Ciasto bananowe z czekoladą i malinami – Bardzo smakowite ciasto z bananami. Fantastycznie pachnie owocami i czekoladą, uwielbiam zapach bananowych ciast. Dodanie malin przełamuje smak bananów i sprawia, że ciasto jest interesujące i wyjątkowe w smaku. Piekłam je już cztery razy:). Uważam, że jest szybkie i proste, tylko nie pieczmy ciasta w keksówce, ale w szerszej blaszce. Pamiętajmy, aby użyć dojrzałych bananów, ciasto będzie smaczniejsze. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony recipeboy).
Ciasto bananowe z czekoladą i malinami
Składniki:
(pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
2/3 szklanki malin
Dodatkowo:
kilka malin na wierzch ciasta
1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
1. Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
2. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Do masy dodać rozgniecione banany, aromat, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.
5. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.
6. Na końcu dodać czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30x 16 cm (może być większa blaszka, odradzam keksówkę, ciasto jest dosyć ciężkie i może nie wyrosnąć) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma malinami i czekoladą.
8. Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 70 minut na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Wygląda smakowicie! A maliny i gorzka czekolada w połączeniu na pewno smakuję obłędnie.
Śliczne ciasto i wspaniałe połączenie smaków! Pozdrawiam:)
Ale boskość :)
wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę na kawałaeczek :)
super wygląda i zapewne wyśmienicie smakuje :)
Te kolory są po prostu obłędne. Koniecznie muszę spróbować zrobić ten przepis.
Cudownie wygląda, tak kolorowa dzięki malinom. Nie lubię bananów, ale skusze się na to ciasto :D Muszę za raz go przepisać do zeszytu ;-)
Ja mam pytanie do autorki, gdzie można kupić i jak się nazywa posypka (granulki czekoladowe). Ja kupiłam gorzką czekoladę i najzwyczajniej starłam na grubych oczkach, bo nie mogłam takich kuleczek zastać :D
Placek zrobiony, stygnie – mam nadzieję, że mojej rodzicielce, chłopakowi również przypadnie do gustu. Jesień za moimi oknami więc tym bardziej cieszę się, że mogłam skorzystać póki jeszcze są malinki z takiego przepisu :)
Dodam, że sam placek w sobie dzięki aromatowi waniliowemu, malin i bananów (co prawda już mniej) sprawia, że aż się miło robi w ponurym dniu.
Pozdrawiam!!
Ja je kupiłam jakiś czas temu w Lidlu,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam dziś – niebiańskie to ciasto.
Troszkę zmieniłam co nieco ale drobiazgi.
Czy pozwolisz że zamieszczę u siebie Twój przepis?
Tyle piekłam Twoich ciast a jeszcze na blogu nic..
Moje czekoladowe kropeczki też z Lidla;)
Pozdrawiam
zufikowo.blogspot.com
witam,
oczywiście, że możesz zamieścić,
smacznego,
pozdrawiam serdecznie
wyglada fantastycznie. stracilam glowe dla twojego bloga. mam pytanie. czy moge zastapic maslo olejem? jesli tak, to ile dodac oleju? pozdrawiam goraco.
wydaje mi się, że w tym przypadku nie, ale można spróbować ja bym dodałam 1/2 szklanki
pozdrawiam
Ciasto właśnie jest w piekarniku, mam nadzieję, że wyjdzie tak pysznie jak wygląda :)
Pozdrawiam!
mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam
Witam, a forma taka kwadratowa 23×23 cm bedzie za duza?Bo pozniej tylko keksowka mi pozostaje i taka w formie serca na 1,5 litra :)
forma kwadratowa 23×23 cm będzie dobra,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam Twoje ciacho w okrągłej 24 cm formie :) Pachnie w całym domu. Dałam więcej malin, trzymałam 60 minut i delikatnie przypiekło mi się na górze. Ale i tak wygląda niesamowicie. Jak wystygnie będziemy smakować :))) Pozdrawiam
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam
Ciasto naprawdę przepyszne :) słodkawo – kwaśne, do tego lody śmietankowe z wanilią. PYCHA!!!!
Będę często je robić i z innymi owocami, jak już malin zabraknie :)
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto. Jak szybko się pojawiło tak szybko zniknęło. Do wieczora nic nie zostało:-D Ostatnio bananowe wypieki należą do naszych ulubionych. Na szczęście jest w czym wybierać u Ciebie Natalko!. Bardzo nam smakowało. Ponownie pozostaje nam tylko podziękować za genialne inspiracje.
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz:) życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
z braku malin zrobiłam z wiśniami i wyszło obłędnie pyszne:)
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
czym można zastąpić aromat waniliowy ?
pominąć, dać ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, pozdrawiam
Ciasto bardzo smaczne.
Ostatnio wszystkie wypieki noszę do pracy (ktoś to musi w końcu jeść hehe), chłopaki się nimi zajadają, a to bardzo cieszy, gdy komuś smakuje :)
To ciasto im bardzo smakowało, zjedli wszystko od razu.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie