Rewelacyjny deser z brzoskwiniami. Bardzo aromatyczny, pachnie cudownie cynamonem i owocami. Smakuje wyśmienicie, miękkie, soczyste brzoskwinie zanurzone w miodzie z cynamonem i do tego waniliowy sos na jogurcie z sokiem z cytryny. Dzieło wieńczą uprażone migdały, które świetnie się tutaj komponują. Deser wygląda tak apetycznie, że trudno mu się oprzeć i jest szybki w przygotowaniu. Bardzo polecam, w moim repertuarze zagości na stałe (przepis z książki „Desery” Dr. Oetker).
Deser z brzoskwiniami, miodem, prażonymi migdałami i sosem
jogurtowym
Składniki na 6 porcji:
1kg umytych brzoskwiń
4 łyżki miodu (polecam naturalny)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
starta skórka z 1 cytryny
50g obranych ze skórki migdałów
Sos jogurtowy:
150g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g naturalnego jogurtu
3 łyżeczki cukru wanilinowego lub z dodatkiem wanilii
1 łyżka soku z cytryny
1. Brzoskwinie zalać wrzącą wodą, chwilkę potrzymać i zahartować zimną wodą. Następnie obrać ze skórki, przepołowić, wypestkować i pokroić na ćwiartki.
2. Do rondelka przełożyć miód, dodać cynamon, skórkę z cytryny i podgrzać. Włożyć pokrojone brzoskwinie i zagotować. Dusić przez około 5-12 minut (zależy to od tego jak twarde są brzoskwinie, moje były jak kamień, więc trzymałam je nawet 13 minut, a i tak były lekko twarde). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3. Migdały uprażyć na suchej patelni.
4. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem wanilinowym (nie musi być bardzo sztywna). Wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny.
5. Brzoskwinie przełożyć do miseczek (mogą być ciepłe) i polać sosem cynamonowo -miodowym z rondelka, w którym się dusiły. Wierzch polać sosem jogurtowym i posypać prażonymi migdałami, PYCHA:).
Smacznego:)
Bardzo dobre zniklo w kilka minut , chociaz zrobione z 2 porcji.
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, pozdrawiam ciepło
nie wiem czemu przy tym deserze nie ma za dużo wpisów bo to NIEBO W GĘBIE :) w tą zimę, zimną i brzydką w sam raz na poprawę nastrojów łasuchów :) :) oby więcej takich ciekawych przepisów
tak, tylko proszę już ich nie „dusić” bo się porozpadają:)
pozdrawiam ciepło
czy mogą być użyte do tego przepisu brzoskwinie z puszki