Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
15g mąki ziemniaczanej
80g cukru kryształu
500ml mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
20g kakao bez cukru
Dodatkowo:
około 220g podłużnych biszkoptów
2 nieduże banany (waga ze skórką około 250g)
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
około 160ml mleka
60-70ml rumu
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem:
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo – maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie tortu:
3. Składniki do nasączenia wymieszać.
Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć, patrz FILM). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem, patrz FILM.
Wierzch:
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
5. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.
Smacznego! :)
Tort wygląda smakowicie i wytwornie!! Mam zamiar zrobić go na spóźniony DZIEŃ CHŁOPAKA czyli na dziś!!:)) Ciekawe czy 5 godzin chłodzenia w lodówce wystarczy.. ? Proszę o sugestie:) Pozdrawiam i liczę na udany efekt końcowy. PS To dopiero moje drugie spotkanie w Małej Cukierence. Poprzednie (ciasto ze śliwkami) wyszło cudne i delikatne. Mam nadzieję, że i tym razem niespodzianka uda się wyśmienicie!! Już czaje się na KOPIEC KRETA. Z marcepanowym kretem!! Ma się rozumieć!! Tymczasem pędzę po brakujące składniki!! Jeszcze tylko dodam, że to mój pierwszy komentarz kulinarny w Internecie:)) Pozdrawiam i znikam!! Paaa!!
Robilam kilka razy i najlepszy jest trzeciego dnia.
co mozna dac do ciasta zamiast bananow? nie przepadam za bardzo za bananami ale ciasto samo w sobie wyglada super
można dać maliny, brzoskwinie, borówkę, pozdrawiam
Moje smaki, pychota :)
Kochana czym mogę zastąpić rum? Sok z cytryny z pomarańczy z herbaty?
to może zwarzyć mleko, raczej dać więcej mleka i 1 krople aromatu rumowego, pozdrawiam
Hej! Jakim innym alkoholem mogę zastąpić rum??? Dziękuje za odpowiedz
można dać likier migdałowy, baileysa, likier kawowy, malibu, pozdrawiam
A czym można by go nasączyć w wersji bezalkoholowej? Smakowicie wygląda!
dać więcej mleka i można dać 1-2 krople aromatu rumowego, pozdrawiam
Ciasto rewelacja, zniknęło w kilka godzin,fantastyczny przepis.
Obłędne!!!
Cudnie wygląda. W najbliższym czasie spodziewam się gości i już wiem czym ich zaskoczę.
Pozdrawiam
Zrobilam wczoraj.
Jest pyszne!!!
Na drugi raz nasączenie zredukuje do polowy skladnikow bo zostało.
Witam bardzo dobre ciasto polecam
Zamierzam zrobić torcik. Moje pytanie budyń na 1/2 l mleka czy 3/4 l.
na 1/2 l mleka, pozdrawiam