Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami – Bardzo smakowite ciasto z bananami. Fantastycznie pachnie owocami i czekoladą, uwielbiam zapach bananowych ciast. Dodanie malin przełamuje smak bananów i sprawia, że ciasto jest interesujące i wyjątkowe w smaku. Piekłam je już cztery razy:). Uważam, że jest szybkie i proste, tylko nie pieczmy ciasta w keksówce, ale w szerszej blaszce. Pamiętajmy, aby użyć dojrzałych bananów, ciasto będzie smaczniejsze. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony recipeboy).

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami
Składniki:
(pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
2/3 szklanki malin
Dodatkowo:
kilka malin na wierzch ciasta
1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych

1. Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.

2. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.

2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.  

4. Do masy dodać rozgniecione banany, aromat, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach  (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.

5. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.

6. Na końcu dodać czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30x 16 cm (może być większa blaszka, odradzam keksówkę, ciasto jest dosyć ciężkie i może nie wyrosnąć) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma malinami i czekoladą.

8. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 70 minut na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Ciasto bananowe z czekoladą i malinami”

  1. Upiekłam ciasto w keksowce i zamieniłam maliny na teuskawki. Pachnie i wygląda obłędnie! Pięknie wyroslo, szkoda że w komentarzach nie da się dodawać zdjęć.
    Nie mogę się doczekać kiedy wystygnie ♥️

    Odpowiedz
  2. Ciasto bardzo smaczne.
    Ostatnio wszystkie wypieki noszę do pracy (ktoś to musi w końcu jeść hehe), chłopaki się nimi zajadają, a to bardzo cieszy, gdy komuś smakuje :)
    To ciasto im bardzo smakowało, zjedli wszystko od razu.

    Odpowiedz
  3. bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz:) życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Pyszne ciasto. Jak szybko się pojawiło tak szybko zniknęło. Do wieczora nic nie zostało:-D Ostatnio bananowe wypieki należą do naszych ulubionych. Na szczęście jest w czym wybierać u Ciebie Natalko!. Bardzo nam smakowało. Ponownie pozostaje nam tylko podziękować za genialne inspiracje.

    Odpowiedz
  5. Ciasto naprawdę przepyszne :) słodkawo – kwaśne, do tego lody śmietankowe z wanilią. PYCHA!!!!
    Będę często je robić i z innymi owocami, jak już malin zabraknie :)

    Odpowiedz
  6. Upiekłam Twoje ciacho w okrągłej 24 cm formie :) Pachnie w całym domu. Dałam więcej malin, trzymałam 60 minut i delikatnie przypiekło mi się na górze. Ale i tak wygląda niesamowicie. Jak wystygnie będziemy smakować :))) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam, a forma taka kwadratowa 23×23 cm bedzie za duza?Bo pozniej tylko keksowka mi pozostaje i taka w formie serca na 1,5 litra :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz