Ciasto francuskie ze śliwkami

Ciasto francuskie ze śliwkami – Bardzo szybki, przepyszny deser z ciasta francuskiego. Chrupiący, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie śliwkami, cynamonem i masłem. Świetny przepis jak mamy mało czasu, a najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zamiast śliwek możemy użyć bananów lub innych miękkich owoców. Przed podaniem radzę obficie posypać cukrem pudrem. Ciastka fantastycznie smakują jeszcze cieplutkie. Bardzo polecam i zapraszam na film.

Ciasto francuskie ze śliwkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania

1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z zamrażalnika.

2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.

3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.

4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.

5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta można delikatnie zwilżyć wodą).

6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C lub 220°C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto francuskie ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

24 komentarze do “Ciasto francuskie ze śliwkami”

  1. Bardzo mi przykro, ale w moim piekarniku ta temperatura i czas były dobre, ale dopisze w przepisie, żeby uważać,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. podana temp. jest za wysoka i za długi czas pieczenia. Niestety zawierzyłam, nie sprawdziłam a nastawiłam i to na 200 0C niestety spaliły mi się. Nie jestem zadowolona. Niestety zaufanie zawsze musi być ograniczone. Tak opłaciłam mój brak czasu.

    Odpowiedz
  3. No i kolejny bardzo fajny przepis. Na pewno go wykonam ;) A mam pytano, czy dodasz jakiś przepis na ciasto z dynią? Bo akurat mam i chciałabym jakieś wykonać :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz