Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę. Do przepisu użyłam puszkę masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.
5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.
Smacznego! :)
Bardzo proste i smaczne ciasto. Polecam każdemu kto chce zrobic szybki torcik i np. Zachwycić gości
Czy mozna zrobic z malin mrozonych ? I jak to wtedy wyglda
Witam,
ciasto jest cudowne, ale mam inne pytanie. Jakiego blendera użyła Pani do zmielenia herbatników? Mój niestety sobie nie radzi i musiałam radzić sobie młotkiem do mięsa.
Witam, używam blendera KitchenAid, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło idealne w smaku! Na pewno powtórzę 😊
Nie wiem, który to już przepis z Pani strony, ale zawsze pysznie i z sukcesem.Natomiast kiedy mam zrobić tort, to nawet nie zaglądam już do innych przepisów czy blogów. Niedługo już niewiele zostanie mi do wypróbowania. Ten tort okazał się ogromnym sukcesem. Nawet najgorsza maruda ciastowa, z miną męczennicy przyznała, że jest bardzo smaczny. Kiedy mówła to miało się wrażenie, ze rodzi drut kolaczasty. Z powodzeniem więc można powiedziedzieć, że jest przepyszny. Dziękuję za Pani pracę i dzielenie się z nami swoimi sekretami.
Ogromnie się cieszę, dziękuję!!
Ja też mam pytanie czy można zastapic śmietan fix żelatyną? Jakie proporcje wtedy?
tak można, pozdrawiam
Witam, czy zamiast herbatników można upiec biszkopty kakaowe ?
tak można, ale ciasto wtedy będzie za wysokie, pozdrawiam
bardzo chcialabym je zrobic na dniach jednak tutaj w USA nie mamy takich budyniow wiec mysle aby zrobic wlasna mase budyniowa. tylko zatsanawiam sie jak zredukowac cukier bo przeciez dodawac bede tez do kremu mase krowkowa…. czy moglaby mi Pani w tym podpowiedziec?
Przepyszne te Pani torty. Robilam ten i z mascarpone z borowkami. Nie zostalo nawet okruszka. Wszyscy sie tak zajadali ze im sie uszy trzesly 😉 hehe
Robiłam ten torcik w zeszłą sobotę i przeliczyłam sobie składniki na formę 24 cm. Wszystko się udało i bardzo smakowało.
Witam.
Jakie proporcje wyszly Pani na 24 cm ?:)
robiłam kilka razy i wszystkim smakował.ciasto jest pyszne
Czy można zamiast herbatników kakaowych dodać ciastka kakaowe typu krakuski/łakotki? Nie mogę dostać u nas kakaowych herbatników Petit beurre :(
myślę, że tak, pozdrawiam
Genialny. Nic nie zostalo po urodzinach… Ba…goscie prosili na wynos …mi osobiscie mega smakowal…robilam z mrozonych malin. Czekam na swieze malinki i napewno zrobie bo niebo w gebie.
Dziękuję bardzo za ten wspaniały przepis! Tort wyszedł przepyszny, najlepszy jaki do tej pory jadłam!