Niedługo tłusty czwartek, więc przygotowania w Małej Cukierence do tego wspaniałego dnia nabierają tempa:) Bardzo go lubię. Zapraszam więc na smaczne pączki z marmoladą i lekko cytrynowym lukrem. Świeże, ciepłe z herbatą lub mlekiem smakują wybornie. Z przepisu zrobimy około 16-17 pączków. Zapraszam do smażenia!
Pączki z marmoladą
Składniki:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g świeżych drożdży
50g + 2 łyżki cukru
60g masła
5 żółtek
250ml mleka
szczypta soli
marmolada lub gęsty dżem
1 łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-3 łyżki gorącej wody lub mleka
Dodatkowo:
około 500-600g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)
1. Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Żółtak utrzeć na puch z pozostałym cukrem.
3. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).
4. Masło roztopić i stopniowa dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
6. Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty . Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
Lukier:
7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.
Smacznego:)
Bardzo smakowite! Idealnie usmażone!
co to znaczy w składzie 50g +2 łyżki cukru
b o drożdzy ma być 30 g jak dobrze rozumiem
Przepis rewelacja. Pączki robiłam pierwszy raz i udały się swietnie. Jak zwykle Pani przepisy mnie nie zawiodły i słodkości wychodzą przepyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
już wiem – cukier
Szkoda, że takiego wspaniałego efektu nie można uzyskać eksperymentując z mąkami bez glutenu (mamy tu na myśli mąki z naturalnych roślin a nie wątpliwie zdrowe mieszanki). Kto wie może w tym roku jakiś eksperyment się uda :D
szukam marmolady wieloowocowej sklepowej bez syropu glukozowego, kwasu cytrynowego czy sorbinianu potasu i temu podobnych, poleciłaby Pani jakąś? W jakiej sieci, pączki będę robił pierwszy raz dookoła same dziwne składy, dziękuję
tak to jest, ja używam domowej roboty, więc nie pomogę, ale można poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, powinni coś mieć bez żadnych dodatków, pozdrawiam
Wyszly znakomicie.Bardzo smaczne.Pozdrawiam.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Robiłam w zeszłym roku w tym roku. Rewelacja !
Odważyłam się i dziś zrobiłam pączki pierwszy raz. Wyszły pyszne polecam przepis, pączki są fajnie puszyste można je po prostu pochłaniać :-)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Mega, pycha, wspaniałe :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Czy muszę dodawać wódkę ?
można pominąć, ale wtedy ciasto więcej wchłania tłuszczu, pozdrawiam
Można też dodać Nutelle do pączków zamiast marmolady?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zamiast smalcu użyć zwykłego oleju?
tak można, pozdrawiam
Witam,
mam pytanie co do tego przepisu. Czy tam nie jest czasem błąd? Chodzi mi dokładnie o 2 punkt – żółtka utrzeć z cukrem na puch a w 3 punkcie jest dodać też żółtka. A co z białkami?
Witam :) czy można marmolade dodać po usmażeniu strzykawką?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy pączki lub samo ciasto można przygotować dzień wcześniej, a jutro tylko usmażyć?
Witam, właśnie robie pączki z Pani przepisu. Ciasto juz wyrasta. Tylko takie pytanie – czy trzeba je później podsypywac mąka? I jak mama zostac do wyrośnięcia juz uformowane, to czy deske tez podsypac mąka?
można troszkę podsypać, ale nie duzo bo olej będzie się przypalał, pozdrawiam serdecznie
Super przepis robiłam już 2 razy i za każdym wszyscy zachwyceni :) świetna strona, idealna dla mnie. Pani przepisy są ekstra! Pozdrawiam
Nie wiem dlaczego moje paczki się tak przypiekają , tzn jak wyjęłam je kiedy miały kolor taki jak na zdj to były jeszcze surowe w środku :( czy ma Pani jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?
tłuszcz jest za gorący, trzeba zmniejszyć ogień, pozdrawiam
Pączki z przepisu wyszły bardzo smaczne, ale miałam sporo problemów na etapie wyrabiania ciasta. W zasadzie „wyrabiać” to ono się nie dało, było bardzo klejące i takie plastyczne. Wyrabiałam mikserem, ale z trudem – oblepiało końcówki. Co zrobiłam nie tak? Dodam, że roztopionego masła też nie dało się wgnieść w ciasto, a jedynie z nim wymieszać.
Ja wyrabiam ręcznie. Napracuję się przy tym bardzo,ale warto Jak mi się mocno klei do rąk to dodaję odrobinę mleka.
Co roku robię te pączusie z Pani przepisu – są przepyszne! Pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję za przepisy