Ciasto francuskie ze śliwkami – Bardzo szybki, przepyszny deser z ciasta francuskiego. Chrupiący, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie śliwkami, cynamonem i masłem. Świetny przepis jak mamy mało czasu, a najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zamiast śliwek możemy użyć bananów lub innych miękkich owoców. Przed podaniem radzę obficie posypać cukrem pudrem. Ciastka fantastycznie smakują jeszcze cieplutkie. Bardzo polecam i zapraszam na film.
Ciasto francuskie ze śliwkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania
1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z zamrażalnika.
2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.
3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.
5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta można delikatnie zwilżyć wodą).
6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C lub 220°C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
No… w piekarniku właśnie teraz;)
przepyszne superancki przepis i taki prosty
nie umiem !!
Bardzo mi przykro, ale w moim piekarniku ta temperatura i czas były dobre, ale dopisze w przepisie, żeby uważać,
pozdrawiam
użyłam 3 x niestety.Nie popisałam się ale jest to wynikiem złości na siebie.
podana temp. jest za wysoka i za długi czas pieczenia. Niestety zawierzyłam, nie sprawdziłam a nastawiłam i to na 200 0C niestety spaliły mi się. Nie jestem zadowolona. Niestety zaufanie zawsze musi być ograniczone. Tak opłaciłam mój brak czasu.
Wygląda pysznie, cudowny przepis …
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam ciepło
Dzięki za polecenie, wygląda niesamowicie :)
Przed chwilą właśnie skończyłam zajadać „Szybkie ciasto ze śliwkami” : http://www.malacukierenka.pl/szybkie-ciasto-ze-sliwkami.html
Bardzo fajny przepis, bardzo dobre te ciasto, niesamowicie pachnie i smakuję. Jest takie słodziutkie i szybkie do wykonania, bardzo dziękuje za ten przepis. Na pewno nie jeden raz zagości u mnie na stole.
na pewno dodam, ale jakoś w przyszłym tygodniu, a na razie polecam to ciasto:
http://www.malacukierenka.pl/dyniowe-ciasto-z-imbirem-i-polewa-z-bialej-czekolady.html
pozdrawiam
No i kolejny bardzo fajny przepis. Na pewno go wykonam ;) A mam pytano, czy dodasz jakiś przepis na ciasto z dynią? Bo akurat mam i chciałabym jakieś wykonać :)
pysznie
Pychota! I takie proste! Robiłam i polecam :)
Ekstra ;)
Wyglądają pysznie. Dzisiaj będą na moim stole:)