Ciasto bananowe

Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

223 komentarze do “Ciasto bananowe”

  1. Wlasnie mam przejzale banany i wszystkie inne skladniki. Jak znam siebie uzyje polowe cukru. Jutro dam znac jak wyszlo – ciasto wyrobi moj syn :)
    Poki co dodaje do ulubionych ze wzgledu tez na keks :)

    Odpowiedz
  2. Po raz kolejny ciasto wyszło świetnie! W naszym przedpotopowym piekarniku wystarczy godzinka i jest gotowe! dziękuję za przepis i pozdrawiam!:)

    Odpowiedz
  3. Zrobione! Zjedzone! Pyszne! Przygotowanie – 5 min z dzieckiem na rękach :) Konsumpcja – pół blaszki zniknęło jak ciasto było jeszcze ciepłe! REWELACJA!

    Odpowiedz
  4. Upiekłam to ciasto i bardzo wszystkim smakowało. Dla mnie trochę za słodkie. Na następny raz dam mniej cukru bo ja mam niski próg słodkości. Myślę, że też wyjdzie. No i najważniesze, że to ciasto nie wymaga żadnych robotów kuchennych. Teraz zrobię je jako mufiny bananowe.

    Odpowiedz
  5. mmmm, ależ pyszności i piękne zdjęcia!A przy okazji zapraszamy do konkursu organizowanego wspólnie ze sklepem AleDobre, można wygrać m.in taką szałową formę! :)http://www.aledobre.pl/7906,Forma_metalowa_do_minimuffinow_12_gniazd_Kaiser.html

    Odpowiedz

Dodaj komentarz