Ciasteczka cynamonowe z orzechami

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka cynamonowe z orzechami. Pachnące, apetyczne, szybkie w przygotowaniu. Zamiast orzechów możemy dodać dowolne bakalie. Przepis jest podobny do ciasteczek, które są już na stronie Małej Cukierenki – „Cynamonki”. Jesienią i zimą uwielbiam takie ciasteczka, wspaniałe do herbaty, polecam…
Z podanego przepisu przygotujemy około 25-30 sztuk aromatycznych ciasteczek.

ciasteczka-z-cynamonem-orzechami2

Ciasteczka cynamonowe z orzechami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
220g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub 1 laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 16g
Dodatkowo:
cynamon do obtoczenia ciasteczek

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Dodać wanilię, wymieszać.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać.
Ciasto wstawić na około 25-30 minut do lodówki.

5. Z ciasta formować w rękach kulki, obtaczać je w cynamonie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.

6. Ciasteczka piec w temperaturze 170C na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka cynamonowe z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

13 myśli na temat „Ciasteczka cynamonowe z orzechami

  1. Mała Cukierenko, jesteś hojna w nowe przepisy, nie kryjesz zazdrośnie swoich sekretów, tylko się nimi dzielisz. Uwodzisz ciekawością różnych smaków – jeśli trzeba, to jesteś praktyczna, jak dla pań mających mało czasu na kuchnię albo wyrafinowana i wykwintna, jak dla koneserów. Cudownie, że jesteś tak pełna słodyczy, jakkolwiek to rozumieć, bo zaraźliwa jest ta radość tworzenia rzeczy pięknych, które przez żołądek trafiają do serca. Nie udało mi się trafić na zły przepis u Ciebie, więc i ciasteczka cynamonowe mogę w ciemno robić. Niech Cię kochają wszyscy naokoło za te perełki sztuki cukierniczej. To mój wpis z okazji „jubileuszu” – 10 przepis od Ciebie. Pozdrawiam

    • bardzo, bardzo dziękuję za tak przemiłe komentarze, dzisiaj będę miała udanych dzień! :) Życzę kolejnych udanych wypieków i smacznego!
      pozdrawiam serdecznie

  2. Ciasteczka oczywiście przeszły test i u mnie. Robi się je wspaniale, chwila przyjemności podczas tworzenia. Dom pachnący hmmmm poezja aromatu.
    Moja mała innowacja – zmieszałam ok. 2 łyżek cukru z 1 łyżką cynamonu i w tym maczałam od góry ciastka (zamiast obtaczania) efekt myślę, że taki sam, a przyjemnie chrupie całe ciastko.

  3. Tak ciastka naprawdę pyszne!!!! :) proszę mi powiedzieć jak najlepiej przechowywać je? w puszce? czy można je zostawić na talerzu?

    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

.