Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony blog z apetytem. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
15g żelatyny
120-130ml wody w temperaturze pokojowej
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka)
Dodatkowo:
400g masy krówkowej (użyłam z puszki)
250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych)
Wierzch:
2 galaretki malinowe
600ml gorącej wody
400-500g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał troszkę poza brzeg blaszki.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać ją na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy żelatynę do kremu:
5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
Czekając na żelatynę przygotujemy biszkopt:
6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, na chwilkę biszkopt odstawić.
Krem:
7. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
8. Do śmietanki dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić na około 2-3 minuty do ostudzenia, patrz FILM.
10. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serowego kremu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać w trzech partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować całą masę krówkową (masę można wcześniej rozmieszać, aby łatwiej ją było rozsmarować) i ułożyć kolejną warstwę herbatników, patrz FILM. Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki .
Wierzch:
12. Do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
13. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca odstawić ją jeszcze na trochę.
14. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z owocami, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki (Uwaga: Galaretka ma być tężejąca!).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Pyszne ciasto, robiłam je nie raz i wszyscy się zajadają, jedyną zmianą jaką wprowadziłam to zamiast sera z wiaderka daje 500g mascarpone 😉
Ciasto zrobiłam wg.przepisu pyszne efektowne,wszyscy zadowoleni,teraz pytanko czy można by zastąpić tą mase inną np.ajerkoniakiwą.
Bardzo dobre ciasto. Biszkopt wilgotny, puszysty. Ciasto wyszło bardzo delikatne. Z racji sezonu na truskawki zrobiłam z tym owocem. Na pewno wrócę do tego przepisu.
Witam, Znalazłam pani przepis wczoraj poszukując ciasta Malinowa chmurka, Ciasto zrobione, wyszła mega pyszne, Tyle, ze zamiast malin zastosowałam jeżyny, Mąż zadowolony, a to bardzo ważne bo ciasto robione dla niego. Mam tylko pytanie, pierwszy raz robiłam ciasto z masą krówkową i po ukrojeniu okazało się, że masa krówkowa „nie trzyma ciasta”. Jaka może być przyczyna tego?. Czy to że napuszyłam ją mikserem? Czy po prostu trafiłam na taką puszkę. ? Spotkała się pani z takim problemem? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
Też tak zrobiłam i taki sam problem, kajmak wypływa z ciasta
Czy mogla by Pani w ktoryms filmie pokazac jak wykladac blaszke papierem do pieczenia? Zawsze sprawiaja mi problem rogi a widze ze Pani fajnie je przycina
Pokazywała tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=X24Bl0hy3mc
Dziękuję za podpowiedź.
Bardzo dobre ciasto. Zrobiłam z wiśniami. Pycha!. :)
Witam. Czy blacha 25×35 będzie ok czy za duża?
myślę, że będzie dobra, pozdrawiam
Dzień dobry, czy żelatynę mogę zastąpić galaretką, np. przezroczystą? Ile tej galaretki użyć i czy wówczas wsypać proszek do kremu? Pozdrawiam!
Mi z kremu wyszla woda 😡
Czy może być biały biszkopt?
myślę, że tak, pozdrawiam
A ja mam pytanko czy konieczne jest takie postępowanie z żelatyna ? Nie wystarczy ze rozpuszcze we wrzątku i lekko przestudze ?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedz :)
Dzień dobry, ciasto wygląda obłędnie, ale czym można zastąpić żelatynę?
Mam pytanie. Co to ta jajeczna masa?
Ciasto rewelacyjne godne polecenia!😀
Mega ciasto! I bardzo szybkie do wykonania. Krem z serkiem twarogowym zastąpiłam kremem z mascarpone. Pychota!