Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową

Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony blog z apetytem. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową

Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
15g żelatyny
120-130ml wody w temperaturze pokojowej
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka)
Dodatkowo:
400g masy krówkowej (użyłam z puszki)
250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych)
Wierzch:
2 galaretki malinowe
600ml gorącej wody
400-500g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)

Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał troszkę poza brzeg blaszki.

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać ją na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotujemy żelatynę do kremu:
5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.

Czekając na żelatynę przygotujemy biszkopt:
6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, na chwilkę biszkopt odstawić.

Krem:
7. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.

8. Do śmietanki dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić na około 2-3 minuty do ostudzenia, patrz FILM.

10. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serowego kremu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać w trzech partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować całą masę krówkową (masę można wcześniej rozmieszać, aby łatwiej ją było rozsmarować) i ułożyć kolejną warstwę herbatników, patrz FILM. Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki .

Wierzch:
12. Do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

13. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca odstawić ją jeszcze na trochę.

14. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z owocami, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki (Uwaga: Galaretka ma być tężejąca!).

Udanych wypieków :)

Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową”

  1. Witam. Czy mogę zamiast sera użyć więcej śmietany i mascarpone ? Jeśli tak w Jakich proporcjach ? I ile dodać zelatyny?

    Odpowiedz
  2. Witam ile dni przed świętami można zrobić to ciasto ? oraz czy ser można zamienić na mascarpone ?Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Najlepsze ciasto jakie jadłam, a nie ukrywam, że Serniki były zawsze nr1. Robiłam w święta.. dziś Sylwester i powtórka. Palce lizać 😍😍

    Odpowiedz
  4. Można dodać zamrożone maliny, ale wtedy błyskawicznie i nierówno tężeje, robią się grudy jedne bardziej stężałe inne mniej, nie można równo rozsmarować na cieście, nie polecam, lepiej odstawić maliny na ok. pół godziny i dopiero można połączyć z galaretką, po 2-3 minutach zacznie tężeć, lekko przemieszać łyżką w naczyniu, i dopiero na ciasto

    Odpowiedz
  5. Witam panią czy to ciasto można zrobić jako tort jeżeli tak to jak zamienić kolejność lub co dodać żeby galaretka nie była na wierzchu?

    Odpowiedz
  6. Jak dla mnie przy tej proporcji wychodzi za wysokie ciasto, a jest za mało kremu serowego, ciasto wyskakuje z blachy, ciężko dodać galaretkę na wierzch. Ale w smaku świetne 👍👍👍

    Odpowiedz

Dodaj komentarz