Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”

Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).

ciasto Morning Glory

Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych)
1/3 szklanki wiórków kokosowych

1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut.

2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.

3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut.

5. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto Morning Glory

Print Friendly, PDF & Email

19 myśli na temat „Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”

  1. Czy zamiast mąki razowej można dodać mąkę zwykłą tortową, a wiórki zastąpić żurawiną lub większą ilością rodzynek? Pozdrawiam.

  2. Wypróbowałam wczoraj ten przepis i muszę powiedzieć, że ciasto jest przepyszne! :) A prawdę mówiąc to dziś smakuje jeszcze lepiej! Bardzo szybkie wykonanie, nie miałam mąki razowej więc użyłam tylko tortowej, zamiast rodzynek i wiórków kokosowych dałam żurawinę i orzechy włoskie. Super smaczne ciacho! Dziękuję za przepis!:) Pozdrawiam! :)

  3. Czy mąka pszenna razowa to to samo co mąka pszenna pełnoziarnista? dziękuję za super przepisy i pozdrawiam.

  4. Monia84: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,

    Bożena: tak to mąka pełnoziarnista,

    pozdrawiam serdecznie

  5. Zobaczyłam, zrobilam, zjadlam i powiem, ze wystarczy jeden plaster, aby nasycic sie na sniadanie ;) Potwierdzam, ze wysmienite dla sportowcow, na wycieczke rowerowa lub spacer w gorach! Ja na pewno bede je robic, tak jak wiele innych ciast :)
    DZIEKUJE!

  6. Robimy dzisiaj :) Z moim 5latkiem nałogowo korzystamy z przepisów na Twoim blogu :) Dzisiaj marchewki, banany i rodzinki, czyli to co Młody lubi najbardziej :) Przepis idealny, takiego właśnie szukałam :) Dziękuję i do następnego razu! :)

  7. Super ciasto! Jak zresztą wszystkie przepisy Małej Cukierenki, a piekę regularnie. Jestem wierną fanką twojej strony:).
    Fajny przepis i dla mniejszych dzieci, bo bardziej zdrowy:) Moje bliźniaki je uwielbiają:)Super!!!

Dodaj komentarz

.