Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam!
W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw wyciągam biszkopt z blaszki i kończę kokosowy krem, a na filmie kończę kokosowy krem i wyciągam biszkopt z blaszki. Inspiracja ze strony przyślij przepis.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej
30g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oleju
Do nasączenia:
150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem kokosowy:
750ml mleka
90g cukru
40g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
150g wiórków kokosowych
250g masła w temperaturze pokojowej
300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej
Krem truskawkowy:
200g mrożonych truskawek
2-3 łyżki wody
1 galaretka truskawkowa
330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, wiórki kokosowe i krótko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki z budyniem wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń (powstanie naprawdę bardzo gęsty budyń), patrz FILM.
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.

5. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Skończymy kokosowy krem:
8. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać kokosowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

9. Do maślanej masy dodać w 3 partiach likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.

10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę przygotowanego, kokosowego kremu i wyrównać.
Ciasto i resztę kremu na razie odstawić.

Przygotujemy truskawkowy krem:
11. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować.

12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia.

13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać).
Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus, patrz FILM.

14. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

25 komentarzy do “Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem”

  1. Byłam przerażona ilością mąki do kremu, ale teraz wiem że tak trzeba. Ciasto rewelacyjne, krem truskawkowy super, myślę wykorzystać go do rolad

    Odpowiedz
  2. Dlaczego mój budyń z wiórkami nie zgęstniał tak jak u Pani na filmie ? Cały czas mieszałem na średnim ogniu ale takiej konsystencji nie mogę uzyskać 😐,ile minut Pani potrzebowała aby powstała taka zwarta masa?

    Odpowiedz
  3. Ciasto mogłoby być smaczne gdyby nie biały krem który gryzie się z truskawkami i śmietanką . Zjedliśmy ale mi to ciasto nie przypadło do gustu

    Odpowiedz
  4. Czy bez wiórek kokosowych krem będzie za luźny? Same w sobie chłoną płyny i tak się zastanawiam? I jeszcze jedno pytanie, dodając 200 ml likieru, trzeba dać 100 ml więcej mleka bądź jakoś to wyrównać?

    Odpowiedz
    • to jest Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, ø 18 cm, jest super ale dosyć szybko się zużywa, pozdrawiam

      Odpowiedz
  5. Pysznie wygląda, zresztą jak wszystkie ciasta. Proszę powiedzieć jak Pani wkłada ten papier do pieczenia, bo ja mam zawsze zagięcia 🤭

    Odpowiedz

Dodaj komentarz