Bardzo smaczne, intensywnie czekoladowe ciasto w smaku zbliżone do brownies. Odwracane do góry dnem, wilgotne, aromatyczne. Wiśnie dobrze łączą się ze smakiem czekolady i fantastycznie smakują z polewą. Ciasto jest łatwe i ciekawe w przygotowaniu, nie powinno być z nim problemu. Bardzo polecam (trochę zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta na każdą okazję”).
Ciasto czekoladowe z wiśniami i polewą
Składniki (dobrze, aby były w temperaturze pokojowej):
250g mąki tortowej
9 łyżek gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g cukru (możemy dodać więcej, jak wolimy bardziej słodkie)
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki brandy
130g masła
szczypta soli
3/4 szklanki wody
400g wiśni (rozmrożonych i osączonych)
Polewa:
250g śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
2-3 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
bita śmietana do podania
1. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem.
3. W drugiej misce jajka z maślanką, aromatem i brandy mieszamy mikserem ustawionym na najniższych obrotach przez około 30 sekund.
4. W rondelku podgrzewamy wodę, posiekane masło i sól, mieszamy. Masło ma się roztopić.
5. Następnie do suchych składników powoli dodajemy, mieszając, wodę za masłem. Dodajemy jajka z maślanką i krótko mieszamy do połączenia składników.
6. Wiśnie układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 20x30cm (raz piekłam również w tortownicy o średnicy 22cm, tylko dałam 300g wiśni) i zalewamy ciastem. Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia na około 10-15 minut. Następnie ciasto odwracamy (do góry dnem) i zdejmujemy papier do pieczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
8. W rondelku z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu śmietankę, połamane czekolady oraz aromat, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Następnie polewę odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, aż masa zgęstnieje i polewamy nią wierzch ciasta.
Ciasto podajemy z bitą śmietaną.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, że smakowało:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Rewelacja ! Pierwszy kawałek spałaszowałam jeszcze ciepły :) Czy chcąc upiec dużą blachę wystarczy dodać wszystko razy dwa, czy może proporcje są nieco inne ? Już nie mogę się doczekać wypróbować innych Twoich przepisów.
Pozdrawiam :)
tak można
pozdrawiam
Czy zamiast mrożonych wiśni można dać wiśnie z syropu?
Ciasto przepyszne, zrobiłam dla znajomych i od razu zniknęła cała blacha :) ja dodałam trochę więcej cukru i nie przewracałam do góry nogami. Na pewno wypróbuję też inne przepisy, zacznę od mufinek. Pozdrawiam
Wiśnie i czekolada to dla mnie idealna para. Zawsze i wszędzie;] Twoje ciasto wygląda na bardzo intensywne w smaku, takie które potrafi przywołać ciepłe dni lata. Pozdrawiam
Wybornie się prezentuje! Lubię ten smak – słodka czekolada i kwaskowe wiśnie :D
Nominowałam Cię do Versalite Blogger Award!
Pozdrawiam
Firefly z http://www.lookingforabetterworld.blogspot.com
Przepysznie wygląda, natychmiast muszę zjeść kawałek czekolady ;)
Mogłabym tak siedzieć cale popołudnie i gapić się na to ciasto,wspaniale.Pozdrawiam.
można dodać inny alkohol, 1 łyżkę jakiegoś mocniejszego,
maślankę można zastąpić śmietaną, ale z maślanką ciasta są smaczniejsze i bardziej puszyste, tak mi się wydaje,
pozdrawiam ciepło
a czy maślankę mogę zastąpić śmietaną 12%?
czy zamiast brendy można by dać jakiś inny alkohol?
Czekolada i wiśnie – poezja! :)
super wygląda… przy okazji zrobię…pozdrawiam