Ciasto bananowe – Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).
Ciasto bananowe
Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)
1. Wymieszać razem mąkę i sodę.
2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.
Udanych wypieków:)
Wlasnie mam przejzale banany i wszystkie inne skladniki. Jak znam siebie uzyje polowe cukru. Jutro dam znac jak wyszlo – ciasto wyrobi moj syn :)
Poki co dodaje do ulubionych ze wzgledu tez na keks :)
Po raz kolejny ciasto wyszło świetnie! W naszym przedpotopowym piekarniku wystarczy godzinka i jest gotowe! dziękuję za przepis i pozdrawiam!:)
Super:) bardzo mnie to cieszy:)
pozdrawiam serdecznie
Zrobione! Zjedzone! Pyszne! Przygotowanie – 5 min z dzieckiem na rękach :) Konsumpcja – pół blaszki zniknęło jak ciasto było jeszcze ciepłe! REWELACJA!
Próbowałam wielu przepisów na ciasto bananowe, ale to było najgorsze…SORRY!!!
dobry pomysł z muffinami, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Upiekłam to ciasto i bardzo wszystkim smakowało. Dla mnie trochę za słodkie. Na następny raz dam mniej cukru bo ja mam niski próg słodkości. Myślę, że też wyjdzie. No i najważniesze, że to ciasto nie wymaga żadnych robotów kuchennych. Teraz zrobię je jako mufiny bananowe.
Zrobiłem z migdałami. Pycha! :)
Bardzo smaczne, wyszło przepyszne. Piekłam 60 minut.Wszystkim smakowało, bo na drugi dzień nic juz nie zostało.Polecam:)))
U mnie upiekło się w 45 minut. Dłużej – by się spaliło. Polałam polewą z miodu i syropu imbirowego.
Wspaniale prezentuje się to ciacho:-) Bardzo podoba mi się dodatek bakalii:-) Zapisuję do zrobienia:-)
Wygląda bardzo, bardzo smakowicie, na tym pierwszym zdjęciu nawet jeszcze bardziej:)
Nie jadam dojrzałych bananów, ale ten przepis mnie kusi:)
Oj z tymi bananami to u mnie zawsze problem …bo jakos nie mogę doprowadzic do tegop, zeby były przejrzałe…. wcześniej znikają:) a ciasto wyglada po prostu bosko:)
Wspaniałe ciasto. Mega bananowe, fantastyczne!:)
mmmm, ależ pyszności i piękne zdjęcia!A przy okazji zapraszamy do konkursu organizowanego wspólnie ze sklepem AleDobre, można wygrać m.in taką szałową formę! :)http://www.aledobre.pl/7906,Forma_metalowa_do_minimuffinow_12_gniazd_Kaiser.html