Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
15g mąki ziemniaczanej
80g cukru kryształu
500ml mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
20g kakao bez cukru
Dodatkowo:
około 220g podłużnych biszkoptów
2 nieduże banany (waga ze skórką około 250g)
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
około 160ml mleka
60-70ml rumu
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem:
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo – maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie tortu:
3. Składniki do nasączenia wymieszać.
Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć, patrz FILM). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem, patrz FILM.
Wierzch:
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
5. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.
Smacznego! :)
Wczoraj zrobiłam, dziś była próba generalna smaku. Jak dla mnie za dużo masła. W zasadzie czuję jakbym jadła masło z biszkoptami. Smak całej całości, w którym nie ma konkretnego zawieszenia smaku. Ledwo nawet czuć banany. Jestem na nie, więcej tego nie zrobię.