Ciasto francuskie ze śliwkami – Bardzo szybki, przepyszny deser z ciasta francuskiego. Chrupiący, soczysty i aromatyczny. Pięknie pachnie śliwkami, cynamonem i masłem. Świetny przepis jak mamy mało czasu, a najdzie nas ochota na coś słodkiego. Zamiast śliwek możemy użyć bananów lub innych miękkich owoców. Przed podaniem radzę obficie posypać cukrem pudrem. Ciastka fantastycznie smakują jeszcze cieplutkie. Bardzo polecam i zapraszam na film.
Ciasto francuskie ze śliwkami
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 450g (5 płatów)
3-4 duże, umyte śliwki
4 łyżeczki cukru (użyłam jasnego brązowego)
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 żółtko
1 łyżka wody
Dodatkowo:
cukier w perełkach do posypania (niekoniecznie)
cukier puder do posypania
1. Ciasto francuskie 1-2 godziny przed pieczeniem wyciągnąć z zamrażalnika.
2. Śliwki wypestkować i pokroić na kawałeczki.
3. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
4. Żółtko rozbełtać z 1 łyżką wody.
5. Każdy płat ciasta przekroić na pół (rogi ciasta można delikatnie zwilżyć wodą).
6. Na kawałku ciasta położyć śliwkę, posypać cukrem i skleić ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwką. Wierzch posmarować żółtkiem i posypać cukrem w perełkach. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200°C lub 220°C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut (proszę uważać!, żeby nie przypalić, ciastka mogą się upiec dużo szybciej), aż ciastka ładnie się przyrumienią. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Piekarnik nagrzac wcześniej ?
tak nagrzać wcześniej, pozdrawiam
mmm…. pycha, narobiła mi Pani smaku, pozdrawiam serdecznie
Ciastko smakuje równie dobrze jak wygląda. :) Moja mała modyfikacja, to zamiast śliwek użyłam jabłek i z reszty cukru i cynamonu jaka mi została posypałam wierzch. Pachnie cudownie, w sam raz na jesienne dni. :)
miło mi to słyszeć, cieszę się, że ciastka się udały, pozdrawiam serdecznie
Super nareszcie ciasteczka francuskie wyszły idealne :)
A ze śliwkami jadłam pierwszy raz!
Dziękuję za przepis i filmik :)
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
Już nie mamy;( Wszystko zjedzone…;) Pyszności! I ten zapach cynamonu i masełka… mmmm. Troszke inczej zrobiłam, bo akurat zostały tylko dwie śliwki, wiec pokroiłam je drobno i dodałam pokrojone jabłka;) Reszta bez zmian… Super i szybciutko – tak lubie;)
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie