Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
15g mąki ziemniaczanej
80g cukru kryształu
500ml mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
20g kakao bez cukru
Dodatkowo:
około 220g podłużnych biszkoptów
2 nieduże banany (waga ze skórką około 250g)
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
około 160ml mleka
60-70ml rumu
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Krem:
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo – maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.

Składanie tortu:
3. Składniki do nasączenia wymieszać.
Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć, patrz FILM). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem, patrz FILM.

Wierzch:
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

5. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.

Smacznego! :)

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

Proste Ciasto Bananowe z Rumem i Rodzynkami

52 komentarze do “Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia”

  1. Dzień dobry
    Czy budyń można ugotować dzień wcześniej?
    Czy można użyć tortownicy 23 cm? Różnica jest niewielka…
    Korzystam głównie z Pani przepisów, blog jest rewelacyjny! Dziękuję bardzo za wszystkie! :)

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, tak można ugotować budyń dzień wcześniej,
      może Pani użyć 23cm, będzie cieńszy,
      pozdrawiam serdecznie i dziękuję

      Odpowiedz
      • Niestety ten placek okazał się wielkim rozczarowaniem. Smak jest nijaki, prawie wcale nie czuć bananów, a krem czekoladowy smakuje jak margaryna. Proponuję zmianę nazwy z „Bananowe niebo” na „Wielka ściema”. Nie polecam.

        Odpowiedz
  2. Tort wygląda smakowicie i wytwornie!! Mam zamiar zrobić go na spóźniony DZIEŃ CHŁOPAKA czyli na dziś!!:)) Ciekawe czy 5 godzin chłodzenia w lodówce wystarczy.. ? Proszę o sugestie:) Pozdrawiam i liczę na udany efekt końcowy. PS To dopiero moje drugie spotkanie w Małej Cukierence. Poprzednie (ciasto ze śliwkami) wyszło cudne i delikatne. Mam nadzieję, że i tym razem niespodzianka uda się wyśmienicie!! Już czaje się na KOPIEC KRETA. Z marcepanowym kretem!! Ma się rozumieć!! Tymczasem pędzę po brakujące składniki!! Jeszcze tylko dodam, że to mój pierwszy komentarz kulinarny w Internecie:)) Pozdrawiam i znikam!! Paaa!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz