Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny – Rewelacyjny jabłecznik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów. Przepięknie pachnie jabłkami, cynamonem i odrobinę gałką muszkatołową, którą dodajemy do kruszonki. Ciasto jest z dużej ilości jabłek na cienkim cieście i po przekrojeniu ładnie widać kawałki owoców, co wygląda apetycznie. Dodanie skórki pomarańczowej podkreśla smak jabłek. Uważam, że świetny przepis i bardzo polecam (przepis autorski).

Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
Nadzienie:
12 średniej wielkości jabłek (2kg)
sok z pół cytryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki kukurydzianej
3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
3 łyżki drobnych rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka:
10 łyżek stopionego masła lub margaryny
70g jasnego brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.

2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.

3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.

Ciasto:
4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.

5. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Kawałek ciasta odłożyć (wielkości dwóch orzechów włoskich).

6. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6 cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które odłożyliśmy, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.

Nadzienie:
7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

8. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec przez około 20 minut.

9. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.

Udanych wypieków:)

Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do wpisu „Jabłecznik wyborny”

  1. Jabłecznik / Szarlotka z lodami i bitą smietaną to jedno z moich najukochańszych ciast. Ten wygląda wspaniale! :) Może można sobie zamówić taki z dostawą do domu? hehe mniam!!

  2. pięknie wygląda… aż czuć jego zapach, smak – zapisany do zrobienia na przyszły weekend :)
    mam pytanie – zawsze mnie to zastanawia – należy dodać 10 łyżek JUŻ stopionego masła czy 10 łyżek masła, które należy stopić?

  3. ciasto bylo przepyszne. Mama mojego chlopaka byla zachwycona. dziekuje. zrobilam bez rodzynal bo nie lubia ale daldm wiecej skorki pomaranczy.rewelacja. przepisposzedl dalej :)

  4. czy ciasto dluzej zachowuje swoja swiezosc?
    zastanawiam sie czy jesli upieke ciasto w czwartek, to czy bedzie smaczne w sobote/niedziele?

    jesli nie, to poprosze o podpowiedz jakie ciasto z jablkami nadaje sie na wczesniejsze upieczenie:)

    dziekuje i pozdrawiam

  5. Witam,
    ciasto przepyszne! Pierwszy raz widziałam przy stole wyraz twarzy mojego męża pełen zdziwienia i zachwytu.
    Jest to moje trzecie ciasto z MAŁEJ CUKIERENKI, które upiekłam z jej przepisu. Wyrazy uznania, polecam każdemu.
    Pozdrawiam serdecznie.

  6. no więc muszę powiedzieć, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam w życiu! przepyszna, przepiękna – mąż na nowo się we mnie zakochał po tym cieście;)
    dałam więcej rodzynek i skórki pomarańczowej – poza tym ciut za długo smażyłam jabłka i się rozpadły (na smak nie wpłynęło to absolutnie) w pieczeniu a poza tym zero zmian. Polecam wszystkim miłośnikom jabłek i nie tylko!!

  7. wczoraj zrobiłam go drugi raz, ponieważ jestem mamą karmiącą nie dodałam orzechów, ale i tak Jabłecznik jest wyśmienity!! Podbił serca wszystkich domowników! Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis, choć dłubanie w jabłkach jest czasochłonne to jednak dla tego wsaniałego smaku opłaca się poświęcić mu tochę czasu.

  8. Bardzo się cieszę, że smakuje, rzeczywiście jest z nim trochę pracy, ale lubię go piec,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  9. Ciasto wygląda super :-) proszę podpowiedzieć czy można jakoś zastąpić mąkę kukurydzianą ? Chcialabym zabrać się za wypieki jak najszybciej ale niestety mąki kukurydzianej brak zarówno w domu jak i w najbliższym sklepie….pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.