Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny – Rewelacyjny jabłecznik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej i orzechów. Przepięknie pachnie jabłkami, cynamonem i odrobinę gałką muszkatołową, którą dodajemy do kruszonki. Ciasto jest z dużej ilości jabłek na cienkim cieście i po przekrojeniu ładnie widać kawałki owoców, co wygląda apetycznie. Dodanie skórki pomarańczowej podkreśla smak jabłek. Uważam, że świetny przepis i bardzo polecam (przepis autorski).

Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub margaryny
1 jajko
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
Nadzienie:
12 średniej wielkości jabłek (2kg)
sok z pół cytryny
1/4 szklanki wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki kukurydzianej
3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
3 łyżki drobnych rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka:
10 łyżek stopionego masła lub margaryny
70g jasnego brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kruszonka:
1. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i odstawić.

2. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić na kawałeczki i skropić sokiem z cytryny.

3. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać wodę i podsmażać przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić, w międzyczasie przygotujemy ciasto.

Ciasto:
4. Mąkę pszenną wymieszać z solą, zmielonymi orzechami, cukrem wanilinowym i płatkami owsianymi. Dodać jajko i posiekaną margarynę, szybko zagnieść ciasto.

5. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Kawałek ciasta odłożyć (wielkości dwóch orzechów włoskich).

6. Przygotowaną blaszkę wyłożyć ciastem, robiąc wysoki brzeg na około 6 cm (tortownica ma wysokość 7cm). Z ciasta, które odłożyliśmy, powycinać wzorki jak kwiatuszki, listki itp.

Nadzienie:
7. Mąkę kukurydzianą wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i cynamonem.

8. Do jabłek dodać bakalie i wsypać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, wylepionej ciastem, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut.

9. Następnie ciasto wyjąć, posypać kruszonką, poukładać powycinane wzorki z ciasta i znów wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z lodami.

Udanych wypieków:)

Jabłecznik wyborny

Jabłecznik wyborny

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Jabłecznik wyborny”

  1. Ciasto wygląda super :-) proszę podpowiedzieć czy można jakoś zastąpić mąkę kukurydzianą ? Chcialabym zabrać się za wypieki jak najszybciej ale niestety mąki kukurydzianej brak zarówno w domu jak i w najbliższym sklepie….pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  2. Bardzo się cieszę, że smakuje, rzeczywiście jest z nim trochę pracy, ale lubię go piec,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. wczoraj zrobiłam go drugi raz, ponieważ jestem mamą karmiącą nie dodałam orzechów, ale i tak Jabłecznik jest wyśmienity!! Podbił serca wszystkich domowników! Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis, choć dłubanie w jabłkach jest czasochłonne to jednak dla tego wsaniałego smaku opłaca się poświęcić mu tochę czasu.

    Odpowiedz
  4. no więc muszę powiedzieć, że to najlepsza szarlotka jaką jadłam w życiu! przepyszna, przepiękna – mąż na nowo się we mnie zakochał po tym cieście;)
    dałam więcej rodzynek i skórki pomarańczowej – poza tym ciut za długo smażyłam jabłka i się rozpadły (na smak nie wpłynęło to absolutnie) w pieczeniu a poza tym zero zmian. Polecam wszystkim miłośnikom jabłek i nie tylko!!

    Odpowiedz
  5. Witam,
    ciasto przepyszne! Pierwszy raz widziałam przy stole wyraz twarzy mojego męża pełen zdziwienia i zachwytu.
    Jest to moje trzecie ciasto z MAŁEJ CUKIERENKI, które upiekłam z jej przepisu. Wyrazy uznania, polecam każdemu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  6. czy ciasto dluzej zachowuje swoja swiezosc?
    zastanawiam sie czy jesli upieke ciasto w czwartek, to czy bedzie smaczne w sobote/niedziele?

    jesli nie, to poprosze o podpowiedz jakie ciasto z jablkami nadaje sie na wczesniejsze upieczenie:)

    dziekuje i pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. ciasto bylo przepyszne. Mama mojego chlopaka byla zachwycona. dziekuje. zrobilam bez rodzynal bo nie lubia ale daldm wiecej skorki pomaranczy.rewelacja. przepisposzedl dalej :)

    Odpowiedz
  8. pięknie wygląda… aż czuć jego zapach, smak – zapisany do zrobienia na przyszły weekend :)
    mam pytanie – zawsze mnie to zastanawia – należy dodać 10 łyżek JUŻ stopionego masła czy 10 łyżek masła, które należy stopić?

    Odpowiedz
  9. Jabłecznik / Szarlotka z lodami i bitą smietaną to jedno z moich najukochańszych ciast. Ten wygląda wspaniale! :) Może można sobie zamówić taki z dostawą do domu? hehe mniam!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz