Ciasto kukułka

Ciasto kukułka – Zapraszam na moją wersję tego pysznego ciasta z jasnym i ciemnym biszkoptem, nasączonego czekoladowym ponczem z alkoholem. Nie za słodkie, ładnie pachnie i apetycznie się prezentuje. Alkohol dodaje „pazurka”, dlatego ciasto nie jest mdłe, bardzo mi smakuje. Jeśli nie chcemy piec jasnego biszkoptu, możemy zastąpić go gotowymi biszkoptami. Ciasto będzie świetne na rodzinne imprezy, polecam… (inspirację znalazłam na stronie „przyślij przepis”, ale przepis zmodyfikowany i zrobiony po mojemu).

Ciasto kukułka

Ciasto kukułka
Składniki:
Biszkopt jasny:
4 jajka – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (około 140g; użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
250ml wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
2/3 szklanki wódki
Krem:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36% (kupuję śmietankę w kartonikach, na których są podane gramy)
500g serka mascarpone
5 łyżeczek żelatyny (15-16g żelatyny)
1/2 szklanki zimnej wody
5-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa
Wierzch:
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kakao bez cukru do posypania

Ciasto kukułka

Biszkopt ciemny:
1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

Biszkopt jasny:
7. Upiec tak samo jak biszkopt ciemny, tylko proszę piec 25minut i nie przekrajać biszkoptu.

Do nasączenia:
8. Wszystkie składniki, oprócz wódki, przełożyć do rondelka z grubym dnem i podgrzewać, mieszając, aż czekolada się roztopi (proszę nie gotować). Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do ostygniętego ponczu dodać wódkę i wymieszać.

Krem:
9. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia.

10. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem. Następnie cały czas miksując, wlać żelatynę, dokładnie wymieszać. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt w blaszce.

11. Jasny biszkopt porwać na kawałeczki, poukładać na wierzchu kremu i polać go ponczem z wódką. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Krem przykryć drugim kawałkiem ciemnego biszkoptu.

Wierzch:

12. Śmietankę kremówką ubić na sztywno z cukrem pudrem i rozsmarować ją po wierzchu ciasta. Ciasto Kukułka posypać kakao i wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

Ciasto kukułka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

56 komentarzy do “Ciasto kukułka”

  1. Nie rozumiem czemu dodać żelatynę do kremu skoro krem jest na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Żelatyna zmienia konsystencję kremu który nie jest już tak delikatny. Poza tym proszek do pieczenia do biszkoptów serio? Dobrze zrobiony biszkopt to taki bez proszku do pieczenia. Przykro mi ale przepis bardzo średni.

    Odpowiedz
  2. Wiram serdecznie
    Mam tylko pytanie czy kakaowy biszkopt powinien byc przeciety na 2 czy 3 warstwy, poniewaz ze zdjecia wynika, ze na 3.

    Z gory dziekuje i pozdrawiam

    Mariusz

    Odpowiedz
  3. Ciasto wyszło przepyszne. Zrobiłam tylko małą modyfikacje kremu: 500ml kremówki ubiłam nie całkiem na sztywno i dodałam do 500g maskarpone wymieszanego już z pudrem. Nie trzeba wtedy żelatyny i nie ma ryzyka zważenia się kremu.

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobre ciasto i smak jak kukulka. Każde ciasto z Pani przepisów smakuje rewelacyjnie, zaskakująco proste w wykonaniu. Dziękuję i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  5. Kurczę, to ciasto jest niesamowite! Tak bardzo się obawiałam, ale wyszło pyszne, takie tortowe. Zrobiłam tylko swój ciemny biszkopt, bardziej podobny do murzynka. Krem rewelacyjny. Rodzinka była zachwycona…
    Będę tutaj częściej zaglądać.
    Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  6. Witam. Mam w planie zrobić to ciasto na Święta. Czy koniecznie trzeba porwać biały biszkopt?
    Mogę napączować po prostu cały biały blat, czy to już nie będzie ten sam efekt?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  7. Będę piec!!! Cukierenko Twoje przepisy są inspirujące i świetne.Działaj dalej i ciesz nas swoimi przepisami :* Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Bardzo dobre ciasto, polecam. Ja nie dodawałam żelatyny, krem świetnie się zachowuje i bez tego. Dla kogoś kto ma ochotę na prawdziwą słodycz.

    Odpowiedz
  9. Hmmm Upiec dwa biszkopty – jeden jasny – który porwać i jeden ciemny i podzielić go na pół, to skąd na zdjęciu 3 ciemne biszkopty????

    Odpowiedz

Dodaj komentarz