Ciasto z bananami i czekoladą

Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z bananami i czekoladą. Cudownie pachnie owocami, jest gęste i wilgotne. Smak bananów i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń w kuchni. Dlatego oprócz czekolady w cieście mamy również wspaniałą polewę, która sprawia, że ciasto świetnie wygląda. Przepis nie jest trudny i w miarę szybki w przygotowaniu. Dostałam go od Pani Edyty, której bardzo dziękuję. Ciasto bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety 101 przepisów- sezon na banany dodatek do Świata Kobiet).

Ciasto z bananami i czekoladą

Ciasto z bananami i czekoladą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny, wymieszać.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.

7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Podobne przepisy

Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

36 komentarzy do “Ciasto z bananami i czekoladą”

  1. moje ciasto już jest gotowe… nie mogę się doczekać kiedy ostygnie a wygląda i pachnie obłędnie …. mniam…. pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  2. witam serdecznie. Początkowo sceptycznie podeszla do przepisu, gdyż wydawał mi sie zbyt mokry ;). Wypróbowałam i POLECAM. Najfajniejsze w jego smaku jest połączenie słodkich bananów, cierpkiej czekolady gorzkiej i kwaśnego soku z cytryny. Każdy z nich jest wyczuwalny osobno a nie tworzy nieładu. Proponuje nie zapomnieć o przelożeniu blaszki papierem do pieczenie bo ciasto jest dość kruche i wilgotne i może się przełamać jak mi ;)

    Odpowiedz
  3. Przyznam się, że nienawidzę bananów, ale te ciasto wygląda tak zachęcająco i na pewno tak smakuje :) Bardzo ślicznie jest to ciasto ozdobione, podoba mi się.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz