Ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Pyszne ciasto z bananami, kakaowym biszkoptem i lekkim kremem jogurtowym. Dosyć proste w przygotowaniu i uważam, że jak na ciasto z kremem, mało kaloryczne:). Dobrze schłodzone orzeźwia i wyśmienicie smakuje z kawą. Ciasto łączy w sobie słodki smak bananów z gorzką czekoladą, co uważam za jedno z najlepszych połączeń. Jest smaczne, lekkie, bardzo polecam… (zamiast bananów możemy użyć świeżych truskawek).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz Basics Round .

ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Ciasto z bananami i kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
120g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem jogurtowy:
800g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżeczek żelatyny (20g)
1 śnieżka + 200ml schłodzonego mleka (można zastąpić śmietanką kremówką i ubić ją z fixem oraz dosłodzić do smaku cukrem pudrem)
6 bananów
sok z cytryny
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
wiórki czekoladowe do posypania

ciasto z bananami i kremem jogurtowym

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Żółtka utrzeć z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy 2 blaty ciasta. Jeden kawałek ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

Krem jogurtowy:
6. Żelatynę zalać 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

7. Do mleka dodać śnieżkę i ubić na gęstą masę (można śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru).

8. Trzy banany obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe banany pokroić w kostkę i również skropić sokiem z cytryny.

9. Do jogurtu dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Następnie dodać ubitą śmietankę, dokładnie wymieszać.

10. Na biszkopt w blaszce wylać 1/3 kremu jogurtowego i na wierzchu równomiernie poukładać połówki bananów. Polać je połową pozostałego kremu i przykryć drugim kawałkiem biszkoptu.

11. Do pozostałego kremu dodać pokrojone w kostkę banany, wymieszać i wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Polewa:
12. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i wsypać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Następnie polać nią wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekolady. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aż polewa stężeje.

Udanych wypieków:)

ciasto z bananami i kremem jogurtowym3

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do wpisu „Ciasto z bananami i kremem jogurtowym”

  1. Witam, bardzo fajne to ciasto, bardzo mi się podoba i smakuje też przypuszczam. Przepraszam, a ja bym dodała do tej kremowj masy budyn, albo kisiel kolorowy np pomarańczowy co z kakaowym spodem fajnie by grało. Co myślisz cukierenko ? Pozdrawiam

  2. Właśnie się nim zajadam.. Wyszło tak pyszne że zniknęło w jeden dzień :D
    Dziękuję za kolejny wspaniały przepis!
    Pozdrawiam serdecznie :)

  3. Ten krem jest strasznie lejacy. Zrobiłam na normalnej blaszce dużej i składników na krem spokojnie starczyło z jednej porcji, tylko biszkopty upieklam dwa. Czy pomimo tego,że dałam 20g żelatyny do kremu, jest szansa, że się stężeje?:(

  4. Upiekłam na wczorajsze urodziny męża i wyszło pyszne. Robiłam na blasze tradycyjnej, dlatego też powiększyłam wszystko o połowę porcji i ledwo mi się pomieściło na blaszce!:) Ciasto pyszne, nie jest za słodkie, ale jest bardzo sycące. Gościom smakowało.:)

  5. a czy mozna zamiast pieczenia biszkoptu dac gotowe ciastka biszkoptowe? mam obaweze ciastka nie utrzymaja tak duza ilosc kremu a nie chce sie zdziwic?

  6. Witam czy moge ciasto zrobic na tortownicy o srednicy 26cm?poniewaz nie posiadam blaszki o takich wymiarach :)czy bedzie za duza proporcja?

  7. Dziekuje ;) pytanie mam jeszcze jedno. Własnie kupiłam żelatyne fix Oetkera do deserów czy mimo to dodawac śmietan fix czy juz nie ma koniecznosci? A moze lepiej dac zwykłą zelatyna i śmietan fix

  8. Witam :-) mam zamiar upiec ciasto do pracy na urodziny jednak nie jestem za śnieżkami. Czy do samego kremu jogurtowego można dać żelatynę? Chcę tę ciasto odchudzić bo koleżanki są na diecie więc krem,owka też odpada :(

    Pozdrawiam serdecznie a ciacho wygląda obłędnie :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.