Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi – Smaczne, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z orzeszkami. Piekłam je już parę razy w różnych wersjach i najlepsze są z solonymi orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Mieszamy ze sobą składniki, formujemy niewielkie kuleczki (mniejsze ciasteczka jakoś lepiej smakują) i pieczemy. Prosta do zrobienia przekąska, która trochę smakuje jak z dodatkiem masła orzechowego, polecam…

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka sody
100g masła
1 jajko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
70g groszków czekoladowych lub grubo poszatkowanej gorzkiej czekolady
80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych solonych

1. Wymieszać razem mąkę, płatki owsiane, sodę, cukier, orzechy.

2. Masło roztopić i dodać do suchych składników, wbić jajko, dodać aromat, wymieszać. Na końcu dodać czekoladę, krótko wymieszać.

3. Z ciasta w dłoniach formować niewielkie kulki, dobrze ściskając, ponieważ ciasto jest dość sypkie i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką.

4. Piekłam w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez 14-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, aż przestygną na blaszce, wtedy nie rozkruszą się przy przenoszeniu.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

209 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi”

  1. Robię właśnie chyba po raz setny, zawsze jak trzeba coś zrobić na kiermasz, wigilię, wziąć coś na składkowe ognicho te ciastka są idealne. Szybkie, bez drogich składników, podzielne i pyszne :)

    Odpowiedz
  2. Witam po raz enty. Pomysł na ciastka fajny,. Zrobiłam, są troszkę twarde ale to mi nie przeszkadza bo w smaku są bardzo dobre.
    Następnym razem poleję je jeszcze gorzką czekoladą.
    Pozdrawiam cieplutko, Pani wielbicielka Linka :)

    Odpowiedz
  3. gratulację ciastka jak strzał w dziesiątkę upiekłam na festyn trzecioklasistów do szkoły na zdrowo i sportowo dzieciaki rodzice i nauczyciele byli zadowoleni,podobnie jak z ciasta marchewkowego i farmera przepisy są super nie pierwszy raz z nich korzystam.pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam :) – najpierw o 6.00 z żurawiną zamiast czekolady – prezent dla koleżanki, kolejne z podwojonego przepisu zrobiłam o 14 – z suszoną śliwką zamiast czekolady – obie wersje rewelacja!!! Cukru dałam połowę niż w przepisie a i tak są słodkie, no i mąka pełnoziarnista pszenna. Bałam się, że płatki owsiane będą twarde – ale nie. Z tym, że musiałam wydłużyć czas pieczenia, gdyż lubię bardziej wypieczone. Jedna uwaga – kulki same się nie rozpłaszczają w trakcie pieczenia – na szczęście zauważyłam w porę i spłaszczyłam widelcem. Cudowne ciasteczka.

    Odpowiedz
  5. Juz tyle razy je robilam i zawsze wychodza pyszniutkie :) jedyne co zmieniam to dorzucam zurawine i nie daje wcale cukru

    Odpowiedz
  6. Piekłam ciastka już 2 razy. Genialny przepis! Dałam tylko o połowę mniej masła, więcej groszków czekoladowych i pomieszałam orzeszki ziemne z orzechami włoskimi. Aha i dorzuciłam garść żurawiny. Wyszły obłędne :) Moje trochę bardziej ciemne ale to dlatego, że zamieniłam mąkę pszenną na pełnoziarnistą :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Właśnie upiekłam. Rewelacja!!!!!!!!!! Tylko ja mielę płatki owsiane i dodałam oprócz cukru odrobinę płynnego miodu i same orzeszki, bo czekolady akurat nie miałam w domu. Genialny przepis, dziękuję !!!!!! :) Mam jedno pytanko: czy zwykła gorzka czekolada nie będzie się przypalać w tych ciastkach? Kiedyś dodałam taką pokruszoną czekoladę do muffinek i to była katastrofa, spalone, twarde, niesmaczne kawałki a ciastka nie nadawały się do jedzenia, jestem z małego miasta, u nas coś takiego jak groszki czekoladowe jest nie do zdobycia :D

