Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę. Do przepisu użyłam puszkę masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).

Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.

4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.

5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.

Smacznego! :)

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

50 komentarzy do wpisu „Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA”

  1. Wczoraj robiłam, dziś już była degustacja i wyszedł pyszny :) fajne przelamanie smaku – maliny lekko kwaśne a masa krowkowa słodka 😍 szybki do zrobienia :)

  2. Najlepszy;) troszkę zmodyfikowane bo nie małam toffi tylko ok pół puszki i zbraklo mi na jedną warstwę ale polecam był super. Przepychota

  3. Witam! Robiłam ciacho do pracy. Smakowało niesamowicie! Tylko jeden mały szkopuł… Dopiero rano w pracy kiedy kroilam torcik zauważyłam ze krem krowkowy sie zwazyl. Nie pierwszy raz sie mi sie tak dzieje z taka masa a robilam dokladnie jak Pani na video. Koleżanki mowily ze tez maja podobny problem z dodawaniem krowki do np. śmietany – tez sie wazy. Czy z doświadczeń moze Pani podpowiedziec co ewentualnie idzie nie tak?

    • Muszę przyznać, że mi się nigdy nie zwarzyła, ale przed dodaniem do śmietany można ją troszkę schłodzić, żeby śmietana i krówka miały tą samą temperaturę, chociaż w tym przepisie moja krówka miała temperaturę pokojową. Przy miksowaniu, żeby mieszać mikserem na niskich/średnich obrotach i można też masę krówkową dodawać w partiach tak 3-4 i po każdym dodaniu wymieszać. Pozdrawiam serdecznie

  4. czy może być masa krówkowa kakaowa? czy będzie pasowała? wiem, że zmienię smak, ale czy według Pani warto spróbować? powód jest prozaiczny: w moim sklepie osiedlowym jest tylko kakaowa i orzechowa. pozdrawiam!

  5. Przepis rewelacja, warto zrobić! Ja już wiem, że przy każdej okazji rodzina będzie mnie prosić o to ciacho. Pyszny, dziękuję!

  6. Moja 30 rocznica urodzin stała się pretekstem do zrobienie tego tortu. Ciasto było obłędnie dobre. Wszystkim gościom bardzo smokował. Goraco polecam. :*

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.