Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym

Rewelacyjny, tort pomarańczowy z lekkim kremem jogurtowo – śmietanowym. Pachnie i świetnie smakuje pomarańczą. Jest soczysty, nie za słodki. Boki obłożone są biszkoptami, które nasiąkną od śmietanki i przyjemnie będą smakowały z ciastem. Tort nasączony jest ponczem zrobionym z likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Przygotowuję go w tortownicy o średnicy 23cm i jest wysoki, więc spokojnie możemy użyć większej tortownicy. Uważam, że świetnie nadaje się na zimowe, karnawałowe dni. Bardzo polecam…

tort pomaranczowy

Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru pomarańczowego cointreau (można dodać trochę mniej)
1/3-1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Środek:
około 160-190g konfitury pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy
40ml likieru pomarańczowego cointreau
6 łyżeczek żelatyny
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
350g jogurtu naturalnego
450g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka soku z cytryny
mała puszka mandarynek 312g (jeśli nie lubimy lub nie mamy, możemy pominąć, można też dodać trochę pokrojonego miąższu pomarańczy bez skórki)
Wierzch i boki:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
200-250g podłużnych biszkoptów
12-14 sztuk miechunki (Physalis L.)
jadalne gwiazdki brokatowe
kokardka/tasiemka

tort pomaranczowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno.
Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

Do nasączenia:
8. Wymieszać razem likier, wodę i sok z cytryny, 1/3 otrzymanego ponczu nasączyć krążek w tortownicy. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami konfitury pomarańczowej.

Środek:
9. Mandarynki osączyć i pokroić.

10. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimną wodą (około 1/5 szklanki wody), odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

11. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodać sok z pomarańczy i mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie, zdjąć z ognia. Dodać 40ml likieru i wymieszać. Dodać jogurt, cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Jogurtową masę odstawić, aż zacznie delikatnie tężeć (powinno to nastąpić już po około 5-10 minutach, jeśli dodamy zimny jogurt z lodówki).

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do jogurtu razem z pokojonymi mandarynkami, wymieszać dokładnie łyżką.

13. Połowę kremu rozprowadzić na cieście w tortownicy i przykryć go drugim krążkiem ciasta.

tort pomaranczowy

14. Drugi krążek ciasta nasączyć połową pozostałego ponczu, posmarować konfiturą i wyłożyć na niego resztę kremu (z podanego przepisu zrobimy sporą ilość kremu, przy tortownicy o średnicy 23cm druga warstwa kremu będzie wystawała ponad obręcz, patrz zdęcie powyżej). Na krem położyć trzeci krążek ciasta, nasączyć go ponczem i tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch i boki:
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Odłożyć trochę ubitej śmietany na rozetki, a resztą posmarować wierzch i boki tortu.

16. Następnie boki obłożyć podłużnymi biszkoptami, jak na zdjęciu. Na wierzchu tortu zrobić rozetki odłożoną śmietaną (użyłam foliowego woreczka i końcówki Wilton 6B), poukładać miechunkę i posypać brokatowymi gwiazdkami. Na końcu tort obwiązać kokardką. Tort pomarańczowy przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

tort pomaranczowy

tort pomaranczowy

Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do “Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym”

  1. Witam, zrobiłam tort na urodziny wnuczki i był wyśmienity pod względem kulinarnym i wizualnym. Często zaglądam na Pani stronę i korzystam z wielu różnych przepisów 🙂. Dziękuję za wszystko i serdecznie pozdrawiam ♥️

    Odpowiedz
  2. Upps, najmocniej przepraszam, mój komentarz o mandarynkach do kremu był niepotrzebny, zagapiłam się, nie doczytałam do końca :-( Przepraszam!

    Odpowiedz
  3. Czy mogę dodać do kremu mandarynki z puszki? Dokładniej – czy mogę po wyłożeniu kremu wcisnąć je delikatnie w krem? Czy tutaj nie można?

    Odpowiedz
    • trzeba dobrze ubić śmietanę, musi być bardzo chłodna, można dodać fix do śmietany, nawet 1 na 500g, pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak próbuje dobrze ubić to zazwyczaj przebijam. Ale to już pewnie kwestia wprawy.
        Z niewielkimi modyfikacjami, udało mi się wykonać ten tort, bardzo wszystkim smakował.

        Odpowiedz
  4. można słabą posłodzoną herbatą, posłodzoną wodą z aromatem lub posłodzonym świeżo wysiąkniętym sokiem z pomarańczy, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz