Babeczki Oreo

Dzisiaj zapraszam na czekoladowe babeczki z ciasteczkami Oreo. Wilgotne, gęste, z maślanym, słodkim kremem. Babeczki apetycznie wyglądają i na spodzie każdej znajduje się ciasteczko Oreo. Wielbiciele tych ciasteczek będą zachwyceni:). W przygotowaniu są szybkie i nie powinno być z nimi problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Babeczki Oreo

Babeczki Oreo
Przepis na około 16-18 babeczek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g ciemnego kakao bez cukru
200g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
220ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
16-18 ciasteczek Oreo
Krem – składniki w temperaturze pokojowej:
200 miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
100g serka mascarpone
6 ciastek Oreo
Dodatkowo:
ciasteczka Oreo do ozdoby

Babeczki Oreo

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami lub wymieszać mikserem , aż powstaną okruszki.

3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka i aromat. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.

4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i w każdą włożyć 1 ciasteczko Oreo. Na wierzch wylać po 1 sporej łyżce ciasta, żeby foremki były napełnione do około 3/4 wysokości. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez około 10 minut. Następnie wyjąć je z metalowej blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Dodać 1 szklankę cukru pudru i dalej ucierać przez około 3 minuty.

6. Serek wymieszać z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem wanilinowym. Ciasteczka zemleć na piasek.

7. Do masła dodać serek i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty, aż powstanie jasny, gładki krem. Na końcu dodać zmielone ciasteczka i wymieszać. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką i na każdej babeczce zrobić niedużego „kleksa” z kremu. Na końcu połówkami ciasteczek udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Babeczki Oreo

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Babeczki Oreo”

  1. Pani strona i przepisy są genialne jeszcze nigdzie nie znalazłam tak ciepłego bloga jak Pani. Czuję się tu jak najlepszy gość. Każde ciasto z Pani przepisu wychodzi genialnie – dziękuję.

    Niech mi Pani zdradzi tajemnicę czy te papierowe foremki na zdjęcia tak ładnie wyglądają po upieczeniu czy zmieniała je Pani do zdjęcia. Moje zawsze po pieczeniu tracą kolor są nasiąknięte i nieestetyczne. Jak Pani to robi? Wydaje mi się że kupuję najlepsze bo Wiltona przed pieczeniem zawsze są piękne i kolorowe gorzej potem.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie, nie zmieniałam foremek po upieczeniu, to są foremki papierowe wyłożone folią, już tak kupione, dlatego mają taki ładny kolor i podczas pieczenia nie uległy zniszczeniu, te dostałam w prezencie, ale widziałam w sklepach internowanych takie tylko w jednym kolorze, najczęściej są dostępne złote lub srebrne, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. tak, ale dajemy go niedużo, urozmaici trochę smak, sam w sobie oczywiście że jest słodki i tłusty, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam dziś babeczki. Niesamowita dawka pyszności i kalorii. Nie da się zjeść więcej niż jednej. Krem posłodziłam mniej niż w przepisie.

    Odpowiedz
  5. Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam takie babeczki na urodziny mojego chłopaka który kocha ciasteczka oreo :-) Zrobiłam z podwójnej ilości składników z zastrzeżeniem iż do kremu dodałam łącznie tylko 1,5 szkl cukru pudru. W ten sposób babeczki nie są za słodkie, są w sam raz.Dziękuje bardzo za dodanie tego przepisu. Co prawda zeszło mi się dość długo ale warto było. Debiut udany! Dziękuje jeszcze raz :-D

    Odpowiedz
  6. Nie dobre!
    Okropny jest ten krem, który zepsuł wszystko.
    Tłusty, słodki i ochydny
    Prawie zwymiotowalam. O na dodatek cala kuchnia pokryta nim.
    Nie polecam 2/10

    Odpowiedz
  7. Ohydnie tłusty, maślany krem który zmywałam prawie godzinę z przyrządów kuchennych. Szkoda, bo bardzo liczyłam na te babeczki..

    Odpowiedz
  8. Babeczki pszne. Nie wiem jak pani to zrobiła, że ciasteczka na spodzie nie zmieniły sie podczas pieczenia bo u mnie niestety krem z ciasteczek oreo roztopil sie podczas pieczeniai zostały tylko kruche ciasteczka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Same babeczki ok, ale krem ..dałam więcej mascarpone a i tak krem jest stanowczo za tłusty, dałam połowę cukru a i tak jest przesłodzony, oreo zmieliłam tak jak w przepisie i powstała tłusta masa w ciemnym,szarym nieapetycznym totalnie kolorze…jak Pani to zrobiła,że na zdjęciu krem jest tak delikatnie puszysty i ma taki piekny kolor..jakby zamiast zmielonych ciasteczek był w nim mak…

    Odpowiedz
  10. dlaczego moje babeczki z tego przepisu wychodzą z dużym stożkiem? Wszystko jak w przepisie ale nie wychodzą równiutkie jak na zdjęciu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.