Ciasto bananowe z czekoladą i malinami – Bardzo smakowite ciasto z bananami. Fantastycznie pachnie owocami i czekoladą, uwielbiam zapach bananowych ciast. Dodanie malin przełamuje smak bananów i sprawia, że ciasto jest interesujące i wyjątkowe w smaku. Piekłam je już cztery razy:). Uważam, że jest szybkie i proste, tylko nie pieczmy ciasta w keksówce, ale w szerszej blaszce. Pamiętajmy, aby użyć dojrzałych bananów, ciasto będzie smaczniejsze. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony recipeboy).
Ciasto bananowe z czekoladą i malinami
Składniki:
(pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
2/3 szklanki malin
Dodatkowo:
kilka malin na wierzch ciasta
1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
1. Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
2. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Do masy dodać rozgniecione banany, aromat, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.
5. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.
6. Na końcu dodać czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30x 16 cm (może być większa blaszka, odradzam keksówkę, ciasto jest dosyć ciężkie i może nie wyrosnąć) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma malinami i czekoladą.
8. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 70 minut na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Upiekłam ciasto w keksowce i zamieniłam maliny na teuskawki. Pachnie i wygląda obłędnie! Pięknie wyroslo, szkoda że w komentarzach nie da się dodawać zdjęć.
Nie mogę się doczekać kiedy wystygnie ♥️
bardzo się cieszę, pozdrawiam
Ciasto bardzo smaczne.
Ostatnio wszystkie wypieki noszę do pracy (ktoś to musi w końcu jeść hehe), chłopaki się nimi zajadają, a to bardzo cieszy, gdy komuś smakuje :)
To ciasto im bardzo smakowało, zjedli wszystko od razu.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
czym można zastąpić aromat waniliowy ?
pominąć, dać ekstrakt waniliowy, cukier waniliowy, pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
z braku malin zrobiłam z wiśniami i wyszło obłędnie pyszne:)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz:) życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto. Jak szybko się pojawiło tak szybko zniknęło. Do wieczora nic nie zostało:-D Ostatnio bananowe wypieki należą do naszych ulubionych. Na szczęście jest w czym wybierać u Ciebie Natalko!. Bardzo nam smakowało. Ponownie pozostaje nam tylko podziękować za genialne inspiracje.
Bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto naprawdę przepyszne :) słodkawo – kwaśne, do tego lody śmietankowe z wanilią. PYCHA!!!!
Będę często je robić i z innymi owocami, jak już malin zabraknie :)
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam
Upiekłam Twoje ciacho w okrągłej 24 cm formie :) Pachnie w całym domu. Dałam więcej malin, trzymałam 60 minut i delikatnie przypiekło mi się na górze. Ale i tak wygląda niesamowicie. Jak wystygnie będziemy smakować :))) Pozdrawiam
forma kwadratowa 23×23 cm będzie dobra,
pozdrawiam ciepło
Witam, a forma taka kwadratowa 23×23 cm bedzie za duza?Bo pozniej tylko keksowka mi pozostaje i taka w formie serca na 1,5 litra :)