Ciasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Apetyczny Kokosowiec
Składniki:
Ciasto:
220g cukru
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego (niekoniecznie)
250g schłodzonej margaryny lub masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
Masa kokosowa:
250g wiórków kokosowych
250g kwaśnej śmietany 12%
130g cukru pudru
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Schłodzoną margarynę lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką , podsypując mąką (patrz FILM). Dodać żółtka, śmietanę i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto.
2. Ciasto podzielić na dwie równe części. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa Kokosowa:
3. Wiórki kokosowe przesypać do blendera i zmiksować.
Następnie rozdrobnione wiórki wsypać do garnka, dodać cukier i śmietanę. Postawić na małym ogniu i zagotować, mieszając (masa zacznie parować i delikatnie pachnieć kokosem). Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Można nakryć folią spożywczą.
4. Jeden kawałek ciasta wyjąć z lodówki i ciastem wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35cm (blaszka z papierem do pieczenia), można rękoma lub ciasto krótko zagnieść, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem.
Dokończymy masę kokosową:
5. Białka przełożyć do suchej, czystej miski i ubić mikserem. Następnie w 4 partiach dodać do masy kokosowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką (patrz FILM).
6. Gotową masę kokosową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i odrywać od niego małe kawałeczki (tak skubać ciasto) i układać na masie kokosowej.
7. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Zrobiłam to ciast zgodnie z przepisem, ale ta masa kokosowa jest płaska i w ogóle nie urosła. Proszę sprawdzić, czy dobrze są podane proporcje w przepisie. Może powinno jej być więcej. Ale na pewno z tego przepisu nie wyjdzie tak wyglądające ciasto (chodzi mi o wielkość części środkowej).
Na pewno zrobię to ciasto niewiem ale 50 myślę już dobilam inspirując się twoimi przepisami. Ciasto za ciastem u mnie w domu. Od kąd trafiłam na Twoja stronę tak chętnie z niej korzystam. Dziękuję za pomocne odpowiedzi i super przepisy. Też nie raz bym się pochwalila jakie cuda dzięki Tobie pieke. Pozdrawiam
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Świetny! Udał się znakomicie :) I wbrew pozorom bardzo łatwy w wykonaniu. Masa idealna, smakuje jak baunty :)
Szkoda że nie mogę pochwalić się zdjęciem ;)
Zastanawiam się czy następnym razem pod masę kokosową mogłabym położyć cienką warstwę dżemu, pasowałoby?
Pozdrawiam :)
może Pani podesłać zdjęcie tutaj [email protected]
i dodam je do galerii czytelników :)
myślę, że można dać troszkę dżemu, pozdrawiam
Dzisiaj piekłam to ciasto i nie udała mi się .Masa kokosowa jest bardzo sucha. Kokos w połączeniu z cukrem i śmietaną był już bardzo suchy. Po dodaniu białek również. Nie wie co zrobiłam źle.
Witam! Pani Natalio! Bardzo lubię oglądać pani filmiki z cudownymi ciastami, mam pytania do ciasta kokosowego które mam zamiar zrobić. Czy konieczne jest zmielenie kokosu a jak tak, to co to daje. Mam małą blachę 21*25cm, czy mogę śmiało użyć tyle kokosu ile jest u pani w przepisie, czy dać mniej. Pozdrawiam serdecznie!
nie trzeba go mielić, dałabym trochę mniej, pozdrawiam
Witam czy może być zamiast 12% śmietany 18%?
tak może być, pozdrawiam
Dzięki Pani zaczęłam piec częściej ciasta w domu – ku uciesze mojego męża:-) I co zobaczę coś nowego,to od razu mam ochotę wypróbować. Dziś zrobiłam to ciasto, a już kusi, żeby zrobić pączki :-) Ale wracając do sedna sprawy – ciasto fajne do porannej kawki, trafiło w mój gust. I jak zawsze nie za trudne w wykonaniu. Dziękuję za kolejny udany przepis :-)
Czy można upiec ciasto na termoobiegu? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze wtedy piec? :)
myślę, że na termoobiegu bym piekła w 150C pozdrawiam serdecznie
Jakiej konsystencji jest masa kokosowa po upieczeniu- kremowa czy bardziej sucha
delikatnie wilgotna, pozdrawiam
Czy ciasto można wyrobić w malakserze? A wierzchnią warstwę zetrzeć na tarce?
tak można, pozdrawiam
Oj, tak!
Zdecydowanie apetyczny!
:)
Witam, mam pytanie czy zamiast 12 % śmietanki można dać 18, do masy pozdrawiam .
tak może być, pozdrawiam
Kwaśna śmietana w połączeniu z wiórkami kokosowymi brzmi wspaniale :)
myślę, że też powinno się udać, pozdrawiam
Witam, ciasto wygląda bardzo apetycznie, a czy do masy można dodać śmietanki kokosowej zamiast zwykłej?
Witam, czy śmietanę do masy można zastąpić jogurtem naturalnym? Oraz jaką maka można zastąpić w cieście mąkę pszenną?
myślę, że można dać jogurt, co do mąki nie doradzę, pozdrawiam
myślę, że spokojnie można próbować z ryżową albo gotową mieszanką bezglutenowych
Mąka kokosowa/migdalowa