Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę. Do przepisu użyłam puszkę masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.
5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.
Smacznego! :)
Pani Natalio, czy zamiast masła możnaby masę zrobić na bazie bitej śmietany?
myślę, że nie, trzeba by było zmienić przepis i dać żelatynę, pozdrawiam serdecznie
Pani mi apetyt zrobiła 😋😋
Mam problem bo po ubiciu masła i dodaniu budyniu masło mi sie waży co może być powodem?
miksować na niskich/średnich obrotach, budyń dodawać w 4 partiach i budyń musi mieć temperaturę pokojową, co najmniej stygnąć 4-5 godzin, ja zawszę budyń gotuję dzień wcześniej, pozdrawiam
Czy zamiast masy można użyć zwykłych cukierków krówek ? Jeśli tak to ile bym musiała rozposcic do tego przepisu :-)
Przyznam, że ostatnio wiele takich ciast bez pieczenia przykuwa moją uwagę. Aż spróbuje wykonać taki torcik sama, pozdrawiam gorąco i zapraszam do mnie ;)
Czy zamiast malin mogą być inne owoce
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, chciałabym zrobić ten tort, ale w tortownicy 24 cm, jakie przyjąć proporcje
myślę, że o 1/3 bym zwiększyła, pozdrawiam
Witam, czy można zrobić ten torcik z mrożonych owoców? Jeśli tak to jak z nimi postępować czy rozmrozić? Pozdrawiam
dobrze rozmrozić i osączyć, pozdrawiam
Nie wyszedł mi krem, budyń ma być schłodzony czy wystudzony? Podejrzewam, ze budyń był za ciepły
ma być idealnie ostygnięty w temperaturze pokojowej, można go ugotować dzień wcześniej, pozdrawiam
Dziwne zadajecie pytania.
Wczoraj robiłam, dziś już była degustacja i wyszedł pyszny :) fajne przelamanie smaku – maliny lekko kwaśne a masa krowkowa słodka 😍 szybki do zrobienia :)
Jaki jest rozmiar blaszki ?
blaszka 21cm, pozdrawiam
Wypróbowane i zapisane do przepisów „palce lizać”. Wszyscy zadowoleni, pyszna słodycz przełamana kwaskowymi malinami.
Jaki budyń na 1/2 czy na 3/4 L mleka?
budyń na 1/2L pozdrawiam
Witam, wiele osób pisze ze krem z masą kajakowa się zważył. U mnie również się zwazyl po dodaniu kajmaku do masy budyniowej i też nie wiem co było powodem. Robiłam drugi raz i również się zwazyl i również próbowałam ratować podgrzewając ale jak się oziębiał to znowu się ważył. Wszystko było w temeraturze pokojowej, naprawdę nie wiem o co chodzi :/ a mas budyniowych robiłam setki…
może za mocno jest ucierana, proszę mieszać na niskich/średnich obrotach, powoli dodawać masę krówkową, pozdrawiam serdecznie
Rewelacja!!!! Przepyszny i bardzo prosty!!! :)
Zamiast fixu chce dać żelatyne (bardziej mi taka śmietana smakuje), ile łyżeczek zastapi fixa?
czy herbatnki dobrze nasiąkną przez noc ? :) czy trzeba im trochę pomóc i czymś nasączć
uważam, że nie trzeba, pozdrawiam
A czy tortownica 24 cm może być? Pozdrawiam
wydaje mi się, że będzie za duża, tort będzie bardzo niski, pozdrawiam
Najlepszy;) troszkę zmodyfikowane bo nie małam toffi tylko ok pół puszki i zbraklo mi na jedną warstwę ale polecam był super. Przepychota
Na ile osób starczy taki torcik?
tak na około 10-12 osób pozdrawiam
Witam! Robiłam ciacho do pracy. Smakowało niesamowicie! Tylko jeden mały szkopuł… Dopiero rano w pracy kiedy kroilam torcik zauważyłam ze krem krowkowy sie zwazyl. Nie pierwszy raz sie mi sie tak dzieje z taka masa a robilam dokladnie jak Pani na video. Koleżanki mowily ze tez maja podobny problem z dodawaniem krowki do np. śmietany – tez sie wazy. Czy z doświadczeń moze Pani podpowiedziec co ewentualnie idzie nie tak?
Muszę przyznać, że mi się nigdy nie zwarzyła, ale przed dodaniem do śmietany można ją troszkę schłodzić, żeby śmietana i krówka miały tą samą temperaturę, chociaż w tym przepisie moja krówka miała temperaturę pokojową. Przy miksowaniu, żeby mieszać mikserem na niskich/średnich obrotach i można też masę krówkową dodawać w partiach tak 3-4 i po każdym dodaniu wymieszać. Pozdrawiam serdecznie
Rano zrobilam torcik,ile czasu trzymac w lodowce?
najlepiej z 8 godzin, pozdrawiam
czy może być masa krówkowa kakaowa? czy będzie pasowała? wiem, że zmienię smak, ale czy według Pani warto spróbować? powód jest prozaiczny: w moim sklepie osiedlowym jest tylko kakaowa i orzechowa. pozdrawiam!
raczej bym polecała orzechową, ale z czekoladową też będzie dobra, pozdrawiam serdecznie
krem się zwarzył. wszystko miało jednakową temperaturę, ponieważ składniki przez noc stały na stole. dodawałam partiami i miksowałam na średnich obrotach. próbowałam ratować krem podgrzewając go w kąpieli wodnej. tym sposobem uratowałam już niejeden krem. tutaj niestety nie pomogło. katastrofa.
Czy można dodać mrożone maliny ?
tak tylko proszę je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Witam krem niestety mi się zwarzył co mogło być przyczyną
Przepis rewelacja, warto zrobić! Ja już wiem, że przy każdej okazji rodzina będzie mnie prosić o to ciacho. Pyszny, dziękuję!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ja jestem właśnie po konsumpcji. Wyszła pyszna tylko dlaczego mógł zważyć mi się krem ?
Moja 30 rocznica urodzin stała się pretekstem do zrobienie tego tortu. Ciasto było obłędnie dobre. Wszystkim gościom bardzo smokował. Goraco polecam. :*
Robiłam. Bardzo smaczny. Gorąco polecam!!!
Witam, chciałam ten torcik zrobić dla dziecka na urodzinki czy na wierzch tego kremu mogę położyć opłatek ?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Witam ile składników na blaszke 28cm
Robiłam wszystkim bardzo smakowało 😍
Czy ekstrakt z wanilii można zastąpić czymś innym? Albo wgl pominąć ten składnik? Jak na złość w żadnym sklepie go nie dostalam..
można pominąć lub dać cukier z prawdziwą wanilią lub troszkę cukru wanilinowego, pozdrawiam
Jak tylko ujrzałam go na IG, od razu wiedziałam że wkrótce wypróbuje przepis, i polecam bo jest przepyszny!
O ile zwiększyć porcje przy tortownicy 26cm?
Tort wysmienity; nic sie nie zwarzylo. Plecam; zginal w przeciagu 15 min.