Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Zapraszam dzisiaj na przepis z filmem, w którym pokazuję jak zrobić rewelacyjne ciastka z białą czekoladą i dużą ilością bakalii. Ciastka są bardzo smaczne, chrupiące i sycące, ładnie pachną podczas pieczenia. W przygotowaniu są szybkie i łatwe. Stanowią świetną przekąskę i są idealnym deserem do pracy, przynajmniej dla mnie:). Do ciastek możemy użyć swoich ulubionych bakalii, a białą czekoladę zastąpić mleczną, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami
Składniki na 18 dużych ciastek:
120g miękkiego masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
120g jasnego brązowego cukru (możemy również użyć białego)
1 duże jajko
230g pszennej mąki (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
100g poszatkowanej białej czekolady
100g poszatkowanych orzechów włoskich i laskowych
1/2 szklanki poszatkowanych dowolnych bakalii (użyłam moreli i rodzynek)

1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.

2. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy, aromat i ucierać jeszcze przez 2 minuty.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko. Ucierać przez około 20 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

4. Wsypać mąkę i wymieszać przez chwilę mikserem na niskich obrotach. Dodać białą czekoladę, orzechy i pozostałe bakalie, wymieszać łyżką (lub rękoma).

5. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Na końcu pospłaszczać je widelcem i ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 17-18 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do wpisu „Ciastka z białą czekoladą i bakaliami”

  1. Spojrzałam na zdjęcie i aż mi zapachniały ;) Dobrze, że wspomniałaś o deserze do pracy, teraz nie będę mieć wyrzutów, że w pracy jem słodycze zamiast obiadu ;D

  2. zawsze mam coś słodkiego w pracy:) albo ciastka z jakimiś bakaliami i najczęściej owsiane lub muffiny z owocami:)
    pozdrawiam ciepło

  3. Przepis przetestowany =]
    Zamiast z orzechami zrobiłam z migdałami, bo jakoś wyjątkowo pasowały mi do białej czekolady.
    Pierw wydawały mi się trochę za twarde… ale po kolejnym kęsie i tak trudno się im oprzeć i chrupie się je z przyjemnością =]
    Czy ucieranie masła od razu z cukrem może jakoś na ciastka wpłynąć? Zastanawiałam się jaki jest cel ucierania samego masła przed dodaniem kolejnych składników?

  4. Na smak pewnie nie bardzo, ale masło będzie lepiej utarte (czyli ciasteczka będą smaczniejsze) i łatwiej połączy się z cukrem,
    cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  5. Upiekłam, smakowały wszystkim. Mam niedługo gości więc na 100 % zagoszczą do herbaty lub kawy :-)
    Pozdrawiam z nad morza :-)

  6. Upiekłam. Są naprawdę smaczne ale nie przebiły kruchych ciasteczek owsianych z bakaliami :) Te póki co nie mają sobie równych. Migdały bardzo dobrze smakują w tych ciasteczkach tym bardziej że się trochę podprażą.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.