Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia”
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon)
Krem budyniowy:
500ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker)
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 łyżka masła
1 opakowanie galaretki (użyłam agrestowej)
Dodatkowo:
około 210g podłużnych biszkoptów
2 czerwone galaretki
300ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
wiórki czekoladowe do posypania (można zastąpić kakao lub startą czekoladą)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i przyprawy. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części (patrz FILM). Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Masa jabłkowa:
6. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
7. Jedną łyżką masła roztopić na patelni, dodać jabłka i smażyć je przez około 5-10 minut, aż zmiękną (proszę od czasu do czasu zamieszać).
Jabłka zdjąć z ognia i dodać jedno opakowanie galaretki, wymieszać aż galaretka się rozpuści. Odstawić masę do całkowitego ostygnięcia.
Masa budyniowa:
8. Ugotować budyń z 2 szklanek mleka i 2 opakowań budyniu w proszku, cukru i cukru wanilinowego. Gdy się zagotuje, trzymać go jeszcze przez około 30 sekund na małym ogniu, mieszając. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).
9. Dwie czerwone galaretki rozpuścić w 900ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Utrzeć mikserem 250g masła (ucierać mikserem przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem.
11. Połową kremu posmarować biszkopt w blaszce. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać.
Biszkopty krótko maczać w rozpuszczonej galaretce i układać je na jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na około 15-30 minut.
12. Na schłodzone ciasto wylać pozostałą galaretkę i ciasto znów wstawić do lodówki, aż galaretka całkiem stężeje.
13. Na galaretkę z biszkoptami wyłożyć pozostały budyniowy krem. Przykryć go drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
14. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wierzch ciasta i posypać wiórkami czekoladowymi. Ciasto wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Zapraszam na FILM.
myślę, że tak, będzie dobrze, pozdrawiam
Witam, zamierzam upiec jabłkową symfonię i zastanawiam się czy mogę przeciąć biszkopt(chciałam wykorzystać mój sprawdzony przepis na biszkopt) na 3 części i jedną z nich namoczyć galaretką zamiast używania biszkoptów?
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam wyszło pyszne ,degustacja była po 5 min od wykończenia ciasta nie wiem czy doczeka jutra .Bardzo dziękuje za wspaniałe przepisy z których często korzystam.pozdrawiam
Ok, dziękuję – spróbuję. Myślę, że wyjdzie pyszne :)
może Pani użyć okrągłych, myślę że nie nasiąkną za bardzo jeśli zbyt długo nie będzie ich Pani maczała,
pozdrawiam
Witam,
Jutro mam zamiar zrobić to ciasto, tylko mam jedno pytanie – czy mogę użyć zwykłych okrągłych biszkoptów zamiast podłużnych? Wiem, że będzie się ciężej układało, ale akurat takie mam :) Chodzi mi o to czy one nie nasiąkną za bardzo galaretką, bo wydaje mi się, że te podłużne są bardziej „zbite” i boję się, że moje mogą się „rozpaćkać” :) Jakby Pani radziła?
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe robiłam 3 razy.Smakowało wybornie lepsze jak postoi w tem. pokojowej a masy przejdą sobą.
Cieszę się bardzo że smakowało :) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto, nie za słodkie, lekkie. Zniknęło błyskawicznie. Jest czasochłonne, ale warte zachodu. Jeszcze nie raz do niego wrócę.
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
jest Pani rewelacyjna! :) ciasto pyszne, gorąco polecam :)
Zauroczyło mnie to ciasto! Poczęstuję nim moich urodzinowych gości. Pozdrawiam!
myślę, że powinno się udać,
dziękuje za miłe słowa :) pozdrawiam serdecznie