Babeczki Oreo

Dzisiaj zapraszam na czekoladowe babeczki z ciasteczkami Oreo. Wilgotne, gęste, z maślanym, słodkim kremem. Babeczki apetycznie wyglądają i na spodzie każdej znajduje się ciasteczko Oreo. Wielbiciele tych ciasteczek będą zachwyceni:). W przygotowaniu są szybkie i nie powinno być z nimi problemu. Polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Babeczki Oreo

Babeczki Oreo
Przepis na około 16-18 babeczek
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g ciemnego kakao bez cukru
200g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
220ml maślanki
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
16-18 ciasteczek Oreo
Krem – składniki w temperaturze pokojowej:
200 miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
100g serka mascarpone
6 ciastek Oreo
Dodatkowo:
ciasteczka Oreo do ozdoby

Babeczki Oreo

Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC na funkcji góra-dół.

2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cukrem. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami lub wymieszać mikserem , aż powstaną okruszki.

3. W drugiej misce wymieszać razem maślankę, jajka i aromat. Następnie mokre składniki dodać do suchych i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.

4. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami i w każdą włożyć 1 ciasteczko Oreo. Na wierzch wylać po 1 sporej łyżce ciasta, żeby foremki były napełnione do około 3/4 wysokości. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Babeczki po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie przez około 10 minut. Następnie wyjąć je z metalowej blaszki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty. Dodać 1 szklankę cukru pudru i dalej ucierać przez około 3 minuty.

6. Serek wymieszać z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem wanilinowym. Ciasteczka zemleć na piasek.

7. Do masła dodać serek i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty, aż powstanie jasny, gładki krem. Na końcu dodać zmielone ciasteczka i wymieszać. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z końcówką i na każdej babeczce zrobić niedużego „kleksa” z kremu. Na końcu połówkami ciasteczek udekorować babeczki.

Udanych wypieków:)

Babeczki Oreo

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do wpisu „Babeczki Oreo”

  1. Pani strona i przepisy są genialne jeszcze nigdzie nie znalazłam tak ciepłego bloga jak Pani. Czuję się tu jak najlepszy gość. Każde ciasto z Pani przepisu wychodzi genialnie – dziękuję.

    Niech mi Pani zdradzi tajemnicę czy te papierowe foremki na zdjęcia tak ładnie wyglądają po upieczeniu czy zmieniała je Pani do zdjęcia. Moje zawsze po pieczeniu tracą kolor są nasiąknięte i nieestetyczne. Jak Pani to robi? Wydaje mi się że kupuję najlepsze bo Wiltona przed pieczeniem zawsze są piękne i kolorowe gorzej potem.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie, nie zmieniałam foremek po upieczeniu, to są foremki papierowe wyłożone folią, już tak kupione, dlatego mają taki ładny kolor i podczas pieczenia nie uległy zniszczeniu, te dostałam w prezencie, ale widziałam w sklepach internowanych takie tylko w jednym kolorze, najczęściej są dostępne złote lub srebrne, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. tak, ale dajemy go niedużo, urozmaici trochę smak, sam w sobie oczywiście że jest słodki i tłusty, pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam dziś babeczki. Niesamowita dawka pyszności i kalorii. Nie da się zjeść więcej niż jednej. Krem posłodziłam mniej niż w przepisie.

    Odpowiedz
  5. Witam, właśnie dzisiaj zrobiłam takie babeczki na urodziny mojego chłopaka który kocha ciasteczka oreo :-) Zrobiłam z podwójnej ilości składników z zastrzeżeniem iż do kremu dodałam łącznie tylko 1,5 szkl cukru pudru. W ten sposób babeczki nie są za słodkie, są w sam raz.Dziękuje bardzo za dodanie tego przepisu. Co prawda zeszło mi się dość długo ale warto było. Debiut udany! Dziękuje jeszcze raz :-D

    Odpowiedz
  6. Nie dobre!
    Okropny jest ten krem, który zepsuł wszystko.
    Tłusty, słodki i ochydny
    Prawie zwymiotowalam. O na dodatek cala kuchnia pokryta nim.
    Nie polecam 2/10

    Odpowiedz
  7. Ohydnie tłusty, maślany krem który zmywałam prawie godzinę z przyrządów kuchennych. Szkoda, bo bardzo liczyłam na te babeczki..

    Odpowiedz
  8. Babeczki pszne. Nie wiem jak pani to zrobiła, że ciasteczka na spodzie nie zmieniły sie podczas pieczenia bo u mnie niestety krem z ciasteczek oreo roztopil sie podczas pieczeniai zostały tylko kruche ciasteczka.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Same babeczki ok, ale krem ..dałam więcej mascarpone a i tak krem jest stanowczo za tłusty, dałam połowę cukru a i tak jest przesłodzony, oreo zmieliłam tak jak w przepisie i powstała tłusta masa w ciemnym,szarym nieapetycznym totalnie kolorze…jak Pani to zrobiła,że na zdjęciu krem jest tak delikatnie puszysty i ma taki piekny kolor..jakby zamiast zmielonych ciasteczek był w nim mak…

    Odpowiedz
  10. dlaczego moje babeczki z tego przepisu wychodzą z dużym stożkiem? Wszystko jak w przepisie ale nie wychodzą równiutkie jak na zdjęciu.

    Odpowiedz
  11. Babeczki pyszne, mocno kakaowe plus ukryty bonus na dnie. Super niespodziewanka dla fanów oreo! Super przepis. Krem też mi się udał, wygląda dokładnie jak na zdjęciu. W całości zredukowałam ilość cukru o połowę i jest ok. Muffinki nie za słodkie, a krem nadrabia. W parze jest ok. Do tego dodałam wisienkę na torcie, czekoladowe mini pociągi. Efektownie wyglądały na przyjęciu. Z pewnością na codzień same babeczki wejdą do repertuaru. Krem na specjalne okazje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz