Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką

Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam…

Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką

Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
180g jasnego brązowego cukru
200g masła w temperaturze pokojowej (o zwartości tłuszczu 82%)
3 duże jajka
100g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne)
100g rodzynek
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
500g umytych jabłek
Kruszonka
1,5 łyżeczki cynamonu
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g jasnego brązowego cukru
100g masła (o zwartości tłuszczu 82%)
2 garście orzechów włoskich

Kruszonka:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.

2. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra-dół.

Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

5. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto).

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku i rozłożyć je na cieście, wierzch posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 55-60 minut (po około 40-45 minutach można ciasto nakryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

16 myśli na temat „Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką

  1. upieklam dzisiaj wieczorem….wspaniale ciasto,moj maz nie mogl sie powstrzymac i zjadl kawalek jeszcze cieply! dzieki za wspaniale przepisy i piekne zdjecia!

  2. Dzien dobry i witam milutko ;-)

    Mam pytanie co do tych orzechow wloskich. Maja one byc pomieline albo nie? Dziekuje i zaraz zabieram sie za pieczenie ;-)

  3. Dzien dobry ;-)

    To znowu ja. Teraz mam pytanie, czy do kruszonki przychodza zoltka czy nie?
    Dziekuje i dopiero dzis bede piekla, bo wczoraj nie mialam za wiele czasu. Milego dzionka wam zycze ;-)

  4. Zrobione i prawie zjedzone! Pycha! Przy tym banalnie proste i chyba nie da się zepsuć bo u nas ucierania masła prawie nie było (córka 5 letnia piekła) a i tak się udało!

  5. Piekłam 70minut niestety ciasto mam surowe a zapowiadało sie pysznie . Mozna najpierw podpiec spod a potem dodać jabłka i kruszonkę ? Ile czasu piec ?

    • dziwne, piekła Pani na najniższym poziomie piekarnika? i sprawdziłabym jaka jest temperatura w piekarniku, i czy piekarnik od dołu też piecze, pozdrawiam serdecznie

  6. Witam :) To ciasto jest bardzo podobne do ciasta z jabłkami i kruszonką, które wypróbowałam i jest genialne :P Który Pani zdaniem przepis jest „smaczniejszy”? Chciałabym wybrać najlepszy z tych dwóch na rodzinną uroczystość … Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

.