Pączki z marmoladą

Niedługo tłusty czwartek, więc przygotowania w Małej Cukierence do tego wspaniałego dnia nabierają tempa:) Bardzo go lubię. Zapraszam więc na smaczne pączki z marmoladą i lekko cytrynowym lukrem. Świeże, ciepłe z herbatą lub mlekiem smakują wybornie. Z przepisu zrobimy około 16-17 pączków. Zapraszam do smażenia!

paczki z marmolada

Pączki z marmoladą
Składniki:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g świeżych drożdży
50g + 2 łyżki cukru
60g masła
5 żółtek
250ml mleka
szczypta soli
marmolada lub gęsty dżem
1 łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-3 łyżki gorącej wody lub mleka
Dodatkowo:
około 500-600g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)

1. Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. Żółtak utrzeć na puch z pozostałym cukrem.

3. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).

4. Masło roztopić i stopniowa dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.

5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

6. Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty . Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.

Lukier:
7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.

Smacznego:)

paczki z marmolada1

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Pączki z marmoladą”

  1. szukam marmolady wieloowocowej sklepowej bez syropu glukozowego, kwasu cytrynowego czy sorbinianu potasu i temu podobnych, poleciłaby Pani jakąś? W jakiej sieci, pączki będę robił pierwszy raz dookoła same dziwne składy, dziękuję

  2. tak to jest, ja używam domowej roboty, więc nie pomogę, ale można poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, powinni coś mieć bez żadnych dodatków, pozdrawiam

  3. Odważyłam się i dziś zrobiłam pączki pierwszy raz. Wyszły pyszne polecam przepis, pączki są fajnie puszyste można je po prostu pochłaniać :-)

  4. Witam,
    mam pytanie co do tego przepisu. Czy tam nie jest czasem błąd? Chodzi mi dokładnie o 2 punkt – żółtka utrzeć z cukrem na puch a w 3 punkcie jest dodać też żółtka. A co z białkami?

  5. Witam, właśnie robie pączki z Pani przepisu. Ciasto juz wyrasta. Tylko takie pytanie – czy trzeba je później podsypywac mąka? I jak mama zostac do wyrośnięcia juz uformowane, to czy deske tez podsypac mąka?

  6. Super przepis robiłam już 2 razy i za każdym wszyscy zachwyceni :) świetna strona, idealna dla mnie. Pani przepisy są ekstra! Pozdrawiam

  7. Nie wiem dlaczego moje paczki się tak przypiekają , tzn jak wyjęłam je kiedy miały kolor taki jak na zdj to były jeszcze surowe w środku :( czy ma Pani jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?

  8. Pączki z przepisu wyszły bardzo smaczne, ale miałam sporo problemów na etapie wyrabiania ciasta. W zasadzie „wyrabiać” to ono się nie dało, było bardzo klejące i takie plastyczne. Wyrabiałam mikserem, ale z trudem – oblepiało końcówki. Co zrobiłam nie tak? Dodam, że roztopionego masła też nie dało się wgnieść w ciasto, a jedynie z nim wymieszać.

    • Ja wyrabiam ręcznie. Napracuję się przy tym bardzo,ale warto Jak mi się mocno klei do rąk to dodaję odrobinę mleka.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.