Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia – Kolejny pyszny torcik w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczny, kremowy, wilgotny od dobrze nasączonych biszkoptów, aromatyczny. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest waniliowy, troszkę rumowy, czekoladowy. W przygotowaniu jest bardzo prosty i szybki. Wygląda smakowicie i na jednym kawałku nie można poprzestać. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia
Składniki:
Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
15g mąki ziemniaczanej
80g cukru kryształu
500ml mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
20g kakao bez cukru
Dodatkowo:
około 220g podłużnych biszkoptów
2 nieduże banany (waga ze skórką około 250g)
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
około 160ml mleka
60-70ml rumu
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
kakao do posypania
Budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszany budyń z mąką dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Krem:
2. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
Krem budyniowo – maślany podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
Składanie tortu:
3. Składniki do nasączenia wymieszać.
Banany obrać, pokroić na plastry i dobrze skropić sokiem z cytryny.
W tortownicy o średnicy 21cm ułożyć warstwę biszkoptów (tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia, tylko dno). Biszkopty nasączyć i wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na kremie ułożyć drugą warstwę biszkoptów i nasączyć je przygotowanym ponczem (drugą warstwę biszkoptów dobrze nasączyć, patrz FILM). Wyłożyć ciemny krem i wyrównać. Na kremie ułożyć banany i lekko wcisnąć je w krem, patrz FILM.
Wierzch:
4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać odrobiną kakao i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
5. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze. Brzegi tortu można wygładzić szpatułką.
Smacznego! :)
Czego użyć zamiast rumu do nasączenia biszkoptów? Torcik ma być dla dzieci 😉
myślę, że samo mleko, pozdrawiam
Czy zamiast masła można dodać mascarpone?
Przepyszny tort:) siostrze (solenizantce) jak i całej rodzinie bardzo smakował:)) tort bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim smaczny:)
Wita, czy do prostokątnej formy 25×35 wystarczy podwoić składniki?
powinny wystarczyć, pozdrawiam
Super torcik…wyszedł świetny,bardzo smaczny.Pięknie wygląda po przekrojeniu.
Czy biszkopty można nasączyć kawą? :)
tak można, pozdrawiam
U mnie masa wyszła bardzo ciągnącą się i nie dało rady tego rozmiksować. Cos mi nie wyszło :(
Czesc!
Planuje zrobic tort na najblizsze urodziny – pytanie, czy wierzch mozna udekorowac specjalnym oplatkiem na tort? :) Czy tu raczej sie nie sprawdzi?
tak, myślę, że można dać, pozdrawiam
Opłatki można dać na każdy krem… gorzej sprawa wygląda gdy chce się dać masę cukrową 🙃 powodzenia
Chce zrobić torcik w prostokątnej formie o ile powinnam zwiększyć składniki?
chcialabym go zrobic na 12 osob jach proporcji muszeuzyc z powazaniem beata salga ten tort bedzie figurowal w itali nazwe go imienim wlascicielki male cukierni jeze mi poda swoje imie
Ha-ha, i znowu się udało! Torcik wyszedł pyszny. Upiekłam biszkopt (miałam trochę czasu), nasączyłam go słodką herbatą z cytryną i wódką (nie miałam rumu, a chciałam wersję dla dorosłych), tort posypałam startą czekoladą. Resztę śmietany z kartonika ubiłam i pokryłam brzegi. Moi bliscy coś się przyzwyczajają do takich doskonałych wypieków (a przepisy czerpię z Małej Cukierenki). Dziękuję.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czesc ,moge siezapytac z ilu jajek zrobilas biszkopt ?nie chce aby nie wyszedl za maly albo za wysoki
.
Pyszny torcik Następnym razem dam podwójne składniki i zrobię na normalną blaszkę.Troche się rozlazil może za mało schodziłam
Witam,
Mam tortownice o wymiarach 26cm.
O ile powinnam zwiększyć ilość wszystkich składników?
Robiłam w tortownicy 22 cm, cienka (ale wystarczająca) warstwa kremu wyszła. Do 26 cm formy wystarczy 1.5 porcji.
Witam, czy zamiast biszkoptów mogę użyć spodów biszkoptowych i nasączyć tylko wodą z cytryną i cukrem? I czy górna masa jest na tyle sztywna żeby wbić świeczkę? Proszę o odpowiedź. Dziękuję
tak można użyć gotowych spodów i nasączyć je, myślę, że świeczki się wbiją, pozdrawiam
Dzień dobry 🙂jaka wielkość tortownicy? Pozdrawiam 🙂
21cm, pozdrawiam
Ciasto wspaniałe, do kawy w sam raz. Przepis cudowny. Będę robić kolejne….
Czy można dodać mrożone trusakwki
myślę, że tak, ale trzeba je rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Ciasto w lodówce bardzo stężało. Na ile przed podaniem wyciągnąć z lodówki?
Dzień dobry
Czy budyń można ugotować dzień wcześniej?
Czy można użyć tortownicy 23 cm? Różnica jest niewielka…
Korzystam głównie z Pani przepisów, blog jest rewelacyjny! Dziękuję bardzo za wszystkie! :)
Dzień dobry, tak można ugotować budyń dzień wcześniej,
może Pani użyć 23cm, będzie cieńszy,
pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Niestety ten placek okazał się wielkim rozczarowaniem. Smak jest nijaki, prawie wcale nie czuć bananów, a krem czekoladowy smakuje jak margaryna. Proponuję zmianę nazwy z „Bananowe niebo” na „Wielka ściema”. Nie polecam.
Dlatego zamiast margaryny najlepiej użyć masło :-))))))
Zamierzam zrobić torcik. Moje pytanie budyń na 1/2 l mleka czy 3/4 l.
na 1/2 l mleka, pozdrawiam
Witam bardzo dobre ciasto polecam
Zrobilam wczoraj.
Jest pyszne!!!
Na drugi raz nasączenie zredukuje do polowy skladnikow bo zostało.
Obłędne!!!
Cudnie wygląda. W najbliższym czasie spodziewam się gości i już wiem czym ich zaskoczę.
Pozdrawiam
Ciasto rewelacja, zniknęło w kilka godzin,fantastyczny przepis.
A czym można by go nasączyć w wersji bezalkoholowej? Smakowicie wygląda!
dać więcej mleka i można dać 1-2 krople aromatu rumowego, pozdrawiam
Hej! Jakim innym alkoholem mogę zastąpić rum??? Dziękuje za odpowiedz
można dać likier migdałowy, baileysa, likier kawowy, malibu, pozdrawiam
Kochana czym mogę zastąpić rum? Sok z cytryny z pomarańczy z herbaty?
to może zwarzyć mleko, raczej dać więcej mleka i 1 krople aromatu rumowego, pozdrawiam
Moje smaki, pychota :)
co mozna dac do ciasta zamiast bananow? nie przepadam za bardzo za bananami ale ciasto samo w sobie wyglada super
można dać maliny, brzoskwinie, borówkę, pozdrawiam
Tort wygląda smakowicie i wytwornie!! Mam zamiar zrobić go na spóźniony DZIEŃ CHŁOPAKA czyli na dziś!!:)) Ciekawe czy 5 godzin chłodzenia w lodówce wystarczy.. ? Proszę o sugestie:) Pozdrawiam i liczę na udany efekt końcowy. PS To dopiero moje drugie spotkanie w Małej Cukierence. Poprzednie (ciasto ze śliwkami) wyszło cudne i delikatne. Mam nadzieję, że i tym razem niespodzianka uda się wyśmienicie!! Już czaje się na KOPIEC KRETA. Z marcepanowym kretem!! Ma się rozumieć!! Tymczasem pędzę po brakujące składniki!! Jeszcze tylko dodam, że to mój pierwszy komentarz kulinarny w Internecie:)) Pozdrawiam i znikam!! Paaa!!
Robilam kilka razy i najlepszy jest trzeciego dnia.