Dzisiaj zapraszam na ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową. Szybkie w przygotowaniu i bez pieczenia, o ciekawym smaku. Mnie ciasto smakuje, lubię takie połączenie gorzka czekolada i delikatnie słodko- słony karmel. Podczas krojenia masa wypływa, wyglądając bardzo apetycznie. Ciasto słodkie, intensywne w smaku, takie dekadenckie (przepis ze strony BBC good food).
Ciasto czekoladowe ze słodko – słoną masą krówkową
Składniki:
Spód:
180g pełnoziarnistych herbatników, mogą być w czekoladzie
80g masła – roztopionego
Środek:
1 puszka masy krówkowej
1 łyżeczka soli morskiej
Krem:
550ml śmietanki kremówki 36%
350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Dodatkowo:
poszatkowane orzeszki do ozdoby
Spód:
1. Ciasta zemleć w blenderze lub pokruszyć w plastikowej torebce przy pomocy wałka. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
Środek:
2. Odłożyć 1 łyżkę masy krówkowej, do pozostałej dodać sól i wymieszać. Na spód w tortownicy wyłożyć masę krówkową, ale tak, aby pomiędzy brzegiem tortownicy, a masa krówkową zostało 1-2cm odstępu, patrz zdjęcie poniżej. Na dalsze przygotowania wstawić tortownicę do zamrażalnika lub lodówki.
Krem:
3. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym , 1 łyżkę śmietanki dodać do odłożonej masy krówkowej, wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki.
4. Roztopioną czekoladę dodać do śmietanki i wymieszać dokładnie, energicznie szpatułką lub łyżkę, mieszać, aż powstanie jednolity krem.
5. Krem wyłożyć na schłodzony spód w tortownicy, zaczynając od wypełnienia brzegów. Wyrównać i tortownicę wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
6. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch ozdobić odłożoną masą krówkową wymieszaną ze śmietanką, robiąc esy – floresy i posypać orzeszkami.
Smacznego :)
Witam, czy sól do masy kajmakowej musi być grubo ziarnista, czy drobna?
Czy można dodać fixa do tej śmietanki w kremie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Rozpuszczona czekolada ma być zimna ?
Czy przed wyłożeniem krówki na spód podgrzewa ją Pani?
można podgrzać, pozdrawiam
niestety mi nie wyszło nie mogę podać gościom , spód przykleił się do papieru a masa nie jest taka sztywna rozłazi się :( ale w smaku bardzo dobre. czy można dodać zwykłej soli zamiast morskiej i ile wtedy trzeba? Pozdrawiam
przykro mi, myślę, że można dać zwykłej, tak 3/4 łyżeczki,
pozdrawiam serdecznie
tak – 400g starczają,
i tak można wyłożyć folią spożywczą, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, mam dwa pytania:
1. Puszki masy krówkowej – 400g starczają?
2. Czy istnieje jakiś patent na przeciekającą tortownicę? Moja daje radę w ciastach gęstych, wyłożona papierem do pieczenia, ale boję się, że tu nie da rady… myślałam o wyłożeniu folią spożywczą.
Jeśli chodzi o przygotowanie czekoladowej masy, to zdecydowanie polecam zagrzać śmietankę i w niej rozpuścić czekoladę. Następnie ostudzić i schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia zmiksować. Taka masa jest bardziej aksamitna i, według mnie, smaczniejsza. Ogólnie ciasto nam nie podeszło. Kwestia gustu. Nie doszukałam się w przepisie curry, o którym mowa w jednym z komentarzy…
dziękuję za komentarz, w przepisie nie ma curry,
pozdrawiam serdecznie
Czy można ubić śmietanę 30% zamiast 36%? Czy masa się wówczas dobrze zetnie?
tak, też powinna pozdrawiam
Czy masa się zetnie jeśli dodam również do środka orzechy?
myślę, że tak, pozdrawiam
To ciacho powinno się nazywać MARZENIE :) O matko i ten karmel ^^
Czy można dodać mleczną czekoladę zamiast gorzkiej i czy można pominąć curry?
myślę, że bez gorzkiej śmietanka się nie zetnie, pozdrawiam serdecznie