Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Ciasto Apetyczny Kokosowiec
Składniki:
Ciasto:
220g cukru
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonej margaryny lub masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
250g kwaśnej śmietany 12%
130g cukru pudru
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzoną margarynę lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.

2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa Kokosowa:
3. Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając (masa zacznie parować i delikatnie pachnieć kokosem). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można nakryć folią spożywczą.

4. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35cm (blaszka z papierem do pieczenia), można rękoma lub ciasto krótko zagnieść, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem.

Dokończymy masę kokosową:
5. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM).

6. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na masie kokosowej.

7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Ciasto Apetyczny Kokosowiec

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

34 komentarze do “Ciasto Apetyczny Kokosowiec”

  1. Zrobiłam to ciast zgodnie z przepisem, ale ta masa kokosowa jest płaska i w ogóle nie urosła. Proszę sprawdzić, czy dobrze są podane proporcje w przepisie. Może powinno jej być więcej. Ale na pewno z tego przepisu nie wyjdzie tak wyglądające ciasto (chodzi mi o wielkość części środkowej).

    Odpowiedz
  2. Na pewno zrobię to ciasto niewiem ale 50 myślę już dobilam inspirując się twoimi przepisami. Ciasto za ciastem u mnie w domu. Od kąd trafiłam na Twoja stronę tak chętnie z niej korzystam. Dziękuję za pomocne odpowiedzi i super przepisy. Też nie raz bym się pochwalila jakie cuda dzięki Tobie pieke. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Świetny! Udał się znakomicie :) I wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu. Masa idealna, smakuje jak baunty :)
    Szkoda że nie mogę pochwalić się zdjęciem ;)
    Zastanawiam się czy następnym razem pod masę kokosową mogłabym położyć cienką warstwę dżemu, pasowałoby?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Dzisiaj piekłam to ciasto i nie udała mi się .Masa kokosowa jest bardzo sucha. Kokos w połączeniu z cukrem i śmietaną był już bardzo suchy. Po dodaniu białek również. Nie wie co zrobiłam źle.

    Odpowiedz
  5. Witam! Pani Natalio! Bardzo lubię oglądać pani filmiki z cudownymi ciastami, mam pytania do ciasta kokosowego które mam zamiar zrobić. Czy konieczne jest zmielenie kokosu a jak tak, to co to daje. Mam małą blachę 21*25cm, czy mogę śmiało użyć tyle kokosu ile jest u pani w przepisie, czy dać mniej. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  6. Dzięki Pani zaczęłam piec częściej ciasta w domu – ku uciesze mojego męża:-) I co zobaczę coś nowego,to od razu mam ochotę wypróbować. Dziś zrobiłam to ciasto, a już kusi, żeby zrobić pączki :-) Ale wracając do sedna sprawy – ciasto fajne do porannej kawki, trafiło w mój gust. I jak zawsze nie za trudne w wykonaniu. Dziękuję za kolejny udany przepis :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz