Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą – Jest to pierwszy przepis na tort z mojego e-booka „Wyjątkowe torty i ciasta”, jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 krople aromatu migdałowego
190g cukru kryształu
100ml oleju
Do nasączenia:
około 200ml mleka
80-90ml rumu
Krem:
300g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć)
140g wiórków kokosowych
500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 140g konfitury morelowej
Do ozdoby:
około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały)
mak, wiórki kokosowe do posypania
kokosowe czekoladki do ozdoby
Przygotujemy masę czekoladową do kremu:
1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej odstawić na całą noc.
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak, aromat i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu, patrz FILM. Jedną część biszkoptu położyć na podkładce lub desce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt i posmarować go konfiturą morelową.
Krem:
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM.
7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą morelową. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
8. Odłożonym kremem posmarować brzeg i wierzch tortu, patrz FILM. Tort posypać makiem i wiórkami kokosowymi.
9. Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Proszę o informację czy mak ma być zmielony?
Dzień dobry, mak niemielony, pozdrawiam
A czy dobre beesie z konfitura malinowa? Można zamienić czy zepsuje smak?
myślę, że będzie dobrze, pozdrawiam
A czy mozna dac konfiture truskawkowa lub malinowa ??
tak i radzę malinową, pozdrawiam
Dzień dobry, czy tort, który ma być podany w niedzielę można zrobić w czwartek wieczorem? Czy to za długo? Z góry dziękuję za odpowiedź!
myślę, że można tak zrobić, pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź i życzę wesołych świąt 😊
Chodzilo mi o tortownice 26 😀, a przy okazji czym moge zastapic rum? Pozdrawiam Kasia
Witam. Zrobiłam, bardzo dobre wyszło! Nie za słodkie , pyszne!!!!
Czy mak ma być zmielony czy nie?
Tort tak zasmakował że zniknął w oka mgnieniu. Nie trzeba nic zmieniać jest idealny. Słodki w sam raz i oczywiście zrobienie go nie jest zbyt trudne . Polecam
Pychotka tort . Smakowal i to bardzo