Chrupiące czekoladowe ciastka bez pieczenia

Pyszne, słodkie, chrupiące czekoladowe ciastka bez pieczenia, które na pewno polubią łasuchy. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Będą miłym upominkiem na walentynki. Oprócz czekolady znajdziemy w nich orzechy, masło orzechowe i pianki marshmallow. Moje serca zniknęły błyskawicznie:) Bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England.

serca czekoladowe

Chrupiące czekoladowe ciastka bez pieczenia
Składniki:
300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
3 kopiaste łyżki masła orzechowego
2 szklanki słodkich, chrupiących płatków śniadaniowych (użyłam miodowych kółeczek i czekoladowych kuleczek)
1 szklanka poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
1 szklanka drobnych pianek marshmallow (duże pokroić na kawałeczki)
100g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Gorzką czekoladę roztopić na parze (w misce znajdującej się nad gotującą się wodą).

2. Do czekolady dodać masło orzechowe wymieszać. Następnie dodać płatki śniadaniowe, orzechy, pianki i dokładnie wymieszać (można rękoma).

3. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 26x26cm wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

4. Mleczną czekoladę roztopić na parze (lub jeśli mamy wprawę, to w mikrofalówce) i polać nią wierzch deseru, robiąc esy-floresy. Na końcu posypać kolorową posypką i masę odstawić na około 2 godziny, aby stężała.

czekoladowe serca

5. Czekoladowy blok ostrożnie wyjąć z blaszki i wycinaczką do ciastek w kształcie serca wykrawać czekoladowe serca (skrawki z bloku można pokroić na prostokąciki i podać na talerzyku). Przy wycinaniu masa zawsze zostanie w foremce i trzeba ją delikatnie wypchnąć.

Smacznego:)

serca czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Chrupiące czekoladowe ciastka bez pieczenia”

  1. takie przepisy przychodzą z pomocą zwłaszcza w przypadku awarii piekarnika :) w smaku wychodzą bardzo słodkie, czy ta gorzka czekolada jednak niweluje trochę resztę składników?

  2. Czy podane proporcje na masę nie będą za małe na rozmiar blaszki? Chodzi mi o to czy po rozprowadzeniu masy na blasze i późniejszym wykrawaniu ciasteczek, nie będą one za cienkie? Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.