Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne z kokosowym kremem, truskawkami i likierem. Wygląda i pachnie cudownie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Należy tylko pamiętać, aby składniki na krem miały temperaturę pokojową. Polecam!
W przepisie na stronie jest ciut inna kolejność niż na filmie. Na stronie najpierw wyciągam biszkopt z blaszki i kończę kokosowy krem, a na filmie kończę kokosowy krem i wyciągam biszkopt z blaszki. Inspiracja ze strony przyślij przepis.
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Wesołe ciasto truskawkowe z kokosem i advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej
30g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oleju
Do nasączenia:
150ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem kokosowy:
750ml mleka
90g cukru
40g mąki pszennej
70g mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
150g wiórków kokosowych
250g masła w temperaturze pokojowej
300ml likieru advocaat w temperaturze pokojowej
Krem truskawkowy:
200g mrożonych truskawek
2-3 łyżki wody
1 galaretka truskawkowa
330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
trochę startej, gorzkiej czekolady do posypania ciasta
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, wiórki kokosowe i krótko wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, budyń i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki z budyniem wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń (powstanie naprawdę bardzo gęsty budyń), patrz FILM.
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cmx35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką, patrz FILM.
5. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać).
6. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Skończymy kokosowy krem:
8. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie w 4 partiach dodać kokosowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
9. Do maślanej masy dodać w 3 partiach likier, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
10. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę przygotowanego, kokosowego kremu i wyrównać.
Ciasto i resztę kremu na razie odstawić.
Przygotujemy truskawkowy krem:
11. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 2-3 łyżki wody, postawić na ogniu i od czasu do czasu, mieszając, zagotować.
12. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i zmiksować ręcznym blenderem na mus, galaretka ma się rozpuścić. Mus truskawkowy odstawić do ostudzenia.
13. Gdy mus będzie ostudzony, ale nie będzie jeszcze tężał, należy ubić śmietankę (Uwaga: Mus truskawkowy będzie bardzo szybko stygł, należy na niego uważać).
Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlać truskawkowy mus, patrz FILM.
14. Gotowy, truskawkowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały kokosowy krem i wyrównać. Ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy truskawki mrożone można zastąpić świezymi ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Wyszło pysznie! Rewelacja! Dziękuję :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy można zrobić bez advocata??Tak żeby dzieci mogły zjeść.. no i czy to nie zawsze na jakości kremu??
zmieni to krem, bo tam jest sporo tego likieru, pozdrawiam
Byłam przerażona ilością mąki do kremu, ale teraz wiem że tak trzeba. Ciasto rewelacyjne, krem truskawkowy super, myślę wykorzystać go do rolad
Dlaczego mój budyń z wiórkami nie zgęstniał tak jak u Pani na filmie ? Cały czas mieszałem na średnim ogniu ale takiej konsystencji nie mogę uzyskać 😐,ile minut Pani potrzebowała aby powstała taka zwarta masa?
Ciasto mogłoby być smaczne gdyby nie biały krem który gryzie się z truskawkami i śmietanką . Zjedliśmy ale mi to ciasto nie przypadło do gustu
Pycha ciasto robilam i wyszlo super
Czy bez wiórek kokosowych krem będzie za luźny? Same w sobie chłoną płyny i tak się zastanawiam? I jeszcze jedno pytanie, dodając 200 ml likieru, trzeba dać 100 ml więcej mleka bądź jakoś to wyrównać?
na pewno będzie luźniejszy bez wiórków, dała bym z 50ml mleka, pozdrawiam
Z czego wykonany jest Pani rondelek? Widze, że jest super, bo nic się nie przypala
to jest Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, ø 18 cm, jest super ale dosyć szybko się zużywa, pozdrawiam
Mniam!!! Koniecznie muszę przygotować! :) Coś czuję, że wleci do niedzielnej kawki! :)
Witam, jakich używa Pani garnków, aby budyń się nie przypalał?
ja używam Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, ø 18 cm
pozdrawiam serdecznie
A można zrobić zwykły krem budyniowy?
myślę, że tak, pozdrawiam
Szkoda ze nie ma opcji „drukuj przepis”
Chyba ze jest i nie widzę…
Jak nie ma jak jest
Czym można zastąpić likier?
nie wiem, może mleczko kokosowe, ale nie wym czy to będzie takie smaczne, pozdrawiam serdecznie
Pysznie wygląda, zresztą jak wszystkie ciasta. Proszę powiedzieć jak Pani wkłada ten papier do pieczenia, bo ja mam zawsze zagięcia 🤭
ja papier troszkę nacinam po bokach, pokaże na filmie, jak będzie jakieś nowe ciacho, pozdrawiam serdecznie