Ciasto bardzo czekoladowe z kremem

Smaczne ciasto bardzo czekoladowe z kremem. Gęste, aromatyczne, wilgotne, ale nie tak jak brownies. Pięknie pachnie czekoladą, od razu w domu robi się raźniej. W przygotowaniu proste, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą składniki i ciasto przekładamy do blaszek. Polecam je osobom, które lubią mocny smak gorzkiej czekolady, coś dla prawdziwych czekoladoholików (ciut zmodyfikowany przepis z książki Mary Berry).

ciasto czekoladowe

ciasto czekoladowe

Ciasto bardzo czekoladowe z kremem
Składniki:
Ciasto:
50g ciemnego kakao bez cukru
6 łyżek wrzącej wody
3 duże jajka
50ml mleka
175g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła w temperaturze pokojowej (miękkiego)
220-230g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Krem:
75g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
75g mlecznej czekolady
150ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu morelowego
posypka cukrowa

ciasto czekoladowe

Ciasto:
1. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Do miski wsypać kakao i dodać gorącą wodę, wymieszać. Powstaną okruchy. Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto (masło przed dodaniem proszę posiekać lub pokroić na mniejsze kawałki) i wymieszać mikserem na jednolitą masę (proszę za długo nie ucierać mikserem, tylko do uzyskania gładkiej masy)

3. Ciasto przełożyć do przygotowanych blaszek i wstawić je do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka z grubym dnem wsypać pokruszoną czekoladę, wlać śmietankę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Zdjąć z ognia i odstawić na około 2 godziny, aż masa zrobi się gęsta.

5. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek. Konfiturę podgrzać w rondelku i ciepłą cienko posmarować wierzch obu ciast, następnie odstawić je na około 5-10 minut.

6. Jedno z ciast położyć na paterze i posmarować je połową kremu. Na wierzch ułożyć drugie ciasto i posmarować je resztą kremu. Na końcu ciasto udekorować posypką cukrową.

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Ciasto bardzo czekoladowe z kremem

  1. Upiekłam 3 okrągłe blaty czekoladowe :)
    Czekolady dałam więcej 200 g i 200% śmietanki 33% , czekam jeszcze 1,5 h aż krem będzie gęsty :)
    I będę dalej czarowała :) myślę , że jutro powali moich gości na kolana !

Dodaj komentarz

.