Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam…
Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
180g jasnego brązowego cukru
200g masła w temperaturze pokojowej (o zwartości tłuszczu 82%)
3 duże jajka
100g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne)
100g rodzynek
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
500g umytych jabłek
Kruszonka
1,5 łyżeczki cynamonu
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
70g jasnego brązowego cukru
100g masła (o zwartości tłuszczu 82%)
2 garście orzechów włoskich
Kruszonka:
1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rękoma zagnieść kruszonkę.
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
Ciasto:
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
5. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty. Następnie dodać mąkę, bakalie, jajka i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto).
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Jabłka osączyć w rękach z nadmiaru soku i rozłożyć je na cieście, wierzch posypać kruszonką.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 55-60 minut (po około 40-45 minutach można ciasto nakryć folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam :) To ciasto jest bardzo podobne do ciasta z jabłkami i kruszonką, które wypróbowałam i jest genialne :P Który Pani zdaniem przepis jest „smaczniejszy”? Chciałabym wybrać najlepszy z tych dwóch na rodzinną uroczystość … Pozdrawiam !
trudno mi powiedzieć, oba są smaczne, pozdrawiam
Ciasto prezentuje się naprawdę ciekawie :)
Piekłam 70minut niestety ciasto mam surowe a zapowiadało sie pysznie . Mozna najpierw podpiec spod a potem dodać jabłka i kruszonkę ? Ile czasu piec ?
dziwne, piekła Pani na najniższym poziomie piekarnika? i sprawdziłabym jaka jest temperatura w piekarniku, i czy piekarnik od dołu też piecze, pozdrawiam serdecznie
Czy jest konieczne pieczenie na najniższym poziomie piekarnika?
Obawiam się że ciało może się spalić
Pozdrawiam
Jeśli Pani zna swój piekarnik i wie że mocno piecze od spodu, to proszę piec wyżej, pozdrawiam serdecznie
Zrobione i prawie zjedzone! Pycha! Przy tym banalnie proste i chyba nie da się zepsuć bo u nas ucierania masła prawie nie było (córka 5 letnia piekła) a i tak się udało!
Ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Dzien dobry ;-)
To znowu ja. Teraz mam pytanie, czy do kruszonki przychodza zoltka czy nie?
Dziekuje i dopiero dzis bede piekla, bo wczoraj nie mialam za wiele czasu. Milego dzionka wam zycze ;-)
nie wiem o co Pani pyta, jakie żółtka? pozdrawiam serdecznie
Dzien dobry i witam milutko ;-)
Mam pytanie co do tych orzechow wloskich. Maja one byc pomieline albo nie? Dziekuje i zaraz zabieram sie za pieczenie ;-)
orzechy poszatkowane, a do kruszonki nawet dawałam od razu z opakowania bez szatkowania, pozdrawiam serdecznie
upieklam dzisiaj wieczorem….wspaniale ciasto,moj maz nie mogl sie powstrzymac i zjadl kawalek jeszcze cieply! dzieki za wspaniale przepisy i piekne zdjecia!
bardzo mi miło :) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Idealne ciasto na jesień :)