    Odpowiedz
  8. Jedne z moich ulubionych ciasteczek! Tylko tym razem zamiast orzechów ziemnych dodałam włoskie, wyszły równie pyyszne ^^ Bardzo polecam, pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz
  9. Witam, czy próbowała Pani miks migdałów i bialej czekolady? Ewentualnie gorzka plus orzechy laskowe? :) tak się głowie czy warto eksperymentowac czy jednak słone orzeszki fajnie podkreślają smak :)

    Odpowiedz
  10. upiekę te ciasteczka jeszcze nie raz !
    są chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką gryczaną, a orzeszki ziemne, orzechami włoskimi. Ciasteczka pachną niesamowicie czekoladowo. Pyszne i sycące. To jest świetny przepis, jak większość na tym blogu . Dziękuję :)

    Odpowiedz
  11. Ja dodaje to nich duszone jabłka i kroche pokrojonych w kostkę surowych, wtedy ciasteczka są bardziej miękkie i masa robi sie bardziej spokona. Polecam, są pyszne, mojemu narzeczonemu takie posmakowały najbardziej, bo robiłam w rożnych wersjach ;)

    Odpowiedz
  12. Właśnie przed chwilą je zrobiłam:) Są cudowne!!! Tylko zamiast gorzkiej czekolady dodałam mlecznej (bo to ciastka na urodziny brata, a on nie lubi gorzkiej) jednakże ja osobiście preferuję gorzką czekoladę w ciastkach, więc dla siebie następnym razem zrobię z gorzką:) Wyszły dwie blachy, naprawdę sporo ciasteczek.:) O pierwszej blasze zapomniałam i mi się przypiekły za bardzo, a drugiej już pilnowałam i z termoobiegiem piekłam je 10 min na środkowej półce i są idealne.:) Przepyszne, naprawdę polecam wszystkim z czystym sumieniem! I dziękuję za ten świetny przepis:)))

    Odpowiedz
  13. Ciastka pyszne!!! Zmodyfikowałam lekko, dałam mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz miód zamiast cukru, pominęłam czekoladę, Alę sa tak dobre ze ciężko się powstrzymać! Dziękuje za przepis!

    Odpowiedz
  14. Aha, z czekoladą spokojnie można podjechać do 100-120 g, natomiast orzeszki ziemne prażone i bez soli na pół z migdałami proponuję…

    Odpowiedz
  15. Testowałem. proponuję 50 g masła w postaci płynnej i ciepłej, zamiast cukru 3 łyżki miodu. W efekcie konzystencja masy do formowania bardziej plastyczna i chyba łądniej rosną. Proponuję też, aby 2/3 szklanki to była mąka razowa.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Myślałam,że połamię sobie zęby, ale dla takich pyszności – warto! :) Robiłam już podobne, ale bez czekolady i orzechów. Te są jeszcze lepsze :)

    Odpowiedz
  17. Właśnie zrobiłam do porannej kawy, polałam jeszcze odrobiną czekolady, posypałam wiórkami… i chyba nie dotrwają do powrotu mego mężczyzny z pracy :P

    Odpowiedz
  18. Przepyszne ciasteczka ! pierwszy raz zrobiłam i szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że będą aż tak dobre. Jestem pod wrażeniem, z pewnością będę dalej eksperymentować ze składnikami :]

    Odpowiedz
  19. Ciasteczka są suuuuuper! to miało być moje ostatnie podejscie do ciasteczek owsianych…przepisy, które do tej pory testowałam były okropne…a dziś cudo:) będę wracac do tego przepisu

    Odpowiedz
  20. ogromnie się cieszę, że ciasteczka smakują, przy białej czekoladzie rzeczywiście można zmniejszyć ilość cukru, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  21. Witam,
    piekę nie pierwszą rzecz z Pani przepisów :) i znów sukces :) pyszne, chrupiące- nie wiem, czy po ostudzeniu też takie będą, bo zjadam ciepłe z radości :) że wyszły.. słodkie.. ja zrobiłam z białą czekoladą, bo mąż jest jej wielkim fanem :) i chyba w tym przypadku trzeba zmniejszyć ilość cukru :)
    pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
  22. A gdyby dać mąkę orkiszowa zamiast pszennej to czy ciasteczka wyszły by tak samo smaczne? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  23. Mała Cukierenko! Ciasteczka są przepyszne. Ja, jako kompletna amatorka pieczenia, partacząca wszystkie możliwe wypieki zrobiłam je i są genialne, chrupiące, po prostu pyszne:)) Następne zrobię z innymi kombinacjami dodatków jak doradzają przedmówczynie. Pozdrawiam gorąco a wszystkim pieczącym życzę smacznego!!

