Bardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami. Fantastycznie aromatyczne od orzechów, cynamonu i owoców. W każdym kęsie dobrze czuć smak brzoskwiń. Wierzch delikatnie chrupiący, a środek wilgotny i maślany. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie. Jeśli nie lubimy cynamonu, możemy go pominąć i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony brown eyed baker).
Ciasto z brzoskwiniami i orzechami
Składniki mają być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru + 3-4 łyżeczki cukru
3 jajka
330g jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
5 łyżek mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
4 duże brzoskwinie o łącznej wadze około 750g
2/3 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
1. Brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na dość drobne kawałki.
2. Cynamon wymieszać z 3-4 łyżeczkami cukru.
Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
4. W drugiej misce masło utrzeć z 1 szklanką cukru, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na wysokie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 20-30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.
6. Do maślanej masy dodać 1/3 mąki i połowę jogurtu, krótko wymieszać.
Dodać połowę pozostałej mąki, resztę jogurtu, wymieszać.
Na końcu dodać resztę mąki i mleko, wymieszać.
7. Połowę ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać połowę brzoskwiń i przykryć resztą ciasta. Wyłożyć równomiernie resztę brzoskwiń na cieście i posypać ciasto cynamonowym cukrem i orzechami.
8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z brzoskwiniami i orzechami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Ciasto obłędne! Upiekłam wczoraj i mąż jadł gorące bo tak pięknie pachniało! Dziękuję za przepis, maślany smak nie do podrobienia ;-)
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto. Aromatyczne i wilgotne. Piękna porcelana.
to proszę pominąć cynamon lub dodać połowę, pozdrawiam
Czy w smaku mocno wyczuwalny jest cynamon? Moja rodzina niestety za nim nie przepada, a ja mam chęć na to ciasto :)
cieszę się ogromnie, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Przepis znakomity, musiałam wprawdzie nieco wydłużyć czas pieczenia, bo ciasto nie miało zamiaru się dopiec ;) ale wyszło bardzo dobre. Za drugim razem wprowadziłam modyfikację – zamiast dużego ciasta, upiekłam je jako muffinki i powiem szczerze, że w tej formie jest absolutnie rewelacyjne, polecam wypróbować :)
Bardzo dziękuję za kolejny fajny i prosty przepis . Ciasto wyszło bardzo dobre : wilgotne i lekko kwaśne . Pyszne . Pozdrawiam .
nie zgadzam się, przykro mi że nie wyszło
pozdrawiam
Co za fatalny przepis, zmarnowany czas i produkty, wychodzi kompletny zakalec. Moim zdaniem zbyt mało mąki.
To prawda, zakalec. Całe ciasto do kosza niestety :(
Myślę, że tak
również pozdrawiam:)
A czy zamiast brzoskwiń można użyć świeżych jagód? Pozdrawiam Małą Cukierenkę. Ala
Piękne zdjęcia i ciacho genialne :)
Sliczne ciasto i sliczna porecelana, super zdjecia. Bedize pieczone w tym tygodniu, oj bedzie .
Pozdrawiam goraco!
Jakie piękne ciasto, pewnie znikło w mgnieniu oka.
P.S. Piękne zdjęcia, piękne dodatki i dekoracja
Pozdrawiam :)