Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto – czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką. Do jego przygotowania użyłam nowych budyniów do ciast i kremów marki Winiary, które dostałam do przetestowania. Otrzymałam parę różnych smaków, ale moją uwagę przykuł smak czekoladowy z ekstra ciemnym kakao :). Tak powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao bez cukru
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem czekoladowy:
2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
700ml mleka
250g masła w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Pianka brzoskwiniowa:
500ml śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
1 puszka brzoskwiń o wadze 820g
2-3 łyżki cukru pudru
Polewa:
150g masła
3 kopiaste łyki kakao
3 kopiaste łyżki cukru
8-9 łyżek wody
Dodatkowo:
około 200g herbatników
starta czekolada do posypania

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Krem czekoladowy:
1. W 300ml mleka rozmieszać oba budynie, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do rondelka wlać pozostałe mleko, dodać cukier wanilinowy, połamaną gorzką i mleczną czekoladę, mieszając zagotować.

2. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia i budyń nakryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Biszkopt:
3. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.

4. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

7. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.

10. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty prze około 2-3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać czekoladowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Krem czekoladowy wyłożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać i nakryć drugim biszkoptem.
Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem.

Pianka brzoskwiniowa:
11. Galaretkę zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.

12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, wlewać powoli delikatnie tężejącą galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać i piankę wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
13. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia na około 5-10 minut. Jeśli polewa się rozwarstwi, proszę się nie przejmować tylko dodać jeszcze 3-5 łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać.

14. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać startą czekoladą. Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

Advertisement

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

64 komentarze do “Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką”

  1. Piekłam słoneczną delicję to był Gut świąt szybko zniknął. Dziękuję za przepis. Teraz zabieram się za tą czekoladową fantazję. Dziękuję za wspaniałe inspiracje.

    Odpowiedz
  2. Kolejny wypróbowany i udany wypiek! wyszło bardzo fajne, takie duże i ładnie się trzymało, tylko do kremu czekoladowego można dodać spirytusu lub wiśni, żeby dać mu trochę wyrazu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Pani Natalio dziękuje za MC, wszystkie słodkości cudowne. Tegoroczne ciasta na moim stole Wielkanocnym powstały z Pani przepisów wyglądały i smakowały wyśmienicie. Razem z dzieciakami 3 i 4 letnim piekliśmy:”Czekoladową fantazje z brzoskwiniową pianką”, „Krówkę budyniową na krakersach z bananami”, „Makowca z serem”, „Sernik waniliowy”, „Jogurtowe z marchewką” oraz „Cytrynowe z makiem”. Pieczenie z Pani przepisów to sama przyjemność nawet jak obok ma się małych „pomocników” :) wszystko szczegółowo opisane super! Dziękuje i serdeczne pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • bardzo mi miło :) ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz