Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą

Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą – Jest to pierwszy przepis na tort z mojego e-booka „Wyjątkowe torty i ciasta”, jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Tort Makowy

Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 krople aromatu migdałowego
190g cukru kryształu
100ml oleju
Do nasączenia:
około 200ml mleka
80-90ml rumu
Krem:
300g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć)
140g wiórków kokosowych
500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 140g konfitury morelowej
Do ozdoby:
około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały)
mak, wiórki kokosowe do posypania
kokosowe czekoladki do ozdoby

Prosty Tort Makowy

Przygotujemy masę czekoladową do kremu:
1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej odstawić na całą noc.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak, aromat i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu, patrz FILM. Jedną część biszkoptu położyć na podkładce lub desce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt i posmarować go konfiturą morelową.

Prosty Tort Makowy

Krem:
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM.

7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą morelową. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.

8. Odłożonym kremem posmarować brzeg i wierzch tortu, patrz FILM. Tort posypać makiem i wiórkami kokosowymi.

9. Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Prosty Tort Makowy

Print Friendly, PDF & Email

23 komentarze do wpisu „Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą”

  1. Witam.
    Rozumiem że mak nie był mielony. Czy wcześniej był moczony?
    Niestety kokosowych dodatków nie lubimy, i czy będzie dobra masa bez kokosu czy ma Pani jakąś alternatywę?

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam Pani bloga, przepiękne zdjęcia a ciasta zawsze się udają i wszystkim zawsze smakują.
    P.S – można wiedzieć skąd te cudowne talerzyki? Pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  3. Super przepis, mam w planie zrobić go na Święta. Chciałam zapytać jaką inną konfiturę można użyć do niego. Mam duzo domowej roboty ale akurat morelowej w mojej spiżarni brakuje😊😊 Pozdrawiam 😊

    Odpowiedz
  4. Witaj Cukierenko! Robiłam wczoraj ten torcik na moje urodziny – jest przepyszny, wyszedł piękny i wszystkich zachwycił, zarówno wzrokowo jak i smakowo (zresztą jak każde inne Twoje ciasto). Polecam wszystkim, rozkosz dla podniebienia. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Witam,

    Czy składniki na prostokątną blaszkę będą wystarczające z tego przepisu?
    Chciałabym zrobić w formie ciasta w blaszce, wiem że ciasto będzie dużo niższe, ale czy zwiększać składniki na biszkopt?

    Odpowiedz
  6. Nie mam wystarczająco dużo czasu aby zostawić krem czekoladowy na całą noc 😔 czy mogę dodać fix aby była bardziej sztywna? Co mogę zrobić?🙈😅

    Odpowiedz

Dodaj komentarz