    Odpowiedz
  24. przykro mi, że za drugim razem się nie udały, trudno powiedzieć co było przyczyną, nigdy z tymi ciastkami nie miałam problemu,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Witam, za pierwszym razem piekłam bez orzechów, ale z dodatkiem masła orzechowego, i wyszły przepyszne. Wczoraj robiłam je już z orzechami, myślałam że wyjdą jeszcze lepsze, jednak ciasto było tak lepkie, że z trudem odrywałam je od dłoni, a po upieczeniu strasznie się rozlały po blaszce i miały zupełnie inny smak, niż poprzednie. Proszę o radę co mogło być tego przyczyną.
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  26. Ciasteczka są cudne, robiłam je już chyba z 6 razy i za każdym razem świetne.
    Ja dodaję wszystko co mam w domu tj. migdały, orzeszki ziemne, sezam, siemie lniane, słonecznik, itd.
    Pozdrawiam ! :))

    Odpowiedz
  27. Bardzo fajny przepis, ponieważ można uzyskac wiele wariacji na tej samej bazie. Ja dziś pieke z miodem zamiast cukru i migdałami zamiast orzeszkow… ps cudowna ta stronka :)

    Odpowiedz
  28. ciastka smaczne, ale niestety brakło info, ze w trakcie pieczenia znacznie się rozrastaja i powiększają swoją objętość, dlatego trzeba robic naprawde malutkie kulki i układać je w wielkich odstępach, bo zleją się w jedną masę

    Odpowiedz
  29. To znów ja :) te ciastka stały się absolutnym hitem w moim domu. Robię je 3 raz w tym tygodniu ;) tym razem (z racji zużycia wszelkich zapasów orzechów i czekolady) dodałam suszonego jabłka, rodzynek i cynamonu, wyszły obłędne. Polecam bardzo gorąco ten przepis! Jeśli macie w domu marudę-błonniko-niejadka, te ciasteczka są rewelacyjnym sposobem na przemycenie błonnika (ja daję 3/4 szkl mąki i 1/2 szkl otrąb) Pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  30. Rewelacja! Owszem, wyszły troszkę twarde, ale chyba z mojej winy (nadgorliwość i lęk przed niedopieczeniem mam w genach :) ) Naprawdę, jestem zachwycona przepisem i stroną.

    Odpowiedz
  31. przykro mi że nie wyszły, tak masło ma być normalnie roztopione,
    myślę, że nie za długo, ja nawet je piekłam 20 minut, bo raz o nich zapomniałam,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  32. Tym razem coś mi nie wyszło… tzn. ciastka były bardzo twarde i czuć było sodę. Wiem już, że sodę mogę zastąpić proszkiem do pieczenia, ale nie wiem co mogło sprawić, że były twarde, jak kamień. Za długo w piekarniku? Masło miało być normalnie roztopione, do lejącej konsystencji?

    Odpowiedz
  33. Troche zmodyfikowalam przepis. Dodalam lyzeczke kwasnej smietany, cynamon i imbir. Zamiast czekolady, zurawine i migdaly. Pycha! :)

    Odpowiedz
  34. Dziękuje za przepis. Trochę zmodyfikowałam z powodu braku składników. Dałam rodzynki w czekoladzie i brązowy cukier. Wyszły przepyszne, w sam raz na urodziny synka :)

    Odpowiedz
  35. A ja mam pytanie. Czy można to wymieszać w robocie kuchennym? Bo ja zazwyczaj wszystko wrzucam do robota i nie bawię się w ręczne mieszanie. A z tego co widzę, orzechy są całe, więc jak wrzucę orzechy i czekoladę do robota to będę miała miazgę czekoladowo-orzechową. W jaki sposób to dobrze wymieszać, żeby z jednej strony nie było miazgi, a z drugiej żeby mieszanie tego wszystkiego nie trwało jakoś strasznie długo. Zaznaczam nie posiadam miksera.

    Odpowiedz
  36. Zrobiłam te ciasteczka-są super-chrupiące,orzechowe.Bardzo wszystkim polecam.Mała Cukierenko- dziękuję za wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  37. Bardzo dziękuję za odpowiedź, jestem oczarowana tą stronką, na pewno z wielu przepisów skorzystam i polecę tą stronkę innym ;), na pierwszy rzut idą babeczki z truskawkami i gruszkami mniam :)), powalające zdjęcia od samego patrzenia ślinka leci, pozdrawiam serdecznie i słonecznie ;]

    Odpowiedz
  38. chciałabym zapytać bo w wielu ciastach używasz sody oczyszczonej, ja jej nie lubię, bo zawsze wyczuwam jej smak ile by tego nie było, czy można w każdym przypadku zastąpić sode proszkiem do pieczenia?

    Odpowiedz
  39. Zrobiłam dziś wróć wczoraj coby Szkrab mój do szkoły zaniósł, bo ma urodziny. Pyszne! Musiałam schować, bo by nie doczekały :D tylko dodałam kamyczki i lentilki zamiast orzeszków i czekolady żeby były kolorowe. Takie wesołe wyszły. Dziś robię znowu tym razem do domu. Domownicy też ludzie ;)

    Odpowiedz
  40. Rzeczywiście dodawać solone orzeszki? Wyglądają sympatycznie. Dzieciaczkom nie daję standardowych słodyczy, a takie ciasteczka mogłyby się im spodobać. Może jeszcze słonecznik i dynia?

    Odpowiedz
  41. Witam;-) od dłuższego czasu piekę ciasteczka owsiane z różnymi składnikami…bardzo mi smakują z żurawiną,słonecznikiem i gorzką czekoladą ale muszę spróbować Pani wersji z orzeszkami ziemnymi:) mam troszkę inny podstawowy przepis który polecam wypróbować,bo ciasteczka wychodzą świetne i zdrowe:) 2 szklanki płatków,szklanka mąki orkiszowej,100gr masła,3/4 szklanki mleka,jajko,4 łyżki jogurtu naturalnego,miód wedle uznania(zamiast cukru) jeżeli chodzi o dodatki to kwestia gustu:) suche składniki mieszamy,dodajemy do nich roztopione masło,miód(można bez jeżeli jest dużo żurawiny lub rodzynek,bo one dają słodycz).Jajko,mleko i jogurt mieszamy ze sobą i dodajemy do reszty a na końcu dodatki…najlepiej ok 30min schłodzić w lodówce bo masa fajnie sklei się i łatwiej formować ciasteczka…ja zawszę nakładam mała łyżeczka i lekko spłaszczam kulkę i dzięki tej metodzie mam czyste rączki:) Polecam przepis,bo ciasteczka wychodzą super mieciutkie w środku a na zewnątrz kruche:)

    Pozdrawiam Kama:)

    Odpowiedz
  42. Przepis jest obłędny! Właśnie wyjęłam z piekarnika ciacha pieczone już po raz drugi. Ponieważ ja nie daje czekolady, wcześniejsze były z orzechami i żurawiną, a dzisiejsze z orzechami i płatkami migdałowymi. Mniam!

    Odpowiedz
  43. interesująca wersja, brzmi super,
    co do linii zapisałam się ostatnio na salsę:) polecam, parę godzin na parkiecie i od razu lżej:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  44. Mała Cukierenko…jeśli tak dalej pójdzie będę szersza niż dłuższa…dzisiaj wersja na mące razowej z sezaem i cynamonem. Palce lizać. Zastanawiam się tylko jak Ty trzymasz linię z tymi pysznościami w domu??? :)

    Odpowiedz
  45. w piekarniku pieką się ciasteczka owsiane, już nie mogę się doczekać efektu! zamiast masła dałam olej i rodzynki z migdałami i nerkowcami, ciekawe co wyjdzie, no i brązowy cukier :)

    Odpowiedz
  46. mój pierwszy przepis z Twojej strony, skusiły mnie piękne zdjęcia i nie żałuje, bo smak ciasteczek niezapomniany! robiłam już dwa razy, bo pierwsza tura zbyt szybko znikła z talerza. zauważyłam że jeśli trochę więcej masła wpadnie, to ciasteczka łatwiej uformować (całość bardziej się „lepi”) i tym samym są bardziej „miękkie”. słowem PYCHA! dziękuję za natchnienie:)

    Odpowiedz
  47. Mmmmm. Pyszności. Pierwszy przepis z tej strony i z pewnością nie ostatni :) Jem jeszcze ciepłe, bo nie potrafię się powstrzymać. Zrobiłam z podwójnej porcji. Polecam

    Odpowiedz
  48. wczoraj znalazłam tę stronę, jest świetna, bardzo inspirująca a tego potrzebowałam.
    dziś zrobiłam ciasteczka owsiane, dzieci wciągnęły je szybciutko i stwierdziły że mogę je robić codziennie.
    są naprawdę pyszne, dziękuję :)

    Odpowiedz
  49. Witam Mała Cukierenko! Odkryłam Twoją stronę dopiero wczoraj a już jestem jej wielkim fanem:) Dzisiaj przetestowałam przepis na ciasteczka z czekoladą i orzechami wyszły wspaniale, myślę że na stałe zagoszczą na stole naszej rodzinki:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  50. Ciasteczka wyszły doskonale. Dzieci je uwielbiają i znikają ze stołu w niecałe 20 min. Już któryś raz je piekę i zawsze wychodzą doskonale. Gratulacje doskonałego przepisu : )

    Odpowiedz
  51. Dziekuje za odpowiedz. Definitywnie gora dol, nic w nim nie buczy i wiatraczka nie ma :) W tym tygodniu sie odwaze i dam znac, a tymczasem…. latwe ciasto z owocami w piekarniku ;) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  52. witam,
    jeśli ma Pani grzanie góra-dół to proszę dać temperaturę 180oC, poczekać aż piekarnik się nagrzeje i blachę włożyć na drugą półkę od dołu, piec ciasteczka przez około 15-17 minut,
    jeśli jest trmoobieg to piekarnik najczęściej ma przy funkcjach symbol takiego wiatraczka no i w piekarniku na tylnej ścianie będzie wiatrak, który się uruchamia przy termoobiegu i tak buczy:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  53. Witam. W kazdej wolnej chwili przeszukuje tego bloga w poszukiwaniu wypiekow dla beztalencia totalnego (JA) bo to jest chyba pierwszy na ktory trafilam z przepisami, ktore rozumiem ;) Ciasteczka z przepisu wydaja mi sie podobne do takich co ostatnio przez przypadek kupilam w sklepie ( byly pyszne) i mam nadzieje, ze uda mi sie je upiec :D w zwiazku z moja nadzieja prosze o podpowiedz co ma mzrobic jak mam zwykly piekarnik elektryczny (stary jakis strasznie jest i ma ogrzewanie gora-dol , chyba?) na pewno nie ma termoobiegu (po czym mam poznac jesli ma?) znaczy sie przekrecam pokretlo na odpowiednia temperature w stopniach C i juz. To jak mam piec te ciasteczka? I gdzie blache wlozyc na sam dol czy w polowie? Dziekuje za uwage i czekam na pomoc :)

    Odpowiedz
  54. Ciasteczka bardzo pyszne, piekłam je po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni:) Troszkę zmodyfikowałam przepis i dodałam jeszcze rodzynki i zamiast orzeszków ziemnych – laskowe, bo tylko takie posiadałam. Przyznam się, że dzięki tej stronce i Twoim przepisom zaczęłam piec:) Dziękuję bardzo za inspiracje;))

    Odpowiedz
  55. bardzo dobry przepis – zamiast pszennej, dałam orkiszową i trochę mniej cukru
    dobrze jest przed formowaniem kulek wsadzić całość na pół godziny do lodówki – wszystko się pięknie skleja i tworzy wręcz plastelinę

    Odpowiedz
  56. Ciasteczka wyszły pyszne, zostały wpałaszowane tak szybko, że nawet nie zauważyłam :) Przepis bardzo prosty, dla wszystkich, którzy cenią sobie swój czas :) Zamiast samych orzeszków ziemnych użyłam mieszanki z różnych orzechów, bo taką akurat miałam pod ręką. I użyłam połowy cukru z przepisu.
    Dziękuję za przepis!

    P.S. Blog genialny, myślę, że będę częściej zaglądać

    Odpowiedz
  57. Dziekuje za super przepis!
    Troszke zmodyfikowalam przepis (dodalam mniej cukru, zamiast orzeszkow dodalam zurawine I orzechy laskowe), ale ciasteczka wyszly Naprawde pyszne :)
    Dziekuje raz jeszcze!

    Odpowiedz
  58. Przepis wypróbowałam sama nie wiem ile razy, zawsze wychodzą doskonałe. Używam orzeszków bez soli, więc daję połowę podanej w przepisie ilości cukru (brązowego). Pysznie i szybko, czyli to, co tygryski lubią najbardziej :)

    Odpowiedz
  59. wyszły pyszne tylko czekolada się rozpuściła i nie było jej za bardzo czuć choć posiekałam ją na duże kawałki. Przepis zostaje do kolejnego wykorzystania zapewne niedługo :)

    Odpowiedz
  60. to jestem zaskoczona, że ciasteczka się udały też na mące żytniej, cieszę się, że smakowały,
    pozdrawiam serdecznie:)
    P.S jak nie pisze jakiej mąki użyć to zawsze używam mąki pszennej tortowej

    Odpowiedz
  61. Bardzo się cieszę, że tutaj trafiłam, pierwszy przepisy wypróbowany i strzał w 10:-))) od dzisiaj jestem Twoja wierną fanka:D
    P.S. Nie było napisane jakiej mąki użyć, a że nie miałam innej oprócz żytniej to z niej właśnie zrobiłam i ciasteczka wyszły obłędne:D:D:D

    Odpowiedz
  62. właśnie 1 partia wyszła z pieca :) bo ja oczywiście podwójną porcję zrobiłam :)
    pyszności, proste w przygotowaniu i nie było problemu z formowaniem ciasteczek, dobrze się kleiły
    rewelacja przepis i super zdjęcia, które niesamowicie kuszą
    jeszcze się na pewno skuszę na sernik na zimno z jagodami :) jak go widzę na tym zdjęciu to mi się buzia cieszy na myśl, jakie to niebo w gębie musi być, czekam tylko na jagody i do dzieła
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  63. ciasteczka wspaniałe, najlepsze jes to że przepis mozna modyfikować na tysiąc r,óżnych sposobów i nadal jest pysznie. Baaardzo dziekuję za ten przepis, juz nie moge doczekać się wypróbowywania kolejnych pyszności Małej Cukirenki :)

    Odpowiedz
  64. P Y C H O T A !!!!
    Czekolada tak wspaniale rozpływa się w ustach <3 zdecydowanie będę częściej zaglądać po nowe inspiracje :)

    Odpowiedz
  65. Ciasteczka faktycznie bardzo dobre, ale czy jakby dodać jeszcze jedno jako, albo więcej masła, to masa byłaby bardziej kleista? Albo miodu zamiast cukru? Bo niestety lepi się je dość opornie i strasznie się rozklejają- co oczywiście nie zmienia faktu, że są wyśmienite :)

    Odpowiedz
  66. super przepis, ciasteczka wyszły eleganckie :)
    przepis troszeczkę zmodyfikowałem, inaczej nie był bym sobą, heh. dałem mniej cukru a w te miejsce rodzynki, oczywiście sparzone i posiekane. mniammmi
    Zona za ciasteczka całowała mi stopy :D

    Odpowiedz
  67. Moje inspirowane ciasteczkami z Pani przepisu są właśnie w piekarniku :)
    Proporcje podobne, tylkoja dodałam jeszcze pokrojoną żurawinkę i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy, a cukier zastąpiłam 2-ma łyżkami miodku rozpuszczonymi z masłem, ciasto ma fajną konsystencję i dobrze lepi się w rękach na ciasteczka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  68. Jak rozumiem nie potrzebuję do ciasteczek takiego sprzętu jak mikser ;) ? (tak to jest jak studentka bierze się za pieczenie:))

    Odpowiedz
  69. Ciasteczka upiekłyśmy razem ze współlokatorką, są przepyszne!:) wielki ich plus to to, że robi się je niezwykle szybko i bardzo łatwo:) suuper;)
    następny wypiek planuje w środę ;) moja rodzinka będzie na pewno mile zaskoczona:) Wielkie dzięki!;) pozdrawiam

    Odpowiedz
  70. witam;) koniecznie musze je dzisiaj zrobic! mam tylko pytanie, ile mniej wiecej ciasteczek wyjdzie z jednej porcji? ;) bo jesli nie bedzie ich wiele to zrobie z dwoch:)

    Odpowiedz
  71. ciasteczka niebo w gębie! tylko zamiast aromatu waniliowego dodałam pomarańczowy i zrezygnowałam z orzechów bo nie miałam ich w zapasie.
    przepis rewelacyjny!! kocham te ciasteczka!

    Odpowiedz
  72. Szukam właśnie przepisu na ciasteczka z płatkami owsianymi i Twój bardzo mo odpowiada. Tylko ja dam pól na pół płatków owsianych i orkiszowych. Zobaczymy co wyjdzie :)

    Odpowiedz
  73. ojejku, czego bym nie chciala napisac w samych superlatywach, to i tak wyskakuje ze powielam komentarz. to chyba mowi samo za siebie ze te ciastka to po prostu niebo w gebie!!! niesamowity dobor proporcji skladnikow, zapamietam na zawsze.

    Odpowiedz
  74. no super przepis, na pewno to nie był ostatni raz kiedy z niego korzystałam, wszyscy jedza az im sie uszy trzesa:) dzieki wielkie, pozdroffki!:) ps. mniem mniem

    Odpowiedz
  75. Witam,
    mam tylko jedno pytanko: czy piekąc w piekarniku bez termoobiegu ciasteczka również się udadzą? Obawiam się, że jak wsadzę do mojego PRLowskiego piecyka, wówczas się rozpłyną…

    Odpowiedz
  76. Witam:)
    cieszę się, że ciasteczka smakowały,
    Ja zawsze używam bardzo ostrego noża, który jest głównie do tego przeznaczony:), jak jest ostry, dobry nóż to wtedy czekolada nie rozpryskuje się bo bokach i jakoś da się posiekać, a jak trzeba bardzo drobno to wtedy wrzucam do blendera,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  77. Witam,
    upiekłam ciasteczka wczoraj, są przepyszne :). Mam tylko pytanie, czy jest jakiś sposób na łatwe rozdrabnianie czekolady? W małym urządzonku do rozdrabniania czekolada blokowała się i było ciężko :). Ale ciasteczka rewelacja!
    Dziękuję i pozdrawiam gorąco,
    dala.

    Odpowiedz
  78. oj udal sie wieczòr,ciasteczka palce lizac. kieliszek wina mussujacego wytrawnego bardzo chlodnego dla towarzystwa, i nie poszlismy do kina. dziekuje za urozmaicenie wieczoru xxx

    Odpowiedz
  79. Dobry wieczór:)
    upiekłam przed chwilą po raz kolejny te ciasteczka, więc przepis jest dopracowany w 100%,
    życzę smacznego
    pozdrawiam serdecznie, udanego wieczoru:)

    Odpowiedz
  80. dobrywieczor. uwielbiam platki owsiane zwlaszcza w ciasteczkach,kolejny przepis ktory zacheca. kusisz zdieciami, ja nie walcze z pokusa… zaczynam moj wieczor szczescia…jak moglam zyc bez twoich przepisow do tej pory… milego wieczoru xxx

    Odpowiedz
  81. Świetna piramidka na zdjęciu;-p Nie wiem czemu ale te ciasteczka kojarzą mi się z moimi ulubionymi ciasteczkami z pewnej sieci sklepów, której nie wymienię. Takie ciasteczka i szklanka mleka to super miło spędzony wieczór.

    Odpowiedz
  82. Pani Sylwio trzymam kciuki, piekłam te ciasteczka 3 razy, więc myślę, że nie powinno być z nimi problemu, jakby ciasto wyszło za rzadkie to proszę dodać jeszcze trochę mąki, ale nie powinno być takiej potrzeby,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz