Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową

Kolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej Cukierenki Pana Tomka M., dziękuję:) Bardzo polecam…

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo - wiśniową

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
450ml mleka
170g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
1 budyń waniliowy w proszku bez cukru
4 żółtka
250g masła w temperaturze pokojowej
200g suszonych śliwek bez pestek
około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem)
Polewa:
200g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
125g masła lub margaryny
1 galaretka wiśniowa w proszku

1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić je na co najmniej 1 godzinę (jeśli użyjemy alkoholu, proszę odstawić je na co najmniej 3 godziny).

Biszkopt:
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

4. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-30 minut (biszkopt trochę opadnie, proszę się nie przejmować).

7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
8. Budyń z żółtkami rozmieszać w pół szklanki mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

9. Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ogania i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

10. Do ostygniętej masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Wyłożyć go na biszkopt w blaszce i wyrównać.

11. Śliwki osączyć i pokroić je na kawałeczki. Ułożyć je na wierzchu ciasta.

Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa (można to zrobić na parze; masy nie gotować).

13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia.
Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Ciasto z kremem i polewą czekoladowo - wiśniową

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

48 komentarzy do “Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową”

  1. Piekłam i potwierdzam, bardzo dobre ciasto. Wprowadziłam niewielkie zmiany w proporcjach w kremie. Następnym razem zrobię chyba na innym ciescie np na takim myżynkowym z sernika Izaury. A ta czekoladowa warstwa jest obłędna.

    Odpowiedz
  2. Jadlam to ciasto na chrzcinach u rodziny bylo pyszne.Dlugo szukalam tego przepisu .Dzis zrobilam,jeszcze nie zdazylo dobrze sie schlodzic a juz pol blaszki nie ma:)Pyyyychota.Dziekuje za przepis!

    Odpowiedz
  3. nie ucierałam masła, zawsze może się zwarzyć, jak będą miały inną temperaturę, jeśli będą miały tą samą to się nie zwarzą, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam mam pytanie co do masy tzn. jesli dobrze zrozumiala masla nie ucieramy najpierw tak jak w wiekszosci tylko miksukemy maslo i budyn razem?nie zwazy sie?pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz i myślę, że żurawina też będzie świetna,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  6. Juz dawno nie slyszalam tyle westchnien przy jedzeniu ciasta:)Moj maz bardzo wybredny byl zachwycony.Prosi o przekazanie cieplych slow pod Twoim adresem,a ja dostalam rozkaz powtorki,co uczynie z najwieksza przyjemnoscia.I jeszcze jedno,malzonek wpadl na pomysl,ze moze nastepnym razem zamiast sliwek dac suszona zurawine.Co o tym myslisz?
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz