Sezon pomarańczowy w pełni, dlatego w Małej Cukierence będzie teraz częściej czuć wspaniały zapach tych słonecznych owoców:). Dzisiaj zapraszam na bardzo smaczne i bardzo pomarańczowe ciasto. Lekkie, puszyste, wilgotne, cudownie aromatyczne. Nasączone sokiem z pomarańczy. Zachwyciło moich domowników i zniknęło błyskawicznie. Ładnie i apatycznie wygląda w pomarańczowych kolorach. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony bbc good food).
Ciasto pomarańczowe z lekkim kremem
Składniki:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
230g miękkiego masła
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90g białego cukru (kryształ)
100g jasnego brązowego cukru
4 jajka
skórka starta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
1 łyżka cukru
Krem:
200g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
skórka starta z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru pudru
1/4 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Do posypania:
pomarańczowa skórka kandyzowana
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z dwoma cukrami i szczyptą soli na kremową masę (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka, ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę (przy 3. lub 4. jajku możemy wsypać 1 łyżkę mąki, zapobiegnie to zważeniu się masy).
3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, skórkę z pomarańczy i sok, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników w jednolitą masę.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-55 minut (proszę obserwować, ciasto dość szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy i przekroić w poziomie na pół.
Krem:
6. Serek wymieszać z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i aromatem mikserem ustawionym na niskie obroty.
7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej pomarańczowy serek i krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Do nasączenia:
8. Do rondelka wlać sok z 2 pomarańczy i dodać 1 łyżkę cukru, zagotować, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 3-4 minuty, aż odparuje trochę wody.
9. Jeden krążek ciasta położyć na paterze i polać go połową ciepłego soku. Na wierzch wyłożyć połowę pomarańczowego kremu. Przykryć go drugim krążkiem ciasta, nasączyć go resztą soku i posmarować pozostałym kremem.
Wierzch ciasta posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Udanych wypieków:)
Piekłam wczoraj – wyszedł mi zakalec, poszłam w zaparte i dzisiaj znowu upiekłam i znowu wyszedł zakalec :( Dlaczego? Podczas pieczenia pachnie obłędnie i na pewno spróbuję upiec jeszcze raz ale może powinnam na coś szczególnego zwrócić uwagę? Nie jest to pierwsze ciasto, które piekę z Pani przepisów, jednak pierwsze, które dwukrotnie mi nie wyszło :(
bardzo mi przykro, może proszę dodać z 1/2 łyżeczki sody, postaram się w przyszłym tygodniu zrobić film do tego ciasta,
pozdrawiam serdecznie
Czy do kremu zamiast mascarpone moge dac podwójną porcję śmietany kremówki?
jeśli będzie Pani go od razu podawać to tak, jeśli nie to nie radzę ponieważ serek trzyma śmietankę, pozdrawiam
Wyszedł mi zakalec, nie wiem dlaczego tak się stało. Wszystko robiłam według przepisu ze świeżych produktów.
Mozna oleju zamiast masla dodac, jesli tak ile 200ml? Dzoekuje za odpowiedz
nie jestem pewna, ale 200ml na pewno wystarczy, pozdrawiam
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie