Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę. Do przepisu użyłam puszkę masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).

Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.

4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.

5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.

Smacznego! :)

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Print Friendly, PDF & Email

77 komentarzy do “Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA”

  1. Nie wiem, który to już przepis z Pani strony, ale zawsze pysznie i z sukcesem.Natomiast kiedy mam zrobić tort, to nawet nie zaglądam już do innych przepisów czy blogów. Niedługo już niewiele zostanie mi do wypróbowania. Ten tort okazał się ogromnym sukcesem. Nawet najgorsza maruda ciastowa, z miną męczennicy przyznała, że jest bardzo smaczny. Kiedy mówła to miało się wrażenie, ze rodzi drut kolaczasty. Z powodzeniem więc można powiedziedzieć, że jest przepyszny. Dziękuję za Pani pracę i dzielenie się z nami swoimi sekretami.

    Odpowiedz
  2. bardzo chcialabym je zrobic na dniach jednak tutaj w USA nie mamy takich budyniow wiec mysle aby zrobic wlasna mase budyniowa. tylko zatsanawiam sie jak zredukowac cukier bo przeciez dodawac bede tez do kremu mase krowkowa…. czy moglaby mi Pani w tym podpowiedziec?

    Odpowiedz
  3. Przepyszne te Pani torty. Robilam ten i z mascarpone z borowkami. Nie zostalo nawet okruszka. Wszyscy sie tak zajadali ze im sie uszy trzesly 😉 hehe

    Odpowiedz
  4. Robiłam ten torcik w zeszłą sobotę i przeliczyłam sobie składniki na formę 24 cm. Wszystko się udało i bardzo smakowało.

    Odpowiedz
  5. Czy można zamiast herbatników kakaowych dodać ciastka kakaowe typu krakuski/łakotki? Nie mogę dostać u nas kakaowych herbatników Petit beurre :(

    Odpowiedz
  6. Genialny. Nic nie zostalo po urodzinach… Ba…goscie prosili na wynos …mi osobiscie mega smakowal…robilam z mrozonych malin. Czekam na swieze malinki i napewno zrobie bo niebo w gebie.

    Odpowiedz
  7. Czy ekstrakt z wanilii można zastąpić czymś innym? Albo wgl pominąć ten składnik? Jak na złość w żadnym sklepie go nie dostalam..

    Odpowiedz
  8. Moja 30 rocznica urodzin stała się pretekstem do zrobienie tego tortu. Ciasto było obłędnie dobre. Wszystkim gościom bardzo smokował. Goraco polecam. :*

    Odpowiedz
  9. Przepis rewelacja, warto zrobić! Ja już wiem, że przy każdej okazji rodzina będzie mnie prosić o to ciacho. Pyszny, dziękuję!

    Odpowiedz
  10. czy może być masa krówkowa kakaowa? czy będzie pasowała? wiem, że zmienię smak, ale czy według Pani warto spróbować? powód jest prozaiczny: w moim sklepie osiedlowym jest tylko kakaowa i orzechowa. pozdrawiam!

    Odpowiedz
  11. Witam! Robiłam ciacho do pracy. Smakowało niesamowicie! Tylko jeden mały szkopuł… Dopiero rano w pracy kiedy kroilam torcik zauważyłam ze krem krowkowy sie zwazyl. Nie pierwszy raz sie mi sie tak dzieje z taka masa a robilam dokladnie jak Pani na video. Koleżanki mowily ze tez maja podobny problem z dodawaniem krowki do np. śmietany – tez sie wazy. Czy z doświadczeń moze Pani podpowiedziec co ewentualnie idzie nie tak?

    Odpowiedz
    • Muszę przyznać, że mi się nigdy nie zwarzyła, ale przed dodaniem do śmietany można ją troszkę schłodzić, żeby śmietana i krówka miały tą samą temperaturę, chociaż w tym przepisie moja krówka miała temperaturę pokojową. Przy miksowaniu, żeby mieszać mikserem na niskich/średnich obrotach i można też masę krówkową dodawać w partiach tak 3-4 i po każdym dodaniu wymieszać. Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  12. Najlepszy;) troszkę zmodyfikowane bo nie małam toffi tylko ok pół puszki i zbraklo mi na jedną warstwę ale polecam był super. Przepychota

    Odpowiedz
    • Witam, wiele osób pisze ze krem z masą kajakowa się zważył. U mnie również się zwazyl po dodaniu kajmaku do masy budyniowej i też nie wiem co było powodem. Robiłam drugi raz i również się zwazyl i również próbowałam ratować podgrzewając ale jak się oziębiał to znowu się ważył. Wszystko było w temeraturze pokojowej, naprawdę nie wiem o co chodzi :/ a mas budyniowych robiłam setki…

      Odpowiedz
      • może za mocno jest ucierana, proszę mieszać na niskich/średnich obrotach, powoli dodawać masę krówkową, pozdrawiam serdecznie

        Odpowiedz
      • W tynkach do tortow z kasa kajmakowa ,gdzie dodaje sie maslo z kajmakiem w rownych proporcjach z reguly za kazdym razem masa sie zwazy.
        To samo sie dzieje przy ubijaniu masy szwedzkiej na bazie bialek I masla .
        Piekny rezultat gladkiej masy uzyskujemy przy dluzszym mieszaniu .
        Prosze po prostu sprobowac dluzej mieszac

        Odpowiedz
  13. Wczoraj robiłam, dziś już była degustacja i wyszedł pyszny :) fajne przelamanie smaku – maliny lekko kwaśne a masa krowkowa słodka 😍 szybki do zrobienia :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz