Zapraszam na pyszne, ciekawe ciasto marchewkowe z niespodzianką. Jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie i smakowicie wygląda. W środku ma smaczne nadzienie z serka. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wspaniała do kawy, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto marchewkowe z niespodzianką
Składniki:
Ciasto:
500g drobno startej marchewki
1 szklanka cukru
180ml oleju
4 duże jajka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Nadzienie:
250g serka mascarpone (piekłam parę razy i zawsze użyłam serka mascarpone z Piątnicy)
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Dodatkowo:
posiekane orzechy do posypania
Ciasto:
1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą.
3. Do miski wbić jajka. Marchewkę osączyć w rękach (patrz FILM) i dodać ją do jajek. Wsypać cukier, wlać olej i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i krótko wymieszać mikserem. Wsypać orzechy i krótko wymieszać.
Nadzienie:
4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
5. Do przygotowanej blaszki przełożyć tak około połowę (2/3) ciasta, wyrównać i łyżką zrobić dookoła małe wgłębienie pośrodku ciasta (patrz FILM). Na środek ciasta w blaszce wyłożyć nadzienie z serka i przykryć je dokładnie pozostałym ciastem (patrz FILM).
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 15 minut (ciasto może trochę opaść, ale proszę się nie przejmować) i babkę wciągnąć z blaszki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać olej kokosowy i wymieszać, aż olej się roztopi.
Gotową polewą udekorować ciasto i posypać posiekanymi orzeszkami.
Udanych wypieków:)
Witam,czy zamiast pszennej mąki można użyć mieszanki kukurydziano ryżowej z orkiszową ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zrobione -wyszło piękne i pyszne !
Pyszności, zresztą jak wszystkie wypieki, które zdążyłam wypróbować z małej cukierenki. Dziękuję za sprawdzone przepisy i proszę o więcej!!! Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Następne ciasto upieczone , polecam!
Wczoraj upiekłam tą babkę,pierwszy raz robiłam ciasto z marchewką. Wszystko się udało;-). Obawiałam czy się uda bo masa na ciasto była jakaś rzadka więc myślałam czy najpierw jajek ubić nie miałam a dopiero potem dodać marchew ale widziałam na filmie że wszystkie składniki razem pani od razu miesza. A serek mascarpone z piątnicy kupiłam,tylko cynamonu bym już nie dodawała do ciasta. A babka bardzo dobra;-)
bardzo się cieszę, że się udało :) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super przepis , robiłam już dwa razy i za każdym wyszło cudnie :) Ale szczegóły mają jednak znaczenie – za pierwszym razem miałam mascarpone innej firmy niż President i nadzienie było trochę za rzadkie, za drugim już President i było gęstsze :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
500 g marchewki rozumiem że to jest po odcedzeniu
nie, nie po odcedzeniu, pozdrawiam
ciasto wyszlo mi idealne! dziekuje za pyszny przepis! w przyszlym tyg szukam nastepnych inspiracji na Pani blogu!:)
pozdrawiam serdecznie !…..
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam!!!! Wyszła super ! Zdjęcie dodałam na insta #malacukierenka Jak do tej pory wszystkie wypieki z pani przepisów udane. Teraz zabieram się za wiśniowca z kremem cytrynowym.Dam znać jak wyszedł.Pozdrawiam światecznie Lenka
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
ja własnie równiez wyjęłam.mimo że ser jest na wierzchuto babka przepyszna jutro sprobuje jeszcze raz a co. Nie wiem czemu rzadki wyszedl
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
a moze samo zółtko wystarczyłoby
piekę babkę właśnie kolejny raz, może Pani zobaczyć relację na Instagramie, wstawiłam ją do pieca, użyłam serka mascarpone z Piątnicy, pozdrawiam serdecznie
porazka serek zrobilam wedlug przepisu i byl tak rzadki ze wyplynal na powiezchnie
a czy można zamiast tego serka zrobić np z budyniem? :) jeśli tak to ile budyniu i ile mleka?
myślę, że można, ale piekłam takiego jeszcze więc nie podam proporcji, pozdrawiam
zrobiłam wg przepisu i całkowicie wchłonęło serek :( nie mam pojęcia dlaczego bo nadzienie było dosyć gęste :( kompletna klapa bo ciasto zrobiło się mdłe :/
bardzo mi przykro, nie wiem dlaczego, pozdrawiam
Czy w nadzieniu zamiast mascarpone może być serek z wiaderka? :)
myślę, że nie nadzienie wtedy będzie za rzadkie, pozdrawiam serdecznie
Cudna!