Ciasto z brzoskwiniami i orzechami

Bardzo smaczne ciasto z brzoskwiniami. Fantastycznie aromatyczne od orzechów, cynamonu i owoców. W każdym kęsie dobrze czuć smak brzoskwiń. Wierzch delikatnie chrupiący, a środek wilgotny i maślany. U mnie ciasto zniknęło błyskawicznie. Jeśli nie lubimy cynamonu, możemy go pominąć i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony brown eyed baker).

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami
Składniki mają być w temperaturze pokojowej:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
1 szklanka cukru + 3-4 łyżeczki cukru
3 jajka
330g jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
5 łyżek mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
4 duże brzoskwinie o łącznej wadze około 750g
2/3 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)

1. Brzoskwinie obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na dość drobne kawałki.

2. Cynamon wymieszać z 3-4 łyżeczkami cukru.
Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

4. W drugiej misce masło utrzeć z 1 szklanką cukru, ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na wysokie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

5. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem przez około 20-30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

6. Do maślanej masy dodać 1/3 mąki i połowę jogurtu, krótko wymieszać.
Dodać połowę pozostałej mąki, resztę jogurtu, wymieszać.
Na końcu dodać resztę mąki i mleko, wymieszać.

7. Połowę ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać połowę brzoskwiń i przykryć resztą ciasta. Wyłożyć równomiernie resztę brzoskwiń na cieście i posypać ciasto cynamonowym cukrem i orzechami.

8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół i piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto z brzoskwiniami i orzechami podawać przestygnięte, pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

Ciasto z brzoskwiniami i orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Ciasto z brzoskwiniami i orzechami”

  1. Przepis znakomity, musiałam wprawdzie nieco wydłużyć czas pieczenia, bo ciasto nie miało zamiaru się dopiec ;) ale wyszło bardzo dobre. Za drugim razem wprowadziłam modyfikację – zamiast dużego ciasta, upiekłam je jako muffinki i powiem szczerze, że w tej formie jest absolutnie rewelacyjne, polecam wypróbować :)

  2. Czy w smaku mocno wyczuwalny jest cynamon? Moja rodzina niestety za nim nie przepada, a ja mam chęć na to ciasto :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.