciasto – proste w przygotowaniu, choć nie banalne, bo ma trochę składników.
    Przyznaję, że dodaje tyle i takie bakalie jakie mam pod ręką – nie trzymam się kurczowo proporcji.
    Wychodzi zawsze pyszne ;)
    Właśnie siedzi w piekarniku!

    Odpowiedz
  2. Super ciasto! Jak zresztą wszystkie przepisy Małej Cukierenki, a piekę regularnie. Jestem wierną fanką twojej strony:).
    Fajny przepis i dla mniejszych dzieci, bo bardziej zdrowy:) Moje bliźniaki je uwielbiają:)Super!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz