Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym

Rewelacyjny, tort pomarańczowy z lekkim kremem jogurtowo – śmietanowym. Pachnie i świetnie smakuje pomarańczą. Jest soczysty, nie za słodki. Boki obłożone są biszkoptami, które nasiąkną od śmietanki i przyjemnie będą smakowały z ciastem. Tort nasączony jest ponczem zrobionym z likieru pomarańczowego i soku z cytryny. Przygotowuję go w tortownicy o średnicy 23cm i jest wysoki, więc spokojnie możemy użyć większej tortownicy. Uważam, że świetnie nadaje się na zimowe, karnawałowe dni. Bardzo polecam…

tort pomaranczowy

Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki likieru pomarańczowego cointreau (można dodać trochę mniej)
1/3-1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Środek:
około 160-190g konfitury pomarańczowej
sok z jednej pomarańczy
40ml likieru pomarańczowego cointreau
6 łyżeczek żelatyny
5-7 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
350g jogurtu naturalnego
450g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka soku z cytryny
mała puszka mandarynek 312g (jeśli nie lubimy lub nie mamy, możemy pominąć, można też dodać trochę pokrojonego miąższu pomarańczy bez skórki)
Wierzch i boki:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1-2 łyżki cukru pudru
200-250g podłużnych biszkoptów
12-14 sztuk miechunki (Physalis L.)
jadalne gwiazdki brokatowe
kokardka/tasiemka

tort pomaranczowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-25cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno.
Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

Do nasączenia:
8. Wymieszać razem likier, wodę i sok z cytryny, 1/3 otrzymanego ponczu nasączyć krążek w tortownicy. Następnie posmarować go 3-4 łyżkami konfitury pomarańczowej.

Środek:
9. Mandarynki osączyć i pokroić.

10. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać zimną wodą (około 1/5 szklanki wody), odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

11. Napęczniałą żelatynę podgrzać, ciągle mieszając. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodać sok z pomarańczy i mieszać, aż żelatyna rozpuści się całkowicie, zdjąć z ognia. Dodać 40ml likieru i wymieszać. Dodać jogurt, cukier puder, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Jogurtową masę odstawić, aż zacznie delikatnie tężeć (powinno to nastąpić już po około 5-10 minutach, jeśli dodamy zimny jogurt z lodówki).

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do jogurtu razem z pokojonymi mandarynkami, wymieszać dokładnie łyżką.

13. Połowę kremu rozprowadzić na cieście w tortownicy i przykryć go drugim krążkiem ciasta.

tort pomaranczowy

14. Drugi krążek ciasta nasączyć połową pozostałego ponczu, posmarować konfiturą i wyłożyć na niego resztę kremu (z podanego przepisu zrobimy sporą ilość kremu, przy tortownicy o średnicy 23cm druga warstwa kremu będzie wystawała ponad obręcz, patrz zdęcie powyżej). Na krem położyć trzeci krążek ciasta, nasączyć go ponczem i tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch i boki:
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Odłożyć trochę ubitej śmietany na rozetki, a resztą posmarować wierzch i boki tortu.

16. Następnie boki obłożyć podłużnymi biszkoptami, jak na zdjęciu. Na wierzchu tortu zrobić rozetki odłożoną śmietaną (użyłam foliowego woreczka i końcówki Wilton 6B), poukładać miechunkę i posypać brokatowymi gwiazdkami. Na końcu tort obwiązać kokardką. Tort pomarańczowy przechowywać w lodówce.

Udanych wypieków:)

tort pomaranczowy

tort pomaranczowy

26 thoughts on “Tort pomarańczowy z kremem śmietanowo – jogurtowym

  1. Wygląda cudownie!!!

    Gratuluję Pani wyobraźni i zdolności, już wiem co zrobię za tydzień, bo teraz już za późno, i ozdobie dokładnie tak pierwowzór.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę szczęśliwego nowego roku ;)

  2. bardzo się cieszę i dziękuję, jeszcze tylko podpowiem, że takie równe biszkopty kupiłam w sklepie Aldi a miechunkę w Carrefour,
    również życzę szczęśliwego Nowego Roku!!
    pozdrawiam serdecznie

  3. Jak powiedziałam, tak też uczynię ;)
    Dziś zabieram się za torcik, mam mandarynki i konfiturę, ale nie mam likieru, czym mogłabym go zastąpić, czy może bez niego się nie uda i poszukać go do wieczora?

    Jakieś propozycje?
    pozdrawiam

  4. Ten likier tak średnio bo zgubi pomarańczowy smak tortu, on będzie dobry to tortu orzechowego,
    myślę, że można go zastąpić sokiem pomarańczowym, ale proszę go najpierw pogotować to znaczy: sok z około 4 pomarańczy wlewamy do rondelka dodajemy 2 łyżki cukru doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 3-4 minuty, żeby woda trochę odparowała i tak przygotowanym ponczem można nasączyć biszkopt, jeśli będzie suchy to można jeszcze nasączyć go odrobiną wody z 1 łyżką soku z cytryny, do kremu myślę, że zamiast likieru można dodać jeszcze sok z 1 pomarańczy + 40ml czystej wódki,
    pozdrawiam ciepło

  5. Zadanie wykonane, zgodnie z instrukcjami :)
    Tort wstawiony do lodówki i czeka do jutra na wykończenie i przybranie!

    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi xD

  6. witam! wczoraj zrobilam ten pyszny tort. wyszedl super! zrobilam w wersji bezalkoholowej :) mam pytanie czy jest mozliwosc zrobienia go bez zelatyny w wersji wegetarianskiej? dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam

  7. Cieszę się, że tort się udał, na pewno można go zrobić w wersji wegetariańskiej, niestety ja jeszcze nigdy nie używałam żelujących środków zastępujących żelatynę, pozdrawiam

  8. można słabą posłodzoną herbatą, posłodzoną wodą z aromatem lub posłodzonym świeżo wysiąkniętym sokiem z pomarańczy, pozdrawiam

    • trzeba dobrze ubić śmietanę, musi być bardzo chłodna, można dodać fix do śmietany, nawet 1 na 500g, pozdrawiam

      • Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jak próbuje dobrze ubić to zazwyczaj przebijam. Ale to już pewnie kwestia wprawy.
        Z niewielkimi modyfikacjami, udało mi się wykonać ten tort, bardzo wszystkim smakował.

Dodaj komentarz

.