Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką – Nowe, pyszne ciasto ze śliwkami w Małej Cukierence. Cudowna tarta z dużą ilością owoców, soczysta, aromatyczna, z maślaną kruszonką. Ładnie pachnie i wspaniale smakuje. Polecam! (inspiracja ze strony tanja_b3na) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100g masła
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
80g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
Nadzienie:
około 850g śliwek, przepołowionych, bez pestek
około 2 łyżki konfitury morelowej
1-2 łyżki kaszy manny
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
1. Formę do tarty o średnicy 28cm, z wyjmowanym dnem posmarować cienko masłem i posypać troszkę mąką, nadmiar maki usunąć.
2. Do miski przesiać cukier puder i mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier z wanilią, sól i masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, patrz FILM. Dodać jajko i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma.
3. Ciasto rozwałkować na okrąg troszkę większy od średnicy naszej blaszki, podsypując mąką blat i wałek. Ciastem wyłożyć przygotowaną formę do tarty, lekko docisnąć i nadmiar ciasta odciąć, zachować, patrz FILM. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 60 minut.
Kruszonka:
4. Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę, na czas dalszych przygotowań wstawić ją do lodówki.
Nadzienie:
5. Schłodzone ciasto posmarować konfiturą morelową i posypać kaszą manną, patrz FILM.
Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu, tak trochę pod skosem, patrz FILM.
6. Wymieszać razem cukier z cynamonem i posypać śliwki.
7. Do kruszonki dodać ciasto, które nam zostało ze spodu, tak skubać je palcami, patrz FILM i wymieszać.
8. Kruszonkę wyłożyć na wierzch tarty i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
9. Ostudzoną tartę można ostrożnie wyjąć z blaszki, ale radzę ją zostawić na spodzie blaszki. Ciasto ma dużo owoców i jest dość ciężkie, może też delikatnie przywrzeć do blaszki, ale w niczym to nie przeszkadza.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
wspaniałe ciasto, ładnie wyglada i doskonale smakuje. Dziekuje
Ciasto super! Łatwe i baaardzo smaczne. Dodałam odrobinę rabarbaru, bo zabrakło mi śliwek.
Czy mogę zastąpić świeże śliwki mrożonymi? Hej postępować w ich przypadku?
bym je rozmroziła, pozdrawiam
Pani Natalio,
tarta jest przepyszna! Na ogół nie piekę tart ze względu na twardy lub przemoczony spód. Miałam jednak wielką ochotę na śliwki i zaryzykowałam ☺️ Wyszła doskonała. To kruche ciasto jest idealne pod owoce. Na pewno jeszcze powtórzę. Pozdrawiam serdecznie!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam, czym można zastąpić kaszę manną? Pozdrawiam
czy zamiast konfitury morelowej mogą być powidła śliwkowe?
myślę, że będą ok, pozdrawiam serdecznie
Cudowne przepisy
Zawsze podchodziłam sceptycznie do przepisów z netu, aleeee Pani ciasta są suuuper dziękuję….
Super na ciepło z lodami
Kocham takie proste ciasta, które wydobywają smak owoców :)
Przepyszna tarta! Dziękuje za kolejny wspaniały przepis !
Ciasto przepyszne, pierwszy raz wyszło mi kruche ciasto, nie wiem czy to proporcje czy ta konfitura ale było idealne, wczoraj zjedzone dziś robie kolejne. Będę częściej tu zaglądać i może polubiny się z tartami. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Przdpyszna tarta polecam 🙂
Zrobiłam dzisiaj i wyszła przepyszna! ❤️❤️❤️
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Pani przepisy są wspaniałe!!!! Bardzo za nie dziękuję i czekam co tydzień na nowe…Pozdrawiam serdecznie z Hamburga. Grażyna
również pozdrawiam!