Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty – Smaczne, ciekawe ciasto z kokosowymi batonikami. Podczas pieczenia ładnie pachnie cynamonem i delikatnie bounty. Dosyć słodkie, od batoników trochę wilgotne, czekoladowe i mocno kokosowe. Jestem wielką fanką tych batoników, więc dla mnie jest to wspaniały keks. Po przekrojeniu widać kawałki migdałów oraz masy kokosowej z batoników. Ciasto przegotowuje się dosyć szybko i nie powinno być z nim problemów. Gdyby masa się zważyła podczas ucierania, to proszę się nie przejmować, ciasto i tak się uda, sama już to sprawdziłam:). Cóż jeszcze mogę dodać… polecam :)

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty
Składniki:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
400g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mleka lub wody
3 batony Bounty (każdy po 57g)
100g całych migdałów ze skórką
Dodatkowo:
120g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki gorącej wody
30g migdałów do ozdoby + trochę soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

2. Batoniki pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180°C (na funkcji góra-dół).

2. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez około 4 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wyspać mąkę i dodać 3 łyżki mleka lub wody, wymieszać krótko mikserem, ale dokładnie, do połączenia składników. Na koniec wsypać migdały i batoniki, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm (można użyć większej) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C przez 65 minut na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.

Lukier:
5. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Migdały skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w cukrze. Ostygnięte ciasto polukrować i ozdobić migdałami.

Udanych wypieków:)

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

29 komentarzy do “Ciasto migdałowe z batonikami Bounty”

  1. Ja niestety ciągle nie mogę się oprzeć batonikom, więc wszędzie je przemycę,
    smacznego śniadania, dziękuję za miły komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Jutro na sniadanie bedzie ciacho z Bounty, ostatnio batoniki jadlam jak bylam w 1 miesiacu ciazy,byl to jedyny mòj posilek. Wszystkie twoje zdiecia sa sliczne,ale to…poprostu…jak z filmu „Alicja w krainie czaròw”, còz dodac…szczesliwi ci dla ktòrych jedzenie jest sztuka piekna xxx

    Odpowiedz
  3. Twoje ciasta wygladaja tak ze od razu mam ochote leciec do kuchni i wyprobowac przepis, ale przeciez nie moge piec tak czesto jak ukazuja sie Twoje nowe posty bo utyje (przeciez trzeba sprobowac czy dobre faktycznie wyszlo a na jednym kawalku sie nie konczy!!):) pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz